دستاوردهای انقلاب اسلامی در بیان مراجع تقلید
به گزارش خبرنگار سرویس سیاسی خبرگزاری رسا، انقلاب اسلامى که در سپیده دم 22 بهمن ماه سال 1357 در سرزمین ایران به رهبرى پیامبر گونه امام خمینى(ره) طلوع کرد و "اعجاز بزرگ قرن"را رقم زد، دستاوردهاى فراوان و بى سابقه اى را در حوزه هاى گوناگون به ارمغان آورد. دستاوردهای انقلاب حقیقتاً دستاوردهای عظیم و شگفتآوری است. البتّه متأسفانه ما در تبیین این دستاوردها کم کار کردهایم؛ طبق فرمایشات مقام معظم رهبری گاهی در سخنرانی، گاهی در یک بیان تلویزیونی یک چیزهایی گفته شده منتها خیلی بیش از این، میدان وجود دارد برای اینکه دستاوردهای انقلاب را بگوییم.
مراجع تقلید و علمای دینی ایران همواره از انقلاب اسلامی ایران حمایت کردهاند و دستاوردهای آن را در ابعاد مختلف مورد تأکید قرار دادهاند. برخی از مهمترین دیدگاهها و بیانات مراجع تقلید درباره دستاوردهای انقلاب اسلامی عبارتند از:
استقلال کشور: مراجع تقلید بر این نکته تأکید دارند که انقلاب اسلامی باعث استقلال ایران از نفوذ بیگانگان، به ویژه قدرتهای استعماری و استکباری شد. این استقلال در حوزههای سیاسی، اقتصادی و فرهنگی به دست آمد.
احیای اسلام و ارزشهای دینی: مراجع تقلید معتقدند که انقلاب اسلامی باعث احیای اسلام و ارزشهای دینی در جامعه ایران و حتی در سطح جهانی شد. تأسیس نظام جمهوری اسلامی بر پایهی احکام اسلام، یکی از مهمترین دستاوردهای انقلاب تلقی میشود.
مقاومت در برابر ظلم و استکبار: مراجع تقلید همواره بر مقاومت مردم ایران در برابر ظلم و استکبار جهانی، به ویژه در مقابل فشارهای ایالات متحده و دیگر قدرتهای غربی، تأکید کردهاند. این مقاومت را یکی از دستاوردهای بزرگ انقلاب میدانند.
ارتقای جایگاه زنان و جوانان: برخی مراجع تقلید به نقش زنان و جوانان در انقلاب و پیشرفتهای بعدی اشاره کردهاند و معتقدند که انقلاب اسلامی فرصتهای جدیدی برای مشارکت فعال این گروهها در عرصههای اجتماعی، فرهنگی و علمی فراهم کرده است.
پیشرفتهای علمی و فناوری: مراجع تقلید به پیشرفتهای علمی و فناوری ایران پس از انقلاب اشاره کردهاند و آن را نتیجهی خوداتکایی و تلاش جوانان ایرانی در سایهی نظام اسلامی میدانند.
وحدت و همبستگی ملی: مراجع تقلید همواره بر وحدت و همبستگی ملی به عنوان یکی از دستاوردهای مهم انقلاب تأکید کردهاند. این وحدت را عامل اصلی مقاومت در برابر تهدیدات داخلی و خارجی میدانند.
حمایت از مستضعفان و عدالت اجتماعی: مراجع تقلید بر این نکته تأکید دارند که انقلاب اسلامی باعث توجه بیشتر به حقوق مستضعفان و تلاش برای تحقق عدالت اجتماعی در جامعه شده است.
به طور کلی، مراجع تقلید انقلاب اسلامی را حرکتی الهی و مردمی میدانند که دستاوردهای آن در عرصههای مختلف قابل مشاهده است. با این حال، آنها همواره بر لزوم حفظ و تقویت این دستاوردها و پرهیز از انحراف از اهداف اصلی انقلاب تأکید کردهاند.
خبرنگار سرویس سیاسی خبرگزاری رسا در این گزارش با توجه به اهمیت و حساسیت جهاد تبیین دستاوردهای انقلاب اسلامی در ایام الله دهه فجر و پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی به بیان دستاوردهای نظام اسلامی در بیان مراجع تقلید پرداخته است.
مقام معظم رهبری بارها در سخنرانی های مختلف به گوشه هایی از دستاوردهای انقلاب پرداخته اند از جمله در دیدار و پیام تصویری با مردم آذربایجان در سال 1399اینگونه به بیان دستاوردها اشاره کردند.
یکی این است که انقلاب چهرهی کشور را، چهرهی ایران را از یک کشور عقبماندهی علمی که بکلّی از لحاظ علمی در آخرین صفهای کشورهای دنیا قرار داشت -کشور عقبماندهی علمی، از لحاظ سیاسی طفیلیِ سیاست قدرتهای بزرگ، از لحاظ اقتصاد وابستهی به قدرتهای بزرگ و در اختیار قدرتهای بزرگ؛ یعنی اقتصاد کشور ما در اختیار کشورهای بزرگ مثل آمریکا در یک برهه و انگلیس در یک برهه بود- تبدیل کرد به یک کشور آزاد، کشور مستقل، کشور عزیز، برخوردار از موفّقیّتهای بزرگ علمی در رشتههای مهمّ حیاتیِ امروز. امروز ایران در رشتههای مهمّی در بین پنج کشور دنیا، شش کشور دنیا یا حدّاکثر ده کشور دنیا حضور دارد؛ این رشتهها، رشتههای بسیار بااهمّیّتی است. کشور در این قسمتها پیشرفت کرده و کشور مستقل، کشور آزاد، کشور آبرومندی است؛ این یکی از مهمترین کارهایی است که انقلاب انجام داده.
نقطهی دوّم [اینکه] ملّت ایران را از حال خمودگی و بیهدفی و دنبالهرَوی بیرون آورده، به ملّتی پُرتحرّک، پُرنشاط، هدفدار، سربلند، آبرومند در دنیا تبدیل کرده. قبل از انقلاب این جوری نبود؛ مردم سرشان پایین بود، مشغول زندگیهای خودشان [بودند]؛ یک هدف والایی، یک کار بزرگی، یک نگاه گستردهای به مسائل جهان ابداً وجود نداشت؛ یک عدّهی مخصوصی، عدّهی کمی در مجموعهی کشور چنین حالتی ممکن بود داشته باشند، امّا مجموعهی کشور این جور نبود. امروز ملّت یک ملّت شادابی است، ملّت سربلندی است؛ با این همه جوان پُرتحرّک...
نکتهی سوّم که بسیار مهم است، [اینکه] مدیریّت کشور را از یک حکومت استبدادی پادشاهی و فردی تبدیل کرد به یک حکومت مردمی و جمهوریّت و مردمسالاری. امروز حاکم بر سرنوشت ملّت ایران خود مردمند؛ مردمند که انتخاب میکنند؛ ممکن است خوب انتخاب کنند، ممکن است بد انتخاب کنند، امّا مردم انتخاب میکنند؛ این خیلی چیز مهمّی است. آن روز این حرفها وجود نداشت و کشور یک کشور استبدادی بود، همه چیز دست خودشان بود...
بعد، خدمات انقلاب در سازندگی کشور. اصلاً من تعجّب میکنم! بعضیها که حالا یک حرفهای دیگری میزنند، چطور اینها را نمیبینند؟ این حادثهی مهمّ خدمترسانی به مردم را در پدید آوردن زیرساختهای اساسی. این همه زیرساخت اساسی در کشور به وجود آمده؛ راه، سد، آبرسانی، برقرسانی، گازرسانی، توسعهی صنعت، نوسازی کشاورزی، گسترش اعجابآور دانشگاهها. در هر شهر کوچکی یک دانشگاه وجود دارد؛ این همه دانشگاه، این همه دانشجو! مثلاً فرض کنید که از ۱۵۰ هزار دانشجو در آن روز، ناگهان برسیم به مثلاً ۱۰ میلیون، ۱۵ میلیون دانشجو؛ که امروز سی برابر، چهل برابر آن روز دانشجو و فارغالتّحصیل داریم در دانشگاههای گوناگون؛ اینها کارهای زیرساختی است و بسیار مهم است. و این کاری است کارستان که واقعاً اینها را انقلاب انجام داد و یک دولت معمولی، یک حکومت معمولی که انقلابی نبود، نمیتوانست این همه کار را انجام بدهد.
علاوهی بر اینها، تقویت نیروی نظامی و دفاعی کشور است. این کشوری است که در برابر حملهی نیروهای معدود انگلیسی و غیر انگلیسی در جنگ [جهانی] دوّم، چند ساعت بیشتر نتوانست ایستادگی کند [امّا] هشت سال همهی نیروهای قدرتهای جهانی، یعنی آمریکا، شوروی، فرانسه، انگلیس، آلمان و دیگران و پولهای دولتهای مرتجع، زیر اسم صدّام با ایران جنگیدند -یعنی یک جنگ بینالمللی به معنای واقعی کلمه- و بعد از هشت سال هیچ غلطی نتوانستند بکنند و به وسیلهی نیروهای نظامی و دفاعی و مردمی ما، از مرزها اخراج شدند؛ این چیز کمی نیست. این مال سالهای اوّل انقلاب است، مال دههی اوّل انقلاب است که یک چنین حرکت عظیمی انجام گرفت. امروز که خب بحمدالله وضع نیروهای نظامی ما بمراتب [بهتر است]؛ یعنی نمیشود گفت ده برابر؛ دهها برابر از آن روز جلوتر هستند. امروز بحمدالله کشور ما یک قدرت بزرگ منطقهای است از لحاظ دفاعی و یک نیروی پُرتوان از لحاظ دفاعی در نگاه بینالمللی است.
خب، اینها دستاوردهای انقلاب است، چیز کمی نیست؛ ما این دستاوردها را باید بشناسیم و بدانیم. البتّه ما هرگز پنهان نکردیم، باز هم پنهان نمیکنیم که در بخشهایی هم عقبماندگی داریم؛ عقبماندگیهایی که به هیچ وجه قابل قبول نیست. در این عقبماندگیها مقصّر خود ما هستیم، خود ما مسئولین مقصّریم؛ مردم هم در یک بخشهایی ممکن است دخالت داشته باشند. این عقبماندگیها باید جبران بشود؛ این به خاطر انقلابی عمل نکردن ما است. ما هر جا انقلابی عمل کردیم، عقبماندگی نداشتیم، هر جا از انقلاب کوتاه آمدیم، یک حرکت غیر انقلابی و حرکت ناشی از کسالت و بیتوجّهی انجام دادیم، عقبماندگی به وجود آمد۱۳۹۹/۱۱/۲۹
حضرت آیت الله مکارم شیرازی:
حضرت آیتالله مکارم شیرازی معتقد است که انقلاب اسلامی نه تنها در ایران، بلکه در سطح جهانی تأثیرگذار بوده است. این مرجع تقلید انقلاب اسلامی را الهامبخش جنبشهای آزادیبخش در جهان اسلام و دیگر کشورها میداند.
قبل از انقلاب بیگانگان بر ما حکومت می کردند، نمایندگان مجلس ما در سفارتخانه های بیگانه تعیین می شدند و این مساله بسیار ذلیلانه و اوج بدبختی بود. در آن زمان بسیاری از مردم لباس های پینه بسته می پوشیدند و فقر بیداد می کرد و در دنیا نیز نامی از کشور ما نبود، اما با پیروزی انقلاب پیشرفت های علمی یکی پس از دیگری به وجود آمد به گونه ای که کسی نمی تواند این دستاوردها را انکار کند. قبل از انقلاب مراکز فساد در کشور غوغا می کرد، اما بحمدلله امروز وضعیت ما به گونه ای دیگر شده و از همه لحاظ کشور ما پیشرفت کرده است.
حضرت آیتالله مکارم شیرازی انقلاب اسلامی را حرکتی الهی و مردمی میداند که دستاوردهای بزرگی در عرصههای سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و علمی به همراه داشته است.
این مرجع تقلید همواره بر لزوم حفظ این دستاوردها و تلاش برای رفع مشکلات و چالشهای پیشرو تأکید کرده است.
حضرت آیت الله نوری همدانی:
حضرت آیتالله نوری همدانی معتقد است که انقلاب اسلامی باعث احیای اسلام و ارزشهای دینی در ایران و جهان شد.
این مرجع تقلید تأکید دارد که انقلاب اسلامی نشان داد اسلام میتواند به عنوان یک نظام سیاسی و اجتماعی موفق عمل کند و الگویی برای سایر ملتهای مسلمان باشد.
دشمن به دنبال ایجاد ناامیدی در جامعه است که میتوان این توطئه را با تبیین دستاوردهای انقلاب اسلامی خنثی کرد. به برکت انقلاب اسلامی ایران نقاب از چهره مستکبران و مستبدان کنار رفته است.ا نقلاب اسلامی ایران مستکبران را منفور و محرومان عالم را بیدار کرده است.
انقلاب اسلامی ایران تبدیل به کانون الهام بخش مردم جهان شده است و آنها به نظام اسلامی به دیده عظمت می نگرند. نظام اسلامی ایران هیمنه پوشالی استکبار و استبداد را درهم شکسته است. به برکت همین بیداری، امروز ملت های مسلمان بیدار شده اند و در برابر حاکمان مستبد و زورگو بپا خاسته اند.
امروز بايد خدمات این نظام که فراوان است گفته شود اگر چه هنوز کاستیها و کمبودهایی وجود دارد، اما بايد دستاوردهای انقلاب اسلامی را برای مردم بیان کرد، امروز دشمن در پیاختلاف افکنی و ناامید کردن مردم است. باید توجه داشت همانطور که وحدت رمز پیروزی انقلاب بود؛ رمز بقای آن هم می باشد.
حضرت آیت الله سبحانی:
حضرت آیتالله سبحانی انقلاب اسلامی را حرکتی الهی و مردمی میداند که دستاوردهای بزرگی در عرصههای سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و علمی به همراه داشته است.
این مرجع تقلید همواره بر لزوم حفظ این دستاوردها و تلاش برای رفع مشکلات و چالشهای پیشرو تأکید کرده است.
یکی از برکات نظام اسلامی، مسائل فرهنگی است که خوشبختانه این مساله در کشور رو به افزایش رفت. به برکت انقلاب دست غارتگران از کشور کوتاه شد، از آثار دیگر انقلاب تقریب بین المسلمین است. انقلاب اسلامی الگوسازی برای جهانیان بوده و بیداری ملتهای منطقه از انقلاب اسلامی سرچشمه میگیرد.
حضرت آیت الله جوادی آملی:
انقلاب و نظام اسلامی دستاوردهای ارزشمندی را به ما ارزانی داشت و دین را مجددا احیا کرد و همه باید به خوبی از این نظام و انقلاب صیانت کرده و قدر آن را بدانیم. اگر مردم ایران در مقابل ظلم ایستادگی می کنند و به تعهدات خود پایبند هستند از برکات انقلاب اسلامی است که ایران را زنده کرد و باید بدانیم برای حفظ پرچم انقلاب به قرآن و ائمه اطهار علیهم السلام تکیه کنیم که جامعه را نگه می دارد.
مهم ترین کار انقلاب اسلامی، این بود که جامعه را به سمت عقلانیت حرکت داد، جامعه عاقل، نه اسیر می شود نه اسیر می گیرد، نه در رهن کسی می رود و نه کسی را به بند می کشد، این جامعه آزاد منش است و آزاد پرور.
نظام عقلایی از برکات و رهاوردهای انقلاب اسلامی بود که به برکت امام راحل(ره) و طهارت و عقلانیت او و همچنین فداکاری مردم شکل گرفت ولی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی غرب نه خود از رهاورد انقلاب سودی برد و نه گذاشت این رهاورد به شرق و غرب صادر شود.
حضرت آیت الله سیستانی:
من همیشه برای موفقیتهای بیشتر ملت ایران و تمام امت اسلامی دعا می کنم. امروز به برکت انقلاب اسلامی ایران دنیاخواهان آشنایی بیشتر با آموزه های ناب اسلامی است.
حضرت آیت الله شبیری زنجانی:
۵۰سال پیش هیچ کسی تصور نمیکرد چنین انقلابی ایجاد شود، انقلاب اسلامی در اثر مجاهدت امام خمینی (ره) به این نقطه رسیده و باید این مسئله تداوم داشته باشد. در دوره رضاخان تعداد طلاب بسیار اندک بود اما امروز به برکت انقلاب اسلامی هزاران طلبه در کشور مشغول فراگیری علوم دینی هستند. پیش از پیروزی انقلاب اسلامی بسیاری از کشورها نام مذهب شیعه را نشنیده بودند اما به برکت انقلاب اسلامی مراکز مهمی در جهان مشغول مطالعه شیعه شناسی هستند و به تحقیق درباره مکتب تشیع میپردازند.
تبیین دستاوردهای 40 ساله انقلاب اسلامی وظیفه ای همگانی است؛ حاکمیت ملی و رأی مردم بزرگترین دستاورد انقلاب است.
مرحوم حضرت آیت الله صافی گلپایگانی:
مرحوم حضرت آیت الله صافی گلپایگانی از ابتدای نهضت امام راحل و انقلاب اسلامی در کنار بنیانگذار انقلاب اسلامی به مبارزه با نظام شاهنشاهی پرداخت و پس از انقلاب نیز در پست های مهم و حساس نظام "عضو مجلس خبرگان اول و عضو شورای نگهبان و هشت سال دبیر این شورا به عنوان بازوی ارزشمند و مشاور امین امامین انقلاب بود و همواره مردم را به حضور باشکوه در راهپیمایی 22بهمن تشویق می کرد که تنها به گوشه هایی از بیانات این مرجع فقید اشاره می شود.
همه صحنههایی که مردم حضور دارند، برای آن است که میخواهند دین را نگه دارند و در برابر دشمنان اسلام صف آرایی کنند و اجتماعاتی با این شکوه و عظمت، با انگیزهای جز حفظ دین فراهم نمیشود.
راهپیمایی پرخروش و شکوهمند ۲۲ بهمن برای نشان دادن عزت ملی لازم است و باید ثابت کنیم که همچنان حامی انقلاب هستیم.
مرحوم آیت الله صافی در مصاحبه ای با توجه به رشد علمی کشور در سال های پس از انقلاب به رشد مراکز علمی حوزوی و دانشگاهی در دیدار با دکتر حمید میرزاده رئیس وقت دانشگاه آزاد اسلامی، دانشگاه آزاد را از دستاوردهای انقلاب معرفی می کند.
مرحوم حضرت آیت الله فاضل لنکرانی:
به نظر اینجانب مهمترین دستاورد انقلاب و بهترین خدمت امام (رضواناللهعلیه) معرفی شیعه به جهان و همه دنیاست.
مرحوم حضرت آیت الله علوی گرگانی:
اگر ما خودمان از این دستاورد عظیم مراقبت کنیم خدا هم این نعمت بزرگ را برایمان حفظ می کند. باید از انقلاب اسلامی و دستاوردهای آن با تمام وجود دفاع کنیم.