۲۸ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۶:۳۸
کد خبر: ۷۷۵۲۵۷

فعالیت‌های مسجدی‌ها در دهه تکریم مساجد تشریح شد

فعالیت‌های مسجدی‌ها در دهه تکریم مساجد تشریح شد
معاون فرهنگی امور مساجد، در نشست خبری به تشریح برنامه‌های دهه تکریم و تعظیم مساجد پرداخت.

به گزارش سرویس فرهنگی و اجتماعی خبرگزاری رسا، حجت‌الاسلام سیدیاسر موسوی، معاون فرهنگی امور مساجد، در نشست خبری به تشریح برنامه‌های دهه تکریم و تعظیم مساجد پرداخت و با اشاره به نامگذاری این دهه در سال جاری با شعار "مسجد برقرار، تجلی‌گاه قرآن"، بر اهمیت نقش مساجد به عنوان پایگاه‌های قرآنی تاأکید کرد.

وی با اشاره به اینکه این شعار با توجه به تأکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر برقرار بودن مساجد و محوریت فعالیت‌های قرآنی انتخاب شده است، افزود: مسجد برقرار، مسجدی است که نه فقط برای اوقات نماز جماعت، بلکه در تمامی اوقات شرعی نماز، از اذان صبح تا طلوع آفتاب و از قبل از اذان ظهر تا بعد از نماز عشا، درهای آن به روی مردم باز باشد. در این دهه تلاش می‌شود تا ویترینی از فعالیت‌های مساجد در طول سال به نمایش گذاشته شود تا همگان با کارکردهای مختلف مسجد آشنا شوند.

روز اول: مسجد، تجلی‌گاه قرآن
وی در ادامه به تشریح برنامه‌های پیشنهادی برای روز اول این دهه، چهارشنبه 20 شعبان مصادف با یکم اسفند، که با عنوان "مسجد تجلی‌گاه قرآن" نامگذاری شده است، پرداخت و درباره‌ی اقدامات پیشنهادی در این روز گفت: فعالیت‌های مسجدی در این روز در محیط مسجد شامل برگزاری کرسی تلاوت و یا پایگاه تفسیر قرآن، در سطح محله تشکیل شبکه مساجد محلات است. در این روز نشست ائمه جماعات با نخبگان قرآنی محل، مؤسسات و دارالقرآن‌های محلی به منظور بهره‌گیری از ظرفیت‌های قرآنی برای تقویت پایگاه‌های قرآنی مساجد انجام می‌شود. در سطح ناحیه (شهرستانی یا منطقه‌ای)، نشست صمیمی مدیر ناحیه با نخبگان قرآنی شهرستان و تشکیل شورای قرآنی شهرستان و ناحیه به منظور استفاده از ظرفیت‌های قرآنی در مساجد خواهد بود.

حجت الاسلام موسوی با اشاره به راه‌اندازی شبکه مساجد محلات در سه سال گذشته، تصریح کرد: در هر محله، مساجدی که در کنار یکدیگر قرار دارند به صورت شبکه‌ای با هم همکاری می‌کنند و هدف از این کار، هم‌افزایی و استفاده از ظرفیت‌های مشترک مساجد در سطح محله است.

اختتامیه جشنواره قرآنی و برنامه‌های دهه تکریم مساجد
وی افزود: در راستای برگزاری جشنواره قرآنی که از ابتدای سال، به ویژه در ماه مبارک رمضان آغاز شده بود، برنامه‌هایی در نظر گرفته شده است که در آن شرکت‌کنندگان در رشته‌های مختلف قرآنی همچون ترتیل، قرائت، حفظ (سه جز، پنج جزء، حفظ کل) و درک مفاهیم قرآنی با هم به رقابت پرداختند. این مسابقات برای دو گروه خواهران و برادران و همچنین برای مقاطع مختلف نوجوانان و جوانان طراحی شده است.

انتخاب نفرات برتر محله‌ای و ناحیه‌ای
معاون فرهنگی امور مساجد ادامه داد: پس از انجام مراحل مختلف این جشنواره، نفرات برتر هر محله به مسابقات ناحیه‌ای راه پیدا کردند و نفرات برتر ناحیه‌ای در نهایت در جشنواره استانی حضور خواهند داشت. این جشنواره استانی در روز اول دهه تکریم، یعنی چهارشنبه 20 شعبان (معادل با 1 اسفند)، برگزار خواهد شد و در آن روز، ضمن معرفی نفرات برتر، اختتامیه مسابقات قرآنی برگزار و جوایز به برگزیدگان اهدا می‌شود.

 روز دوم دهه تکریم: مسجد پایگاه جوان و نوجوان تراز انقلاب اسلامی
موسوی درباره رویدادهای روز دوم گفت: در ادامه برنامه‌های دهه تکریم مساجد، روز پنجشنبه دوم اسفند (بیست و یکم شعبان) تحت عنوان "مسجد پایگاه جوان و نوجوان تراز انقلاب اسلامی" نامگذاری شده است. در این روز، مجموعه‌ای از برنامه‌ها در سطح مسجد، محله، ناحیه و ستاد پیش‌بینی شده است:
- در سطح مسجد: نشست صمیمی امام جماعت با نوجوانان مسجدی برگزار می‌شود تا دغدغه‌ها و پیشنهادات این قشر در فضای مسجد مطرح شود. 
- در سطح محله: نشست ائمه جماعات با جوانان و نوجوانان نخبه محلی به منظور تقویت همکاری و ارتباط با این گروه از جامعه برگزار خواهد شد.
- در سطح ناحیه: دیدار صمیمی مدیر ناحیه با نوجوانان و جوانان نخبه شهرستان به منظور بهره‌گیری از ایده‌ها و ظرفیت‌های این گروه برای ارتقاء فعالیت‌های مسجد.
- در سطح ستاد: جشنواره "مسجد برقرار" با حضور مقامات و نخبگان قرآنی برگزار خواهد شد تا همگان با ظرفیت‌های عظیم مساجد در راستای ترویج قرآن و معارف اسلامی آشنا شوند.

 برقراری مساجد: قدم‌های عملی برای فعال نگه داشتن مساجد
وی یکی از نکات کلیدی در این برنامه‌ها را موضوع "مسجد برقرار" معرفی کرد و گفت: این موضوع از سوی مقام معظم رهبری به عنوان مطالبه‌ای اساسی مطرح شده است. در این راستا، نزدیک به 500 مسجد در استان تهران به عنوان مساجد "برقرار" معرفی شده‌اند. این مساجد در اوقات نماز، به ویژه از اذان صبح تا طلوع آفتاب و از قبل از اذان ظهر تا بعد از نماز عشا، درب‌های خود را به روی مردم باز می‌کنند و فعالیت‌های مختلف قرآنی، فرهنگی و اجتماعی را در داخل مسجد انجام می‌دهند. در این مسیر، درهای مسجد باید نه تنها در اوقات نماز جماعت، بلکه در ساعات دیگر نیز برای استفاده عموم مومنین باز باشد. برای تحقق این هدف، ملاحظات مختلفی از جمله مسائل امنیتی، حقوقی و مسائل مربوط به خادمین مسجد باید مدنظر قرار گیرد. به عنوان مثال، در برخی از مساجد نیاز به حضور خادمین افتخاری است تا بتوانند در طول روز در فعالیت‌ها مشارکت کنند و مساجد را در تمام اوقات فعال نگه دارند.

 چالش‌ها و نیازمندی‌ها
موسوی یکی از چالش‌های اصلی در برقراری این مساجد را هزینه‌های مربوط به نگهداری آنها دانست و گفت: در حال حاضر، با توجه به محدودیت منابع مالی و نیاز به خادمین برای مدیریت مساجد در طول روز، برخی مساجد به سختی قادر به تامین این نیاز هستند. به همین دلیل، نیاز به همکاری‌های بیشتر از جانب فعالان اجتماعی، بسیج و سایر نهادهای مردمی احساس می‌شود تا این مساجد بتوانند در تمام ساعات شبانه‌روز به فعالیت‌های خود ادامه دهند.

روز سوم: مسجد میعادگاه منتظران موعود
وی گفت: روز سوم با عنوان مسجد، میعادگاه منتظران موعود نامگذاری شد که مصادف با جمعه 22 شعبان است. در این راستا برنامه‌های این روز عبارتند از:
* در سطح مسجد: حضور اهالی مسجد در نماز جمعه و تجدید میثاق با آرمان‌های انقلاب اسلامی را خواهیم داشت.
* در سطح محله: حضور دسته‌جمعی مردم محله در مصلای نماز جمعه.
* در سطح شهرستان/ناحیه: ارائه گزارش فعالیت‌های مساجد توسط دبیر و مدیر نواحی مرکزی به امور مساجد، قبل از خطبه‌های نماز جمعه.
* در سطح ستاد: ارائه گزارش یک‌ساله فعالیت‌های مرکز مساجد توسط ریاست مرکز، قبل از خطبه‌های نماز جمعه تهران.

روز چهارم: خانواده، زن تراز انقلاب اسلامی
موسوی درباره برنامه‌های روز چهارم تکریم مساجد گفت: این روز با عنوان خانواده‌، زن تراز انقلاب اسلامی نامگذاری شد. برنامه‌های این روز عبارتند از:
* در سطح مسجد: نشست بانوان فعال مسجدی به منظور تبادل نظر و هماهنگی در راستای فعالیت‌های مسجد.
* در سطح محله: نشست ائمه جماعات با بانوان نخبه محله به منظور بهره‌گیری از ظرفیت‌های بانوان در پیشبرد اهداف مسجد.
* در سطح ناحیه: نشست صمیمی مدیر ناحیه با فعالین و بانوان دغدغه‌مند مسجدی به منظور بررسی مسائل و مشکلات مرتبط با فعالیت‌های بانوان در مسجد.
* در سطح ستاد: نشست هم‌اندیشی ریاست مرکز با بانوان دغدغه‌مند مسجدی و فعال در حوزه مسجد به منظور ارائه راهکارهای عملی برای ارتقای نقش بانوان در مسجد.

روز پنجم: مسجد، رسانه، گام دوم
وی همچنین درباره روز پنجم دهه‌ی تکریم مساجد گفت: این روز برابر است با روز پنجم اسفند که با عنوان «مسجد، رسانه، گام دوم» نامگذاری شد. فعالیت‌های این روز شامل این موارد است:
* در سطح مسجد: نشست امام جماعت با نوجوانان و جوانان حوزه رسانه مسجد و راه‌اندازی رسانه مسجد (در صورت عدم وجود).
* در سطح محله: نشست ائمه جماعت با رسانه‌های محله به منظور هماهنگی و همکاری در راستای اطلاع‌رسانی فعالیت‌های مسجد.
* در سطح ناحیه: نشست مدیران ناحیه با اصحاب رسانه و تقدیر از فعالان رسانه‌ای که در حوزه مسجد و فعالیت‌های آن کوشا بوده‌اند.
* در سطح ستاد: نشست مرکز با پرسنل مرکز و تقدیر از ائمه جماعات مساجد برقراری که از پرسنل مرکز هستند.

روز ششم: مسجد، بسیج، مقاومت
موسوی عنوان عنوان روز ششم از دهه‌ی تکریم مساجد را مسجد، بسیج و مقاومت معرفی کرد و گفت: در سطح استانی، برگزاری نشست مشترک با سپاه استان تهران و شهر تهران (سپاه سیدالشهدا و سپاه محمد رسول الله) به منظور تقویت همکاری و پیوند بین بسیج و مسجد خواهیم داشت. در سطح مسجد نیز نشست صمیمی امام جماعت با اعضای بسیج مسجد، در سطح محله، نشست ائمه جماعت با فرماندهان حوزه بسیج به منظور هماهنگی و همکاری در راستای فعالیت‌های مشترک و همچنین در سطح ناحیه، نشست صمیمی مدیر ناحیه با فرمانده سپاه ناحیه و فرماندهان حوزه‌ها به منظور ایجاد ارتباط مستمر و گرم در طول ماه مبارک رمضان برگزار می‌شود.

روز هفتم: مسجد، محور کارهای خیر

وی ادامه داد: عنوان روز هفتم، مسجد، محور کارهای خیر است که فعالیت‌های این روز شامل این موارد است:
*در سطح مسجد: جلسه شورای فرهنگی مسجد و برنامه‌ریزی برای حمایت از محرومین پیرامون مسجد (بسته‌های معیشتی، کارت هدیه و غیره).
* در سطح محله: نشست ائمه جماعات با مراکز خدمات اجتماعی محله (صندوق قرض‌الحسنه، مرکز نیکوکاری و غیره) به منظور هماهنگی و همکاری در راستای حمایت از محرومین.
* در سطح ناحیه: تقدیر از مراکز نیکوکاری فعال در زمینه خدمات اجتماعی توسط نواحی.
* در سطح ستاد: برگزاری جلسه قرارگاه پشتیبانی از مساجد استان تهران.

روز هشتم: مسجد همیشه برقرار
وی عنوان روز هشتم را «مسجد،‌ همیشه برقرار » معرفی کرد و گفت: در تمام سطوح (مسجد، محله، ناحیه و ستاد)، غبارروبی مساجد به منظور آماده‌سازی برای ماه مبارک رمضان و استقبال از مؤمنین انجام می‌شود.

روز نهم: مسجد شاداب و جذاب
موسوی ادامه داد: روز نهم با عنوان «مسجد، شاداب و جذاب» معرفی شد. در تمام سطوح (مسجد، محله، ستاد و ناحیه)، تجدید میثاق با آرمان‌های شهدا و ترویج فرهنگ ایثار و شهادت انجام می‌شود.

روز دهم: مسجد، کانون نیایش و معنویت

معاون فرهنگی امور مساجد عنوان روز دهم را مسجد، کانون نیایش و معنویت دانست و گفت: این روز مصادف با جمعه 29 شعبان  است. معرفی و اطلاع‌رسانی در خصوص برگزاری دعای ندبه‌های شاخص در مساجد استان تهران به منظور تسهیل حضور مردم و بهره‌مندی از این محافل معنوی از اهداف این روز است.

برنامه‌های ویژه جشنواره "مسجد برقرار"

موسوی درباره ویژه برنامه جشنواره «مسجد برقرار» گفت: این رویداد همزمان با روز دوم دهه تکریم مساجد انجام می‌شود.  در این روز،  از مساجد مجری اعتکاف تجلیل و تقدیر به عمل می‌آید. با توجه به افزایش چشمگیر مساجد مجری اعتکاف در سال جاری (903 مسجد در مقایسه با 496 مسجد در سال گذشته) و حضور حدود 100 هزار معتکف (بیشتر از نسل جوان و دانشجو)، از مساجد فعال در برگزاری این مراسم معنوی تقدیر خواهد شد.

وی تجلیل و تقدیر از شبکه‌های برتر مساجد محلات را از دیگر برنامه‌ها معرفی کرد و گفت: در راستای تقویت همکاری و هم‌افزایی بین مساجد، از شبکه‌های برتر مساجد محلات که به طور منظم جلسات خود را برگزار می‌کنند و در زمینه‌های مختلف خدماتی و فعالیت‌های محلی مشارکت دارند، تقدیر خواهد شد.

رونمایی از سامانه‌ی "مسجد من"

موسوی درباره رونمایی از سامانه "مسجد من" گفت: به منظور جمع‌آوری آمار دقیق و لحظه‌ای از فعالیت‌های متنوع مساجد و پاسخگویی به سوالات و مطالبات اصحاب رسانه و عموم مردم، سامانه "مسجد من" رونمایی خواهد شد.

وی درباره اهداف و امکانات سامانه "مسجد من" گفت: امکانات این سامانه عبارتند از: 1. ثبت لحظه‌ای فعالیت‌های مختلف مسجد توسط امام جماعت در حوزه‌های گوناگون. 2. امکان جمع‌آوری آمار دقیق از کمک‌های بلاعوض مساجد به نیازمندان، طبخ و توزیع غذای گرم، جمع‌آوری کمک‌های مردمی در مناسبت‌های مختلف (مانند کمک به مردم غزه) و سایر فعالیت‌های خیرخواهانه. 3. فراهم کردن امکان ارائه آمار دقیق در خصوص تعداد نمازگزاران، تعداد دعای ندبه‌های برگزار شده، مراسم یادواره شهدا، کرسی‌های تبیین و سایر فعالیت‌های فرهنگی و مذهبی در مساجد استان تهران.

موسوی با اشاره به اهمیت سامانه "مسجد من"، درباره أهمّ فواید این سامانه گفت: این سامانه در خصوص فعالیت‌های مساجد و ارائه اطلاعات دقیق به مردم و رسانه‌ها ایجاد شفافیت می‌کند. همچنین کمک به برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری بهتر در حوزه مساجد بر اساس اطلاعات دقیق و به‌روز و نیز تقویت ارتباط بین مساجد و جامعه از طریق ارائه اطلاعات دقیق و شفاف در خصوص فعالیت‌های مساجد از دیگر فوائد این سامانه است.

ارسال نظرات