یادداشت؛
سریال معاویه؛ پیوند معاویه و ماکیاول در سرزمین وحی

سریال "معاویه ۲۰۲۵" در ماه رمضان با هدف تطهیر بنی امیه و مشروعیت بخشی به اقدامات محمد بن سلمان پخش شده است که معاویه را در چهرهای مثبت نشان میدهد و حکومت امام علی (ع) را ناکارامد معرفی میکند.
به گزارش خبرنگار سرویس فرهنگی و اجتماعی خبرگزاری رسا، ماه رمضان امسال سریال رمضانی معاویه ۲۰۲۵ در جهان عرب پخش شد. این سریال در صدد تطهیر بنی امیه و با هدف نشان دادن چهره ای موجه برای بن سلمان و مشروعیت بخشی به اقدامات خلاف شرع او در قامت حکمرانی تهیه شده است. به همین مناسبت به نکاتی در مورد این سریال خواهیم پرداخت.
یکم: پدر معنوی «نیکولو ماکیاولی» و کتاب «شهریار» او در رفتارهای معاویه قابل رهگیری است. ماکیاول (متوفی ۹۱۸ ق) در کتاب شهریار - موسوم به انجیل سیاسی عصر مدرن - حاکمی را شایسته فرمانروایی می داند که گاهی دروغ بگوید و حدود شرعی را در حکمرانی زیر پا بگذارد و به عبارتی صفاتی «روباه گونه» در حکمرانی داشته باشد.
دوم: معاویه چهره ای منفی در بین اهل سنت دارد که رفتارهای او قابل دفاع نیست. حتی اگر مذاهب را کنار بگذاریم، با تمسک به باورهای ادیان نیز رفتارهای معاویه غیرمشروع است. کنفوسیوس (مشهورترین فیلسوف چینی در سه هزار سال قبل) در مذمت انسانهای دون مایه در قامت قدرت می نویسد: «فرومایگان کسانی هستند که پیش از رسیدن به قدرت، تمام تلاش خود را برای چنگ زدن به آن بکار برده و پس از رسیدن به قدرت هیچ حد و مرزی برای تثبیت قدرت خود فروگذار نمی کنند.» زیرپا گذاشتن حدود اخلاق و مرزهای شریعت از رفتارهای فرومایگان در هنگامه قدرت است.
سوم: آنچه در سریال معاویه ۲۰۲۵ به مخاطب منتقل می شود، نه تنها یک سناریوی تفرقه انگیز مذهبی نیست؛ بلکه صحنه تقابل دو دیدگاه «شیعه و اهل سنت» با نگاه «اموی» است. دیدگاه نخست به رهبری امام علی (ع) که وقت قدرت، اصول و شریعت را شدیدا پاس داشته و دیدگاه دوم به رهبری عثمانیان و معاویه، که هدفش تثبیت هر چه بیشتر قدرت و به هزینه زیر پاگذاشتن اصول اخلاق و نفی خطوط کلی شریعت است.
چهارم: در سریال معاویه ۲۰۲۵ کوشیده شده تا حکومت امام علی (ع) را بخاطر حفظ اصول و ارزش ها یک دولت ناکارامد و بی اطلاع از اصول اولیه مدیریت معرفی و از آن سو معاویه را بخاطر زیر پاگذاشتن اصول اخلاقی و ارزش ها و تثبیت قدرت یک حاکم زیرک، سیّاس و موفق نشان دهد.
پنجم: بن سلمان که بنا به تصریح «مضاوی الرشید» در کتاب تاریخ عربستان در بن بست چند جانبه قرار دارد و بزودی دولت موروثی او به پایان خط خود خواهد رسید و با هزینه یکصد ملیون دلاری در این سریال می کوشد تا با الگوگیری از معاویه پایه های قدرت سلطنتی خود را مشروع و برگزاری کنسرت های منحط در سرزمین وحی و استفاده از چهره های معلوم الحال و فستیوال های غیراخلاقی و زیر پاگذاشتن اصول شریعت، حکمرانی خود در چند سال اخیر را موجه نشان دهد.
النهایه: تقابل دو چهره «سیاه» و «سفید» تاریخ مجالی شده تا بن سلمان با تمسک به سیره غیرمشروع اخلاقی معاویه، مناسبات خود با سلفیه تندرو درباری را ترمیم و ضمن ناکارآمد نشان دادن حکومت و سیره علوی بخاطر پافشاری بر اصول و ارزش ها، قدرت خود را تحت چتر اقدامات نامشروع معاویه تعریف کند. از آن سو امیرمومنان علی (ع) با تمسک بر اخلاق و پافشاری بر اصول و سنت نبوی نشان داد که قدرت، مجرای حفظ اصول و ارزشها است. این نگاه به قدرت، در جای جای سریال معاویه ساری و جاری است. معاویه ۲۰۲۵ صریحا اشاره دارد که این زاویه دید به قدرت است که به تعبیر صوفی شهید نجم الدین الکبری (متوفی ۶۱۸ ق) که: قدرت، «بایزید» را تبدیل به «یزید» می کند!!!
ارسال نظرات