۲۳ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۰۸:۴۶
کد خبر: ۷۸۰۹۱۰
حجت الاسلام طوبایی:

فقه بدون کارکرد اجتماعی و سیاسی، خاصیت خود را از دست می‌دهد

فقه بدون کارکرد اجتماعی و سیاسی، خاصیت خود را از دست می‌دهد
پژوهشگر حوزه رسانه نقش حیاتی فقه و رسانه در ایجاد تمدن اسلامی و تبیین مفاهیم دینی را مورد توجه قرار داد و گفت: «بلاغ مبین» به عنوان رسالت اصلی حوزه‌های علمیه است که باید از طریق رسانه‌ها به جامعه منتقل شود.

به گزارش خبرنگار سرویس حوزه و روحانیت خبرگزاری رسا، حجت الاسلام احمد طوبایی پژوهشگر حوزه رسانه حجت الاسلام طوبایی در نشست تحلیل و بررسی «منشور دوم روحانیت» که در خبرگزاری رسا برگزار شد، به تبیین مفهومی از پیام رهبر معظم انقلاب به همایش صد سالگی باز تاسیس حوزه علمیه قم پرداخت و گفت: مهم‌ترین واژه در پیام رهبر معظم انقلاب "کارکرد" است.

این پژوهشگر حوزه رسانه افزود: حوزه‌های علمیه تنها موسسات آموزشی نیستند بلکه مجموعه‌ای از علم، تربیت و کارکردهای اجتماعی و سیاسی هستند.

هدف اصلی حوزه‌ها، تربیت افرادی با کارکرد اجتماعی و سیاسی

حجت الاسلام طوبایی در ادامه بیان کرد: هدف حوزه‌ها تنها تربیت عالمان علمی نیست بلکه هدف اصلی تربیت افرادی است که در جامعه نقش اجتماعی و سیاسی مؤثری ایفا کنند. تدریس و آموزش تنها مقدمه‌ای برای رسیدن به این هدف هستند و هدف نهایی، انسانی‌سازی، هدایت و تکامل انسان‌ها از طریق ایجاد تمدنی اسلامی است.

این پژوهشگر حوزه رسانه یکی دیگر از کارکردهای حوزه‌ها را تربیت نیروی انسانی کارآمد برای جامعه اسلامی و تولید محتوای اندیشه‌ای برای اداره نظام‌های مختلف اجتماعی دانست و تاکید کرد: این اندیشه‌ها باید برای هدایت و تعالی جامعه اسلامی تبیین و پژوهش شوند.

نقش رسانه در تبیین مفاهیم حوزه‌های علمیه

حجت الاسلام طوبایی به نقش رسانه‌ها در تبیین و بازنمایی مفاهیم حوزه‌های علمیه اشاره کرد و تأکید کرد و گفت: رسانه‌ها باید به صورت مؤثر این آموزه‌ها را به جامعه منتقل کنند و در ترویج کارکردهای اجتماعی و سیاسی حوزه‌ها نقش مهمی ایفا نمایند.

وی در بخش دیگری از سخنان خود، تمام رسالت پیامبران، دین و قرآن را در واژه «بلاغ مبین» خلاصه کرد و گفت: این واژه به معنای ابلاغ واضح و روشن پیام‌های الهی است. پیامبر نیز یک رسانه است که وظیفه ابلاغ پیام الهی به مردم را بر عهده دارد.

حجت الاسلام طوبایی همچنین بیان کرد: علم فقه باید کارکرد داشته باشد و بتواند در تنظیم و هدایت نظامات اجتماعی و سیاسی مؤثر باشد. فقه باید مسیر صحیح مبتنی بر آموزه‌های دین اسلام و مکتب اهل بیت علیهم السلام را روشن کند و به نیازهای عملی فرد و جامعه پاسخ دهد. این پاسخ‌ها باید در شرایط امروز هم عقلانی و هم متحول باشند.

نقش فقه و رسانه در تحقق "بلاغ مبین" و توسعه تمدن اسلامی

حجت الاسلام طوبایی به اهمیت کارکرد فقه و رسانه در پاسخگویی به نیازهای جامعه اسلامی اشاره و تأکید کرد: فقه بدون کارکرد اجتماعی و سیاسی خاصیت خود را از دست می‌دهد. 

این پژوهشگر حوزه رسانه افزود: خروجی حوزه‌های علمیه باید در خدمت فرهنگ جامعه و انسان باشد و حوزه‌ها باید وظیفه بزرگ "بلاغ مبین" را انجام دهند.

تبیین معارف توحیدی و طراحی نظام اسلامی

حجت الاسلام طوبایی توضیح داد: حوزه‌ها وظیفه دارند معارف عالی توحیدی را تبیین کنند، وظایف شخصی شرعی را شرح دهند و نظام اسلامی را طراحی کرده و وظایف آن را بیان کنند و علاوه بر این سبک زندگی اسلامی و مسائل محیط زیستی، از جمله حمایت از طبیعت و حیات بشری نیز از جمله حوزه‌های مهمی هستند که باید در دستور کار حوزه‌های علمیه قرار گیرد.

این پژوهشگر حوزه رسانه در ادامه به واژه "بلاغ مبین" در قرآن اشاره کرد که به معنای ابلاغ دستورات الهی به صورت روشن و واضح است.

حجت الاسلام طوبایی افزود: ابلاغ دین در نهایت باید به عالی‌ترین سطح ممکن برسد. در دوران پیامبر(ص) رسانه‌ها محدودتر و متفاوت بودند اما اکنون با توجه به تکثر و پیشرفت رسانه‌ها باید به این سؤال پاسخ داده شود که چگونه باید این "بلاغ مبین" امروز به حقیقت تبدیل شود و آیا باید همچنان شیوه‌های گذشته را دنبال کرد یا با توجه به تحولات، باید به شکلی متفاوت عمل کنیم؟

نقش رسانه در توسعه تمدن اسلامی

حجت الاسلام طوبایی تأکید کرد: نقش رسانه در دوران حاضر بسیار حیاتی است. برای پایه‌گذاری تمدن اسلامی و توسعه نظام‌های بزرگ اسلامی، بدون رسانه‌ای که وظیفه بلاغی را به درستی انجام دهد این امر امکان‌پذیر نخواهد بود. حوزه‌های علمیه باید از ابزار رسانه بهره‌برداری کنند تا "بلاغ مبین" را به درستی و مؤثر به جامعه منتقل کنند.

وی بیان کرد: انتقال اندوخته‌های علمی و فرهنگی حوزه از نسل گذشته به نسل حاضر و آینده از طریق رسانه و با تکیه بر مفهوم "بلاغ مبین" امکان‌پذیر خواهد بود. رسانه‌ها باید پل ارتباطی بین گذشته و آینده حوزه‌های علمیه باشند تا مفاهیم و آموزه‌های دینی به شکل درست و مؤثری در جامعه ترویج یابند.

ارسال نظرات