۰۷ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۲:۳۶
کد خبر: ۷۸۲۳۳۶

گام‌های عملیاتی مجمع فعالان مردمی جمعیت هرمزگان در مقابله با چالش‌های جمعیتی

گام‌های عملیاتی مجمع فعالان مردمی جمعیت هرمزگان در مقابله با چالش‌های جمعیتی
در پی کاهش چشمگیر جمعیت، مجمع فعالان مردمی جمعیت هرمزگان با شناسایی دغدغه‌مندان و فعال‌سازی شبکه‌های مردمی، تلاش می‌کند فرهنگ فرزندآوری را ترویج داده و با حمایت از خانواده‌ها و احیای جنین، مانع از بحران‌های جمعیتی آینده شود.

موضوع جوانی جمعیت و افزایش نرخ فرزندآوری، به عنوان یکی از اولویت‌های راهبردی نظام جمهوری اسلامی ایران، نیازمند اقدامات هماهنگ و مشارکت همه‌جانبه دستگاه‌ها و نهادهای مردمی است. در استان هرمزگان، مجمع فعالان مردمی جمعیت با بهره‌گیری از ظرفیت‌های مردمی و در راستای منویات رهبر معظم انقلاب، به‌عنوان یکی از نهادهای اثرگذار در زمینه فرهنگ‌سازی و حمایت از سیاست‌های جمعیتی فعالیت می‌کند. این مجمع، با پیگیری برنامه‌های منسجم و همکاری دستگاه‌های مرتبط، نقش مهمی در تحقق اهداف کلان جمعیتی کشور ایفا کرده است. در همین راستا خبرنگار گروه جمعیت و تعالی خانواده خبرگزاری رسا، گفت و گویی داشته با محمود ارجمند نماینده مجمع فعالان مردمی جمعیت در استان هرمزگان که در ادامه به آن پرداخته شده است.

 
رسا: لطفاً درباره سابقه شکل‌گیری مجمع فعالان مردمی جمعیت استان هرمزگان و روند فعالیت‌های آن توضیح دهید.
 
قبل از تصویب قانون جوانی جمعیت، تقریباً دو سال بود که ما دغدغه این موضوع را داشتیم. استان ما نیز مانند دیگر استان‌ها، توجه ویژه‌ای به مسئله جمعیت و فرزندآوری داشت. ملاک اصلی ما فرمایشات رهبر معظم انقلاب است که از حدود ۱۰ تا ۱۲ سال پیش به این موضوع تاکید ویژه داشتند و همه را متوجه اهمیت جمعیت جوان و نقش آن در نجات کشور می‌کردند.
 
با تصویب قانون جوانی جمعیت، مجمع فعالان مردمی جمعیت کشور به صورت مردمی شکل گرفت که هدف آن استفاده از ظرفیت‌های مردمی و سپردن کارها به مردم بود. مسئولین نقش فراهم کردن بسترها و رفع موانع را دارند و مردم به پیش می‌برند. این روند در انقلاب، جنگ و سایر بحران‌ها همواره موفق بوده است. در استان هرمزگان نیز این مجمع شکل گرفت و فعالانی در حوزه خانواده، جوانی جمعیت و مسائل مرتبط شناسایی شدند. ما شبکه‌ای از دغدغه‌مندان در شهرستان‌ها ایجاد کردیم که به صورت منظم جلسات و گفتگوهایی پیرامون مسائل جمعیتی برگزار و طرح‌هایی را پیگیری می‌کنند.
 
رسا: فعالیت‌های مجمع در حوزه فرهنگ‌سازی و حمایت از جمعیت چگونه انجام می‌شود؟
 
کار مردمی اساساً بر پایه فرهنگ‌سازی است، نه صرفاً حمایت مالی. البته در موارد خاص ممکن است کمک‌هایی مانند بسته‌های معیشتی به خانواده‌های نیازمند داده شود، اما این کار اصلی ما نیست. فعالیت‌های مجامع مردمی بیشتر تولید فکر، فرهنگ‌سازی و مطالبه‌گری است.
 
ما در هر شهرستان دغدغه‌مندان حوزه جمعیت را شناسایی کرده و شبکه‌ای متشکل از آن‌ها ایجاد کرده‌ایم. این افراد در جلسات منظم درباره موضوعات جمعیتی گفتگو می‌کنند، طرح‌هایی ارائه می‌دهند و همکاری با ادارات و نهادها برای اجرایی کردن این طرح‌ها صورت می‌گیرد.
 
مثلاً با هیئت‌های مذهبی ارتباط برقرار کردیم و ظرفیت بزرگی از مداحان و هیئت‌ها را وارد کار کردیم. با تشکیل پاتوق مادرانه در هیئت‌ها، مادران دور هم جمع می‌شوند، مشکلات‌شان را حل می‌کنند و فرهنگ فرزندآوری و تحکیم خانواده ترویج می‌یابد. موضوعات مهمی مانند گناه کبیره اسقاط جنین نیز در این جلسات مطرح می‌شود تا مردم آگاه شوند.
 
رسا: آیا در این زمینه با مادران پرجمعیت نیز ارتباط خاصی دارید؟
 
بله، مادران خوش‌جمعیت (با سه فرزند و بیشتر) را در سطح استان شناسایی کرده‌ایم و به صورت مستمر با آن‌ها ارتباط داریم. از آن‌ها در برنامه‌ها و همایش‌ها دعوت می‌کنیم و سعی می‌کنیم با دیدارهای حضوری و پیگیری مشکلاتشان، دلگرمی و حمایت لازم را فراهم کنیم.
 
مثلاً خانواده‌هایی که مشکلاتی مانند عدم توجه به فعالیت‌های ورزشی فرزندان‌شان داشتند، از طریق پیگیری‌های ما مشکلات‌شان رفع شده است. همچنین همایش‌های شاد و خانوادگی برگزار می‌کنیم تا فضای مثبت و انگیزه‌بخش برای این خانواده‌ها ایجاد شود. از ظرفیت مناسبت‌های مذهبی مانند مهمانی غدیر نیز برای شناسایی و دعوت این خانواده‌ها استفاده می‌کنیم.
 
موضوعاتی نیز مانند اسقاط جنین به طور ویژه پیگیری شده و در استان ما مرکز «نفس» راه‌اندازی شده است. همچنین تلاش می‌کنیم کسانی که مرتکب این گناه کبیره شده‌اند، با مشاوره و حمایت منصرف شوند تا جان فرزندان حفظ شود.
 
رسا: دولت ها چه نقشی در حمایت از موضوع جوانی جمعیت دارند؟
 
زمان دولت شهید آیت‌الله رئیسی، توجه ویژه‌ای به مسئله جوانی جمعیت شد. دولت شهید رئیسی اهمیت اقتصادی، سیاسی و فرهنگی جمعیت جوان را به خوبی درک کرد و اقدامات موثری انجام داد.
 
ولی دولت آقای پزشکیان نگاه امید بخشی به مسأله و قانون جوانی جمعیت ندارد و مردم نیز از این مسأله ناراضی هستند. ما امیدواریم این دولت نیز مانند دولت شهید رئیسی به این موضوع حیاتی که آینده کشور در گرو عملیاتی کردن آن است توجه ویژه ای داشته باشد و آن را به نحو جدی مورد پیگیری قرار دهد.
 
رسا: فعالیت‌های مردمی در حمایت از خانواده‌ها و افزایش جمعیت چگونه ادامه دارد؟
 
ما به محض اطلاع از تولد چندقلویی‌ها، سریعاً به دیدار آن‌ها می‌رویم و با هماهنگی صدا و سیما مصاحبه‌هایی انجام می‌دهیم تا فرهنگ‌سازی شود و حمایت‌های لازم ارائه شود. همچنین در برخی شهرستان‌ها مانند حاجی‌آباد برنامه‌هایی تحت عنوان «سه‌شنبه‌های مهدویه» برگزار می‌کنیم که مادران را دور هم جمع می‌کند و به صورت نرم‌افزاری و مستمر موضوع جوانی جمعیت را دنبال می‌کند.
با پزشکان و ماماهای دلسوز نیز جلسات تخصصی برگزار می‌کنیم و از آن‌ها تقدیر می‌شود تا در کنار ما در این مسیر باشند.
 
ارسال نظرات