گزارشی از نشست جهاد با رژیم صهیونی از منظر فرهنگ حسینی

به گزارش سرویس حوزه و روحانیت خبرگزاری رسا، نشست تبیینی با عنوان «جهاد با رژیم صهیونی از منظر فرهنگ حسینی» در مرکز تخصصی شیعه شناسی امام هادی(ع) تهران برگزار گردید. این نشست بعد از تجاوز رژیم صهیونی به خاک مقدس جمهوری اسلامی ایران در ایام سوگواری اباعبدالله الحسینی برگزار شد.
در این نشست موضوع «جهاد با رژیم صهیونی از منظر فرهنگ حسینی» از جنبه های مختلف تاریخی، فلسفی، آینده پژوهی، فقهی و حقوقی بین المللی مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت. این نشست با ارائه و سخنرانی آقایان اساتید حجت الاسلام داود کمیجانی، حجت الاسلام محمد نجفی ، حجت الاسلام محمد برزگر، دکتر محمد کریمی، رضا صفری و علی اصغر افشاری در مرکز تخصصی شیعه شناسی امام هادی(ع) برگزار شد.
رئیس مرکز شیعه شناسی امام هادی(ع) حجت الاسلام داود کمیجانی به عنوان یکی از سخنرانان نشست اظهار داشتند نهضت حسینی با شعارها و ارزشهای عظیمی که در درون خود داشت برای طلب اصلاح در جامعه شکل گرفت به فرمایش حضرت امیر (ع) از اسلام چیزی جز یک پوسته وارونه باقی نمانده بود که امام حسین علیه السلام با خون شریف خود به حقیقت دین حیات بخشیدند.
وی با اشاره به الهام از نهضت حسینی اشاره داشتند که رمز شکست ناپذیری یک مجاهد فی سبیل الله این است که او با این نیت پا به عرصه جهاد می گذارد که طبق آیه شریفه 110 سوره توبه یکی از دو حسنه نصیب او می شود یعنی چه دشمن را بکشد و چه کشته شود در هر صورت پیروز است. دکتر داود کمیجانی پاسخ به سه سوال اساسی در هر جنگ و جهادی را ضروری معرفی کردند اینکه چرا باید جهاد کنیم؟ چگونه باید جهاد کنیم؟ و اینکه جهاد به چه نتیجه ای خواهد رسید؟ ایشان اظهار داشتند که پاسخ به این سه سوال برای آغاز هر جنگ و نیز ادامه آن ضروری است.
حجت الاسلام کمیجانی با بررسی نهضت امام حسین(ع) خاطرنشان کردند دلایل موجه برای جهاد حداقل یکی از سه چیز است؛ دفاع از خویشتن، یاری مظلوم و نیز مبارزه با کفر. در پاسخ به سوال دوم و اینکه چگونه باید جهاد کنیم، بیان کردند که از آغاز نهضت حسینی تا روز عاشورا شواهدی وجود دارد که حضرت در طول نهضت تبیین گری می کردند و نسبت به بیان حقایق از فرصت های مختلف استفاده می کردند چنانچه افشاگری نسبت به ماهیت پلید دشمن یکی از جنبه های این تبیین بوده است. همچنین آمادگی کافی برای مقابله با دشمن یکی دیگر از ویژگیهای ضروری جهاد است و سومین ویژگی ضروی یک مجاهد این است که ایستادگی نماید و تا لحظه شهادت دست از مبارزه عملی و مقاومت نکشد. و اما اینکه نتیجه جهاد چه خواهد شد؟ پاسخ این است که از منظر قرآن یک مجاهد همیشه پیروز است و این چیزی است که مستند به آیات شریفه ای مانند « كَم مِن فِئَةٍ قَليلَةٍ غَلَبَت فِئَةً كَثيرَةً بِإِذنِ اللَّهِ » و« قُل هَل تَرَبَّصونَ بِنا إِلّا إِحدَى الحُسنَيَينِ » و « إِنَّ اللَّهَ اشْتَرَىٰ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ أَنْفُسَهُمْ وَأَمْوَالَهُمْ بِأَنَّ لَهُمُ الْجَنَّةَ » می باشد.
محمد کریمی با عنوان «امام حسین و عقلانیت صلح و جنگ تحمیلی» به ارائه سخنرانی پرداختند. در تحلیل ایشان عقلانیت امری است فرادینی با زبانی که برای همه دنیا قابل درک متعارف است. در قیام عاشورا مقابله با ظلم یزیدیان و مفاهیمی همچون ذلت ناپذیری در جایی که بلحاظ ظاهری محکوم به شکست خواهد بود معمایی است که برخی همچون مرحوم طبرسی، ذیل آیه شریفه 195 سوره بقره: لَا تُلْقُوا بِأَيْدِيكُمْ إِلَى التَّهْلُكَةِ، مطرح می کند. پرسش مهم این است که آیا امام حسین علیه السلام، العیاذ بالله خود را در تهلکه قرار داد؟ پاسخی که در اینجا مورد نظر قرار میگیرد این است که اگرچه لشکر سیدالشهدا علیه السلام در مقابل لشکر عمرسعد از پیش بازنده محسوب میشد، اما این واقعه را نمیتوان مصداق در معرض هلاکت بودن در نظر گرفت؛ زیرا امام حسین علیه السلام می دانست که حتی با وجود تسلیم هم ابن زیاد قصد کشتن او را دارد. بنابراین در مقایسه بین تنها دو راه سلّه و ذلّه، امام حسین (ع) بطور کاملا معقول راه بدون ذلّت را بر می گزیند. می توان تعبیری همچون صلح تحمیلی را در اینجا بکار برد. یعنی صلح تحمیلی که به قرائن و شواهد بسیار عاقبتش ذلّت، تحقیر و آسیبی فراتر از جنگ است، عقلانی نیست. این همان کاری بود که امام حسین(ع) انجام داد.
حجت الاسلام محمد نجفی ضمن اشاره به مستندات قرآنی و روایی در یک تقسیم جهاد ابتدایی و جهاد دفاعی را مورد اشاره قرار دادند. جهاد ابتدایی جهادی است که مسلمانان آغازگر آن هستند و هدف آن دعوت کفار به اسلام یا وادار کردن آنان به پذیرش حکومت اسلامی (با پرداخت جزیه) است. مستند قرآنی چنین جهادی آیاتی نظیر ﴿قَاتِلُوا الَّذِينَ لَا يُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَلَا بِالْيَوْمِ الْآخِرِ...﴾ (توبه: ۲۹) است. این نوع جهاد معمولاً پس از پایان دوران دعوت صلح انجام میشود. جهاد دفاعی جهادی است که در مقابل حمله دشمن انجام میشود و دفاع از جان، مال و سرزمین مسلمانان را شامل میشود. مستند قرآنی چنین جهادی آیاتی نظیر ﴿أُذِنَ لِلَّذِينَ يُقَاتَلُونَ بِأَنَّهُمْ ظُلِمُوا...﴾ (حج: ۳۹) است.
وی افزود: این جهاد حتی بدون اعلان قبلی واجب میشود. دکتر محمد نجفی بیان کردند از منظر روایات جهاد ابتدایی نیاز به اذن معصوم(ع) دارد و در عصر غیبت، حکم اولی بر حرمت است اما این عمومیت استثنائات تاریخی دارد و با شرایط خاص تخصیص میخورد. تخصیص عمومات به سه علت است اولاً احادیث منع قیام عمدتاً از دوره امام سجاد(ع) به بعد صادر شده اند و ممکن است ناظر به شرایط خاص تاریخی باشند.ثانیاً عموماتی که مخصص لبی دارند در موارد خاص قابل تخصیص اند. بنابراین، اگر فردی شرایط کامل جهاد را داشته باشد، از عموم حرمت خارج میشود.ثالثاً روایاتِ ناظر به قیامهای پیش از ظهور نشان میدهند که مطلقِ حرمت خروج قابل تعدیل است. برخی فقها با شرائطی جهاد ابتدائی را جائز دانسته اند لذا حکم اجماع بر حرمت قابل خدشه است و اصل اولی عدم جواز جهاد ابتدایی در عصر غیبت به دلیل فقدان اذن معصوم(ع) است لکن در صورت وجود شرایط ضروری (مانند توانایی نظامی، عدالت رهبر، و مصونیت از خطر فتنه کفار) و با رعایت احتیاط، خروج جایز شمرده میشود.
رضا صفری با عنوان «فرهنگ حسینی چراغ راه مدیریت فتنه یهود» به ارائه سخنرانی پرداختند. از منظر ایشان یکی از شاخص های فرهنگ حسینی آن است که تسلیم و ذلت پذیری معنا و مفهومی ندارد. رژیم جعلی صهیونیستی به نمایندگی از استکبار جهانی بدنبال تسلیم ایران و یا صلح تحمیلی بود که بتواند نظام اسلامی را به حقارت و ذلت بکشاند، همان رویکردی که عمرسعد بدنبال آن بود که حسین بن علی یا تسلیم شود و یا با شروط دستگاه اموی صلح(ذلت) کند. رهبر انقلاب اسلامی ایران، تداوم حیات انقلاب اسلامی را ذیل حوادث تاریخ صدر اسلام می داند و از اینرو فرهنگ حسینی تجربه گرانبهایی از کنش و مواجهه با استکبار و قدرتهای متکبر را در اختیار قرار داده است.
وی افزود: از این رو رژیم صهیونیستی در این کارزار نتوانست چون یهودیان بنی قریظه، بنی قینقاع و بنی نضیر و...بر علیه نظام اسلامی فتنه کند. در هنگامه جنگ، گرچه بواسطه غبارها، برخی در تشخیص بین حق و باطل دچار تردید می شوند، چونانکه در واقعه عاشورا صورت گرفت ولی بعدها، فرهنگ حسینی ملاک سنجش بین حق و باطل گردید و امروز هم بدین گونه است که جنگ تحمیلی 12 روزه بر ایران، ملاک حقانیت ایران در دفاع از حق و مستضعین عالم گردیده و اعتبار نداشته رژیم صهیونیستی را به توپره کشانده است.
حجت الاسلام محمد برزگر با عنوان «بررسی اضمحلال و نابودی صهیونیزم خبیث در کتب مقدس» به ارائه سخنرانی پرداختند ایشان با رویکرد آینده شناسانه به موضوع پرداخته و بیان کردند در کتاب تثنیه (آخرین کتاب تورات) باب 28، خداوند با جزئیاتی دقیق به قوم یهود وعده نابودی را درسرزمینی داده است که آنها آن را به زور تصرّف خواهند کرد، آن هم بوسیله قومی که زبان آنها را نمیفهمند، در این کتاب چنین آمده است: «اگر صدای یهوه خدای خویش را نشنوید... به هر کاری که دست بزنید، خداوند لعنت و پریشانی و درماندگی بر شما خواهد فرستاد، تا اینکه به سبب شرارت اعمال خود بزودی هلاک شوید،... خداوند قومی را از دوردستها به سراغتان خواهد فرستاد (ظاهراً ایران)، قومی که زبانشان را نمیفهمید (احتمالاَ فارسی)، ایشان مثل عقاب بر شما فرود خواهند آمد... تمام شهرهایتان را محاصره خواهند کرد و دیوارهای بلند و محکم آن را فرو خواهند ریخت، همان دیوارهایی که فکر می کردید از شما حفاظت خواهند کرد.» همچنین در کتاب حزقیال نبی باب 38 نیز آمده قوم پارس شما را نابود می کند. و در کتاب ارمیای نبی در باب پنج و شش هم آمده قومی نیرومند و قدیمی که شما زبان آنها را نمیدانید و جنگجویان و کمان داران قوی دارد شما را از بین خواهند برد.
وی افزود: همچنین درباره سرنوشت بنیاسرائیل و صعود و افول جامعه آنها در تاریخ زندگیشان در آیات (۴ تا ۸) سوره اسراء مطالبی مطرح شده است؛ در این آیات چنین آمده است: « و در كتاب (تورات) به بنى اسرائيل اعلام كرديم كه قطعاً دو بار در زمين فساد خواهيد كرد، و حتماً با سركشىِ بزرگى برترى مییابید. و هنگامى كه نخستين وعده فرا رسد، بندگان بسیار رعبآورمان را بر شما برانگیزيم، و ميان خانهها (يتان براى سركوبى شما) به جستجو در آيند و اين، وعده اى است که واقع خواهد شد. سپس، حمله بر آن بندگان را به شما باز گردانيم، و شما را بوسيله اموال و فرزندان امداد رسانيم، و نفرات شما را بيشتر (از دشمن) قرار دهيم. اگر نيكى كنيد، به خودتان نيكى مىكنيد و اگر بدى كنيد پس به خود (بدى مىكنيد). و هنگامى كه وعده آخر فرا رسد، (آن بندگانمان را مىفرستيم) تا صورتهايتان را اندوهگين سازند و داخل مسجد (الاقصى) شوند همان گونه كه بار اول وارد آن شدند و آنچه را تسلط یافتهاند، نابود كنند. اميد است كه پروردگارتان به شما رحم كند و اگر (به افساد) باز گرديد، (ما نيز به كيفر شما) باز مىگرديم و جهنّم را براى كافران تنگنا قرار داديم»
علی اصغر افشاری با عنوان «بررسی فقهی و حقوقی جهاد در مقابل رژیم صهیونی با الهام از نهضت امام حسین(ع)» مطالب خویش ارائه دادند. ایشان اظهار داشتند اگر از اهداف عالیه نهضت حسینی صرف نظر شود حداقلی ترین دلیل مجاهدت امام حسین(ع) دفاع از خویش بود یعنی در یک تبیین حداقلی از جهاد امام حسین (ع) یک جهاد دفاعی برای دفاع از خود و کسان و یاران خود بوده است، چنانچه پیشنهاد امام (ع) به حر برای بازگشت به جایی که از آنجا آمده است مورد پذیرش قرار نگرفت و حرّ و همراهانش، از بازگشت امام(ع) جلوگیرى نمودند، در ادامه نیز وقتی حسین بن علی (ع) مسیر و مقصد دیگری را در پیش گرفته بودند ، حرّ و سپاهش سر راه امام را گرفتند و از حرکت آن حضرت جلوگیرى نمودند. چرا که نامهاى از ابن زیاد رسیده بود که در آن به حرّ فرمان سختگیرى بر امام حسین(ع) داده بود؛ بنابراین امام حسین (ع) ناچار به دفاع و جنگ شدند. مقابله جمهوری اسلامی ایران با تجاوز رژیم صهیونی به عنوان یک دفاع مشروع تلقی می شود یک جهاد دفاعی است و این چیزی است که در جهاد امام حسین (ع) نیز شاهد آن هستیم.
وی افزود: از منظر منابع حقوقی بین المللی دفاع به عنوان یک حق مسلم و هنجار حقوقی بین المللی شناسایی می شود، چنانچه پاسخ جمهوری اسلامی ایران ذیل ماده 51 منشور سازمان ملل متحد تعریف می شود. ماده 51 منشور مقرر می دارد: «در صورتی که یک عضو ملل متحد مورد تجاوز مسلحانه واقع شود هیچیک از مقررات این منشور به حق طبیعی دفاع مشروع انفرادی یا اجتماعی تا موقعیکه شورای امنیت اقدام لازم برای حفظ صلح و امنیت بینالمللی بعمل آورد لطمه وارد نخواهد آورد.» دکتر علی اصغر افشاری حمله رژیم صهیونی به جمهوری اسلامی ایران را نقض مسلم حقوق بین الملل برشمرده و بیان کردند در حقوق بین الملل قاعده منع توسل به تهدید و زور قاعده ای مطلق است و حمله رژیم صهیونی به جمهوری اسلامی ایران ذیل قاعده ممنوعیت توسل به تهدید و زور شناسایی می شود.
افشاری بیان داشت: اقدام تجاوزکارانه اسرائیل به هیچ وجه تحت حق دفاع مشروع ذیل ماده 51 منشور سازمان ملل متحد قرار نمی گیرد چرا که تجاوزی از جموری اسلامی ایران نسبت به اسرائیل صورت نگرفته بود؛ چنانچه بدیهی است حمله نظامی رژیم صهیونی ذیل فصل هفت منشور و ماده 42 آن یعنی تحت اقدامات شورای امنیت سازمان ملل متحد که امری خارج از تصمیم مستقل یک دولت یا رژیم است نیز قرار نمی گیرد؛ در حقوق بین الملل تنها دو مورد است که اقدام مسلحانه پذیرفته است یک مورد دفاع مشروع ذیل ماده 51 و با شرایط آن و مورد دیگر اقدامات شورای امنیت سازمان ملل ذیل ماده 42 با شرایط خاص خود؛ مخاصمه مسلحانه اسرائیل تحت هیچ یک از این دو مورد قرار نگرفته و بنابراین هیچ توجیه حقوقی که مخاصمه مسلحانه رژیم صهیونی با جمهوری اسلامی ایران را توجیه نماید وجود ندارد.