نگاهی به رویداد تاریخی در تبریز؛
اعدام آزادیخواهان در روز عاشورا و سکوت عزاداران

تبریز- واقعهای تلخ و تأثیرگذار که در روز عاشورای سال ۱۲۹۰ شمسی (۱۹۱۱ میلادی) در تبریز رخ داد، نیروهای روسی اقدام به اعدام جمعی از آزادیخواهان و مبارزان این شهر کردند درحالیکه عدهای در حال عزاداری و قمهزنی بودند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، در واقعهای تلخ و تأثیرگذار که در روز عاشورای سال ۱۲۹۰ شمسی (۱۹۱۱ میلادی) در تبریز رخ داد، نیروهای روسی اقدام به اعدام جمعی از آزادیخواهان و مبارزان این شهر کردند. در حالی که اعدامها در میدان اصلی شهر در حال انجام بود، صدای طبل و سنج عزاداری از کوچهها به گوش میرسید و عدهای در حال قمهزنی بودند.
فرمانده فوج قزاق روس در خاطرات خود از این واقعه چنین نقل میکند: «ما از این میترسیدیم که جمعیت عظیم عزاداران حسینی به آزادیخواهان بپیوندند و در آن صورت چه بر سر ما میآمد.» با این حال، جمعیت عزادار تنها به سوگواری، گریه، حمل علم و قمهزنی و تعزیهخوانی مشغول بودند و به اعدام ۹ تن از دلاوران آزادیخواه تبریز واکنشی نشان ندادند.
بر اساس این گزارش، دلیل این بیتفاوتی از دیدگاه برخی ناظران، جدایی سیاست از دین در میان بخشی از مردم در آن دوره بوده است. در حالی که ۹ آزادیخواه بر دار بودند، عزاداران غذای نذری خود را دریافت کرده و به خانههایشان بازگشتند. متعاقب این عدم واکنش، نیروهای روسی بیش از ۱۲۰۰ نفر از مردم تبریز را نیز اعدام و سرکوب کردند.
این واقعه سوالات مهمی را در مورد ماهیت عزاداری و ارتباط آن با قیام امام حسین (ع) و اهداف آن مطرح میکند. این رویداد را می توان به عنوان نمونهای بارز از "هیئت سکولار" معرفی کرد.
در پایان باید گفت که عزاداری واقعی باید با مبارزه با ظلم و ستم همراه باشد، چرا که پیام عاشورا برای همه دورانهاست و در هر زمان و مکانی که ظلمی وجود دارد، باید با آن مبارزه کرد. این رویداد تاریخی همچنان به عنوان یادآوری از اهمیت پیوند دین و مبارزه با بیعدالتی در حافظه تاریخی مردم تبریز باقی مانده است.
ارسال نظرات