تحقیق جمعی حلقه مفقوده پژوهش در کشور ماست
حجتالاسلام عیسی عیسیزاده، مدیر گروه فرهنگنامههای قرآنی مرکز فرهنگ و معارف قرآن کریم در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا گفت: پژوهش دینی هرگونه تلاش برای مطالعه و به دست آوردن نظریات و مباحث دینی متناسب با نیازهای جامعه به صورت مدون است که حاصل آن در اختیار جامعه قرار گیرد.
محقق حوزه علمیه قم گفت: شرط اصلی و غایی پژوهش این است که نتیجه آن در راستای کاربردی شدن معارف اسلامی قرار گیرد و مشکلی را حل کند.
وی با اشاره به اینکه پژوهش دینی امروز با دردها و آسیبهایی روبرو است که اگر برای حل آن راهکاری صورت نگیرد، پژوهش شکوفا نخواهد شد و در مسیر خود درجا خواهد زد، گفت: آشنا نبودن با ماخذشناسی از آفتهای پژوهشهای دینی امروز است.
این محقق علوم اسلامی ادامه داد: امروز بسیاری از پژوهشگاههای هر موضوعی را که تشخیص دهند روی آن پژوهش انجام میدهند اما نگاه وسیع تری ندارند که آیا این تحقیق از سوی دیگران انجام شده است یا خیر و اگر انجام شده، آیا کار جدید لازم است یا نه.
وی با اشاره به اینکه عدم ارتباط پژوهشگران با یکدیگر، یکی از مشکلات پیش روی تحقیق دینی است، گفت: کارهای تکراری و موازی، محصول این عدم آگاهی و ضعف ارتباط ارگانهای پژوهشی است.
این محقق علوم اسلامی با بیان اینکه در نظریه پردازی باید جستجو کرد که آیا نظر دقیقتری در این زمینه ابراز شده است، یا خیر، گفت: امروز ضوابط دقیق پژوهش رعایت نمیشود.
وی بیان داشت: پژوهش، یک کار عمیق علمی و زمانبر است که نیازمند تمرکز و همفکری و تتبع گسترده و پژوهشگر برای نظریهپردازی نیازمند فراغت فکری است.
حجت الاسلام عیسی زاده با اشاره به اینکه به درستی به مشکلات مالی پژوهشگران رسیدگی نشده است گفت: وقتی ذهن محقق درگیر مسائل مالی باشد، محصول او از تحقیق عمیق به گردآوری تنزل میکند.
این استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به اینکه امروز بیشتر کارهای تحقیقاتی در حوزه و دانشگاه جنبه فردی گرفته است، گفت: هنوز فرهنگ کار جمعی که دارای آثار بی نظیری است، در کشور ما جا نیفتاده است.
این پژوهشگر حوزه علمیه قم، گفت: انتظار این بود که با راه اندازی معاونت پژوهش در حوزه علمیه، پژوهش جمعی تقویت شود اما متاسفانه این معاونت نتوانسته است سیطره علمی کافی پیدا کند و در ایجاد فرهنگ پژوهش ناتوان نشان داده است.
وی گفت: معاونت پژوهش حوزه علمیه باید پژوهشگاههای قوی را شناسایی کند و بعد از دعوت از پژوهشگاهها، مراکز تحقیقاتی و پژوهشگران برجسته با هم اندیشی و نظرخواهی تحول را از پایه شروع کند. /909/ت302/ع