بی توجهی به حق الناس باعث بی برکتی زندگی می شود
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام سیدحسین حسینی در برنامه امروز سمت خدا که از شبکه سوم سیما پخش میشود در پاسخ به این سؤال که چه کنیم تا رحمت الهی شامل حال ما شود و مظاهر رحمت الهی را در کجای زندگی خود جستجو کنیم گفت: یکی از دغدغه های امروز مردم رد مظالم است، مردم نگرانند راهی برای برطرف کردن این مشکل هست یا خیر، همه ما در زندگی به نوعی حقی را ضایع کرده ایم و این حقوق یک نوع مانع برای دریافت رحمت الهی است.
وی در ادامه اظهار داشت: روایت است که پیامبر(ص) بر جنازه ای که حقی برگردنش بود و از او ارثی برای ادای حقش به جا نمانده بود نماز نمیخواند. از امام صادق(ع) درباره صحت این روایت سؤال شد فرمود بله و این بدان معنی نیست که بر آن جنازه نمازخوانده نمیشد، بلکه خواندن نماز به دیگری واگذار میگردید. هدف رسول خدا(ص) از این عمل نشان دادن اهمیت حق الناس بود.
حجت الاسلام حسینی با بیان این که در احکام اسلام تاکید شده انسان تا جایی که مجبور نشده قرض نگیرد و خودش را مدیون نکند، ادامه داد: در اسلام همانقدر که به قرض دادن سفارش شده است، قرض گرفتن مورد نکوهش و مکروه شمرده شده است. البته مقروض بودن اشکال ندارد بشرطی که توان پرداخت آن را قبل و بعد از موت داشته باشد.
وی بیان داشت: پرداخت دین به قدری مهم است که حتی بر نماز اول وقت ارجحیت دارد. چون پرداخت آن بدهی زمان محدودی دارد ولی وقت نماز وسعت دارد، پس اگر طلبکاری که وقت طلبش رسیده باشد طلبش را بخواهد حتی نماز اول وقت باطل است.
این استاد حوزه علمیه ادمه داد: امام صادق(ع) می فرماید: اگر کسی قرضی بگیرد ولی از ابتدا نیت برگرداندن آن را نداشته باشد یا اینکه بتواند بدهد ولی دینش را نپردازد مثل سارق است، لکن اگر الان توان پرداخت ندارد ولی قصد ادای دینش را دارد خدا به او کمک خواهد کرد.
وی اظهار داشت: حق الناس باعث بی برکتی و بی توفیقی در زندگی می شود از این رو توجه به آن بسیار حائز اهمیت است. ادای حق الناس موجب جلب رحمت الهی میشود امام صادق(ع) می فرماید: اگر میخواهید دعای شما مستجاب شود: لقمه(کسب) شما حلال باشد و از مظالم و حق الناس مردم خارج شوید.
حجت الاسلام حسینی در مورد اینکه رد مظالم چیست و اگر صاحبان حق را نشناسیم چه کنیم گفت: رد مظالم یعنی پولی که حق فرد است و باید از طرف او صدقه داده شود. گاهی به کسی بدهی داریم و او را میشناسیم در این صورت باید دین را به خود او پرداخت کنیم، اگر از دنیا رفته و وارث او هنوز هست باید به وارث پرداخت شود وگرنه به عنوان رد مظالم پرداخت میگردد.
وی خاطرنشان کرد: در جایی که صاحب حق مشخص نیست آن مال به مثابه مال مجهول المالک است برای همین باید برای دادن صدقه از طرف صاحب حق، از مجتهد اجازه بگیریم. همچنین مقداری که به عنوان رد مظالم داده می شود باید به اندازهای باید باشد که فرد یقین کند ذمهاش بری شده است.
استاد حوزه علمیه بیان داشت: برای سهولت در امر پرداخت رد مظالم در این برنامه از برخی مراجع عظام، حضرات آیات صافی، وحید، سیستانی، خامنهای، مکارم و نوری استفتاء شد و ایشان بیان داشتند مومنین میتوانند تا مبلغ 100 هزار تومان را خودشان بدون مراجعه به دفتر مرجع به عنوان رد مظالم پرداخت کنند البته به شرطی که فقط به فقرا و نیازمندان پرداخت شود و ملاک فقیر در اینجا کسی است که خرج سالش را ندارد و ظواهر اسلامی را رعایت میکند و از غیر سادات باشد.
حجت الاسلام حسینی تصریح کرد: در پرداخت صدقات روزانه نیز میتوان آن را به نیت رد مظالم پرداخت کرد تا اگر جایی غیبت کردیم یا ناخواسته حقی را ضایع کردیم به این وسیله برطرف شود همچنان که انجام عبادات و زیارات نیز میتواند به این مهم کمک کند. البته این در جایی است که طلبکار و حق ضایع شده را نمیشناسیم./916/پ202/ع