۲۴ آبان ۱۳۹۱ - ۱۵:۲۸
کد خبر: ۱۴۶۸۴۷
آیت الله صافی گلپایگانی:

پافشاری بر ارزش‌ها درس‌ بزرگ عاشورا است/محرم بزرگ ترین دانشگاه اخلاق و ایثار است

خبرگزاری رسا ـ حضرت آیت الله صافی گلپایگانی، پافشاری بر اصول و ارزش ها را درس بزرگ عاشورا دانست و گفت: ما متأسفانه در برخی مواضع می‌گوییم این احکام را باید کنار گذاشت چرا که دنیا قبول نمی‌کند، ‌نباید این‌طور باشیم، ما باید بر سر دین خود مقاومت کنیم دنیا بخواهد قبول کند یا نکند.
آيت الله صافي گلپايگاني
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی در آخرین جلسه درس خارج فقه خود قبل از ماه محرم الحرام، بیانات ارزشمندی را خطاب به طلاب، فضلا و مبلغان دهه محرّم بیان کرد.
 
وی با بیان این که عزاداری حضرت سیدالشهدا علیه‌السلام سنّت بزرگ تشیع است که هویّت عالی شیعه به وسیله آن به دنیا اعلام می‌شود و حیات دینی و مکتبی ما به این برنامه مهمّ تقوّم دارد و هر چه این برنامه با عظمت و شکوه بیشتر برقرار شود، شکوه مذهب بیشتر می‌شود، تاکید کرد: شهادت حضرت سیدالشهدا علیه‌السلام اسلام را بیمه کرد، چرا که اگر شهادت آن حضرت پیش نیامده بود با برنامه‌های ضدّ اسلامی بنی‌امیه، اسلامی باقی نمی‌ماند.
 
این مرجع تقلید اضافه کرد: در ظرف همان مدّت رحلت پیغمبر اکرم صلی‌الله علیه و آله تا شهادت امام حسین علیه‌السلام تغییراتی در دین ایجاد شد و اوضاعی پیش آمد که بعد از این مدّت کوتاه، فرزند پیغمبر را با فجیع‌ترین جنایت شهید کردند، سر مقدس آن حضرت را بریدند و یاران و فرزندانش را شهید کردند، همه علامت این است که از اسلام چیزی باقی نمانده بود.
 
حضرت آیت الله صافی گلپایگانی افزود: اگر این اوضاع 200 سال یا 500 سال دیگر دوام پیدا می‌کرد، نه قرآنی می‌ماند و نه اسمی از اسلام؛ شهادت حضرت سیدالشهدا علیه‌السلام نه فقط هویّت مذهبی است بلکه یک هویّت اساسی اسلامی است.
 
وی اضافه کرد: این حرکت و نهضت عظیم، این تسلیم در برابر امر خدا، این فداکاری بزرگ اصحاب امام حسین علیه السلام چگونه معنا می‌شود؟ اصحابی که می‌دانستند همه کشته می‌شوند و هیچ‌کدام نمی‌توانند دفاع قطعی از حیات امام حسین علیه‌السلام کنند، این طور فداکارانه ایستادند و به شهادت رسیدند، اگر انسان عادی در این مواقع به خود مراجعه کند، می‌گوید برای چه جان خود را به خطر اندازم؟
 
حضرت آیت الله صافی گلپایگانی بیان داشت: امّا در کربلا این طور نبود، در روز عاشورا از اصحاب سیدالشهداء علیه‌السلام یک نفر هم فرار نکرد، یک نفر درنگ نکرد، یک نفر نگفت که من باید بروم، اینها اسرار بسیاری دارد که مثل بنده اگر بخواهم وارد شوم باید هر روز بیایم و اینجا بنشینیم و سخن بگوییم و هر چه بیشتر بگوییم به پایان مطلب نمی‌رسیم.
 
این مرجع تقلید تاکید کرد: حادثه کربلا و شهادت حضرت اباعبدالله الحسین علیه‌السلام از معجزات بزرگی که از انبیا صادر شده است کمتر نیست، بلکه برای نشان‌دادن اوج عظمت حق‌پرستی بالاتر و بزرگ‌تر است.
 
اندیشمندان مسیحی درباره حضرت سید الشهداء علیه‌السلام چه می‌گویند؟
وی با بیان این که شخصیت حضرت سیدالشهداء علیه‌السلام بسیار بالا و درک ما از این شخصیت والا بسیار پایین است، ابراز داشت: کتاب‌های متعددی هم درباره این شخصیت عظیم الهی نوشته شده است؛ یکی از شخصیّت‌های مسیحی «آنتوان بارا» است که از جمله آثار او می‌توان به کتاب «من یک مسیحی شیعه‌گرا هستم» و «امام حسین در اندیشه مسیحیت» اشاره کرد، او با لحنی نزدیک به شیعه می‌گوید: «پس از دو سال مطالعه‌ سیره سید الشهداء بهتر دیدم که افکار و دیدگاه‌های خود را مرتب کنم تا از آن به بعد بر اساس آنچه به دست آوردم و در پرتو افکار و الهاماتی که با عنایت خداوند کسب کردم، یک سال را نیز در تألیف کتاب سپری کنم. اینک وقتی آن را بازخوانی می‌کنم، اطمینان می‌یابم که من در خلال تهیه آن تحت تأثیر الهاماتی قرار داشته‌ام که بدون آن هرگز نمی‌توانم این کار را به پایان ببرم به همین خاطر خدا را سپاس می‌گویم و یقین دارم که مشمول عنایت گل خشبوی پیامبر، سربریده از روی ستم و شهید راه حق در دل سرزمین کربلا حسین خواهم بود.»
 
این مرجع تقلید اضافه کرد: او هم‌چنین می‌گوید: «هیچ حماسه انسانی، چه در گذشته و چه در حال، به اندازه حماسه شهادت طلبانه کربلا موجب همدردی و درس‌آموزی نشده است، انقلابی بود در حد بزرگترین حادثه درونی امت اسلام که وجود آن نقطه عطف مؤثری در مسیر اندیشه اسلامی به حساب می آمد. اگر این حادثه نبود اسلام آئین بی خاصیتی می گشت که در کاسه ظاهری سر قرار داشت، نه عقیده‌ای محکم که در درون سینه‌ها جای گیرد و وجدان هر مسلمانی را لبریز نماید. بی‌گمان زلزله‌ای بود و چه زلزله‌ای، تمامی ارکان امّت اسلامی را لرزاند. چشم‌ها را باز کرد و دل‌ها را متوجه سیطره گناه و شرارت ناشی از زورمداری و دست‌پروردگان ستم نمود تا در پس پرده‌ای دروغین ارزش‌های دینی را نابود نکنند و حقوق کسانش را نادیده نگیرند و پرتوهای درخشان جوهره سحر انگیزش را خاموش ننمایند و بر این اساس انقلاب حسین در تاریخ انسانیّت از آغاز تا ابد «برترین»، «سرآمد» و «یگانه» و «بی‌نظیر» است و به جاودانگی انسانی که به خاطر آن قیام کرده، جاودانه و همیشگی خواهد بود.»
 
ایستادگی و عدم تنازل از احکام الهی در جامعه، از درس‌های بزرگ کربلا است
وی با تاکید بر این که باید در تبلیغ دین و ایستادگی بر مواضع اسلامی اصحاب حضرت سید الشهدا علیه السلام را الگوی خویش قرار دهیم، یادآورشد: شهدای کربلا این‌گونه بودند که برای این‌که به فیض شهادت در رکاب امام حسین علیه‌السلام برسند بر هم سبقت می‌گرفتند، آنها بر سر اعتقاد حق خود محکم ایستادگی کردند و هیچ جا زیر بار ذلت و زور نرفتند امّا ما متأسفانه در برخی مواضع می‌گوییم  این احکام را باید کنار گذاشت چرا که دنیا قبول نمی‌کند،‌نباید این‌طور باشیم، ما باید بر سر دین خود مقاومت کنیم دنیا بخواهد قبول کند یا نکند.
 
حضرت آیت الله صافی گلپایگانی با بیان این که ما افتخار می‌کنیم که چنین دین و مذهب و چنین امامان و پیشوایانی داریم، خاطرنشان کرد: امیدواریم همه به محبت آنها پایدار بمانیم و به سیره آنها ملتزم باشیم و زندگی آنها را سرمشق خود قرار دهیم.
 
وی بیان کرد: محرّم و عاشورا مکتب انسان‌ساز حسینی در طول سال اگرچه نزدیک به چهارده قرن است به روی همگان باز و برکات آن در استمرار و ازدیاد است، امّا با حلول ماه محرم در هر سال رونقی خاص و جلوه‌ای عالم‌تاب می‌یابد؛ به همه هشدار می‌دهد و به همه نهیب می‌زند که ظلم، ستم، استحقار، استکبار و استضعاف محکوم است.
 
محرّم، بزرگ ترین دانشگاه تربیت و اخلاق و ایثار است
وی با بیان این که قیام سیدالشهداء علیه‌السلام کرامت انسانیّت را زنده کرد، درس حق‌پرستی، ایمان‌گرایی، عدالت‌خواهی، باطل‌ستیزی و کوبیدن تجاوز و ستم و استعباد بود، گفت: برنامه‌ها و مراسم عظیم سوگواری و عزاداری و حرکت مواکب و هیئات و تشکیل مجالس، جهانیان را متوجه جلالت مقام و رفعت قدر انسان می‌سازد، بزرگترین مدرسه تربیت و اخلاق و ایثار در همه جا، در شهر و روستا و بازار و خیابان و مساجد و مدارس و دانشگاه و حسینیه‌ها و خانه‌ها تشکیل می‌شود، هیچ جمعیت و امّتی چنین دانشگاه همگانی و چنین وسیله جهانی در اختیار ندارد.
 
این مرجع تقلید با بیان این که همه عالم و جاهل، پیر و جوان، دانشمند و استاد و دانشجو، پیشه‌ور و کارگر در مجالس عزاداری و در این کلاس‌ها، معنویّت و تعالی روح و استقامت و خداشناسی می‌آموزند، قلب‌ها نورانیّت می‌یابد و افکار روشن می‌شود، تاکید کرد: باید قدر این فرصت را همه بدانند و از آن برای اصلاح همه امور استفاده کنند، ارزش این برنامه‌ها و این مجالس و عزاداری‌ها همه آسمانی و معنوی است. مجالس روضه، همه رواق‌های علم و دین و معرفت و اعلام حضور و وجود برای پاسداری از همه ارزش‌ها است.
 
وی افزود: هرچه این برنامه‌ها در محتوای اسلامی و هدایت‌های قرآنی ظاهرتر باشد، جامعه به سوی کمال پیش می‌رود، باید در سخنرانی‌ها، منابر، راهپیمایی‌ها، مرثیه‌‌خوانی‌ها و شعرهای عاشورایی همگان با تعهّد باشند و تأمین اهداف اسلامی و امر به معروف و نهی از منکر و نفی بدع و احیای سنن مقصود باشد،‌ در انجام مراسم، گرفتن نتایج بزرگ دینی و برطرف کردن نقاط ضعف و حفظ هویّت مذهبی و رشد شعور دینی هدف باشد.
 
حضرت آیت الله صافی گلپایگانی بیان داشت: متأسفانه جامعه ما در عین حال که در بخش‌های مهمّی موفق است و در استقلال سیاسی و موقعیت جهانی جایگاه شایسته‌ای دارد، در بخش‌هایی که بنیاد بقای هویّت جامعه است، ضعیف می‌شود و گرایش‌های غرب‌مآبانه ملاهی و مناهی، ترویج موسیقی و فیلم‌های مبتذل و برنامه‌های اختلاط زن و مرد به بهانه‌های مختلف و مشکلات اقتصادی گرانی و بیکاری، مطالبی است که باید در این برنامه‌های عاشورایی در منابر و سخنرانی‌ها، بزرگان اهل منبر و مدّاحان محترم جامعه در مورد آنها هشدار بدهند، حیف است که مملکت حسینی و عاشورایی این همه مشکل داشته باشد؛ چرا باید مظاهر بی‌دینی و گناه، مانند ربا و رشوه و پارتی‌بازی و سگ‌بازی و تجمّل‌گرایی غربی در آن ظاهر شود.
 
وی با تاکید بر این که همه معایب باید از برکت عاشورا و تفسیر نهضت حسینی و قیام سید الشهداء علیه‌السلام برطرف شود،‌ خاطرنشان کرد: حضرت سید الشهداء علیه‌السلام با پوست و گوشت و هیکل یزید مخالف نداشت، ایشان با رفتار یزید، با تظاهر او به معاصی به هتک نوامیس دین و شراب‌خواری و ستمکاری و استبداد او طرف بود، خط شیعه آن حضرت نیز همین خط است. /924/پ203/ج
ارسال نظرات