۱۲ بهمن ۱۳۹۱ - ۰۱:۴۰
کد خبر: ۱۵۴۹۳۱
بخش نخست/ آیت الله نظری در اسناد ساواک؛

خواندن رساله امام خمینی با روحیه انقلابی

خبرگزاری رسا ـ ساواک درباره آیت الله نظری گزارش داد: نامبرده از جمله روحانیون افراطی و ناراحت ساری بود که باوجود تذکرات مکرر که به او داده شد همواره بر روی منابر در مجالس و محافل مذهبی مطالب تحریک آمیز و نامناسبی عنوان نمود. در مورد دادن زکات فطره به مستمندان فتاوی آیات از جمله خمینی را قرائت که مستمعین با شنیدن خمینی صلوات می فرستادند.
آيت الله نظري

به گزارش خبرگزاری رسا، مرکز بررسی اسناد تاریخی وزارت اطلاعات با بررسی اسناد منتشر شده ساواک و مراجعه به منابع تاریخی اقدام به نشر اسنادی از اقدامات انقلابی آیت الله نظری خادم الشریعه از علمای مازندران کرده است که گوشه ای از زوایای فعالیت های انقلابی این عالم را روشن می سازد.


گذشته از مراتب علمی آیت الله نظری خادم الشریعه که بسیاری از بزرگان نسبت به آن اذعان دارند نیم‏نگاهی به اسناد به‌جا مانده در بایگانی دستگاه امنیتی رژیم پهلوی ما را با بخشی از فعالیت‏های سیاسی این عالم برجسته که از نگاه آنان مخفی نمانده آشنا می‏سازد.

 

عشق و علاقه شیخ عبدالله به امام خمینی(ره) بر هیچ کس پوشیده نیست، او شاگرد مکتب امام(ره) بود و به همین دلیل همه توان و تلاش خود را در جهت به بار نشستن نهضت عظیم انقلاب اسلامی به کار گرفت و در این مسیر از هیچ کوششی فروگذار نکرد.
 

آیت الله نظری خادم الشریعه فرزند عبدالنبی در سال 1311 در سوادکوه به دنیا آمد. ساواک مازندران طی نامه ای در سال 55 به مرکز نوشت: «نامبرده یکی از روحانیون طراز اول ساری وحومه می باشد و در بین قاطبه مردم از نفوذ و احترام خاصی برخوردار است» ساواک مرکز نیز به مازندران نوشت: «نامبرده از جمله روحانیون افراطی و ناراحت ساری بود که باوجود تذکرات مکرر که به او داده شد همواره بر روی منابر در مجالس و محافل مذهبی مطالب تحریک آمیز و نامناسبی عنوان نمود. در مورد دادن زکاه فطره به مستمندان فتاوی آیات از جمله خمینی را قرائت که مستعمین با شندین خمینی صلوات می فرستادند برای نظری از قم نشریات و رساله کتبی ارسال می شود که بین آنها توضیح المسائل خمینی نیز می باشد.»

 

 آیت الله نظری از شاگردان ممتاز و برجسته علامه طباطبایی، حضرت امام خمینی و آیت الله سلطانی بود و در دوران انقلاب اولین کسی بود که اعلام حمایت مردم مازندران از امام و انقلاب را در پاریس به اطلاع امام رساند و حضرت امام شخصاً از نامبرده خواستندکه در مازندران بماند و هدایت و رهبری مردم مازندران در انقلاب را برعهده بگیرد. و نامبرده تا پیروزی انقلاب دوشادوش اقشار مختلف و انقلابی مردم مازندران در صف اول اعتراضات و تظاهرات شرکت کرد و بارها از طرف ساواک مورد تعقیب و شکنجه قرار گرفت ولی هیچ گاه حتی در بحبوبه انقلاب خود را از اقشار مختلف مردم جدا ندانست و همواره با مردم و برای مردم ماند.
 

در وصف معظم له همین بس که مقام معظم رهبری احترام فراوانی برای ایشان قائل هستند و در هر فرصتی که در مازندران حضور یابند حتماً فرصتی را جهت دیدار با حضرت آیت الله نظری اختصاص می دهند.
 

 آیت الله همواره در کنار عامه مردم مازندران ماند چه در زمان رژیم گذاشته که جهت آگاهی بیش از مردم منطقه سوادکوه و دیگر نقاط استان مازندران پای پیاده کیلومترها را طی می کردند تا جهت مردم مشتاق و رنج کشیده به علم وعالم سوادکوه و مازندران سخنرانی کند و چه اکنون که با کهولت سن و بیماری گوش شنوای مشکلات و دردهای بی شمار مردم زحمتکش مازندران است.) (اسناد ساواک، پرونده های انفرادی)
 

 اداره کل سوم ساواک در خصوص شیخ عبدالله نظری نوشت: «طی نامه ای به ساواک مازندران بازگشت به 2124/2 هـ 1 – 15/8/36 خواهشمند است دستور فرمایید ضمن تهیه و ارسال مشخصات کامل نامبرده بالا نسبت به مراقبت همه جانبه از منابر و جلساتی که یاد شده در آن شرکت می نماید اقدام و هرگونه تماس فعل  و انفعالاتی که به نظر می رسد جنبه ضد امنیتی دارد با بررسی لازم پیگیری و نتیجه به موقع به این اداره کل اعلام گردد.»
 

به همین منظور به برخی از مهم ترین اسناد منتشر شده ساواک در خصوص آیت الله نظری خادم الشریعه می پردازیم.


برگزاری مجلس ترحیم آیت الله مصطفی خمینی در ساری از سوی آیت الله نظری

سند شماره (4)
از : 2 هـ 1                     تاریخ گزارش : 2124/ 2 هـ 1
به : 312                     شماره گزارش : 15/8/36
موضوع : مجلس ترحیم مصطفی خمینی فرزند روح الله
 

شیخ عبدالله نظری خادم الشریعه فرزند عبدالنبی مورخه 6/8/36 به مناسبت درگذشت، یاد شده فوق مجلس ختمی در مسجد جامع ساری برگزار و عده ای از روحانیون و افراد مذهبی  شرکت، داماد شیخ نظری به نام شیخ مفید روحانی زاده سخنرانی و عنوان می نماید در کشور ما یک  ماست فروش می تواند هرچه دلش بخواهد بگوسد ولی یک روحانی نمی تواند حرفی بزند و اضافه می نماید چند روز قبل فرزند شریف حضرت آیت الله بروجردی از دار فانی رفت و چند روز آن نیز روحانی  محترم حضرت آیت الله مصطفی خمینی فرزند شریف حضرت آیت الله العظمی خمینی ( متعصبین مذهبی صلوات فرستادند) وفات یافته است این [ سخنرانی] سخن بعد از دو ساعت خاتمه یافته [است].
 

شهربانی استان مازندران (اطلاعات) در 8/8/56 در گزارش شماره 830 خود به ساواک مازندران نوشت: « اطلاع بعدی حاکیست از ساعت 15 روز 6/8/2536 از طرف شیخ عبدالله نظری خادم الشریعه فرزند عبدالنبی « موضوع نامه شماره 732-29-525-7/6/2536 این شهربانی» مجلس ختمی در مسجد جامع ساری به مناسبت درگذشت شیخ مصطفی موسوی خمینی فرزند روح الله برگزار که در آن علاوه بر اغلب روحانیون ساری حدود 200نفر از متعصبین مذهبی ساری و زیراب که مشخصات آنها قبلاً ارائه گردیده شرکت داشته اند.
 

امروز (6/8/56) شهربانی مازندران از ساری گزارش داد که « در ساعت 15 روز 6/8/36 طبقه روحانیون شهرستان ساری در مسجد جامع ساری به مناسبت درگذشت فرزند خمینی مجلس ترحیمی برگزار [کردند] که عده ای از روحانیون ساری ومتعصبین مذهبی و از طرفداران خمینی وبازاریان که حدود200 نفر بودند شرکت داشته اند. آقای جدی و دو نفر از متعصبین مذهبی دیگر من جمله شیخ هاشمی، قاری قرآن بودند. پس از تلاوت قرآن آقای روحانی زاده داماد شیخ نظری منبر رفته و درباره چاپهای کتاب مذهبی سخنرانی [کرد] و در پایان اظهار داشت چند روز قبل حجه الاسلام و المسلمین حضرت آقای سیدمصطفی خمینی فرزند آیت الله خمینی از دنیا رفته است که مردم به محض شنیدن [نام] خمینی خمینی صلوات ختم کردند.» انقلاب اسلامی به روایت اسناد ساواک، ج 1، پیشین، ص48.

 

گفتنی است، برخی دیگر از اسناد یادشده به زودی در خبرگزاری رسا منتشر می شود./950/ت302/س

 

ارسال نظرات