۰۶ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۱۳:۲۱
کد خبر: ۲۰۳۳۱۷
در مجموعه فرهنگی شهدای انقلاب اسلامی «سرچشمه»؛

نخستین جلسه درس­هایی از کتاب بحار الانوار برگزار شد

خبرگزری رسا ـ در نخستین جلسه درس­هایی از کتاب شریف بحار الانوار گفته شد که اسلام صحیح و درست اسلامی است که همراه با اهل بیت(ع) بوده و هیچ تعارضی با درک فهیم و معقول نداشته باشد، هر چیزی که با عقل منطبق نباشد مورد تایید اسلام نیست، اسلام دین عقلانیت و تفکر است.
کتاب بحارالانوار

به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از روابط عمومی «سرچشمه» نخستین جلسه، درس­هایی از کتاب شریف بحار الانوار توسط حجت الاسلام دکتر محمد جواد محمدی گلپایگانی در مسجد این مجموعه فرهنگی برگزار شد.

بر اساس این گزارش حجت الاسلام محمدی گلپایگانی، عضو هیأت علمی دانشگاه تهران ضمن تشکر ازمسؤولین مجموعه شهدای انقلاب به جهت برگزاری این کلاس و دیگر کلاس­هایی که در طول هفته در این مجموعه برگزار می­شود گفت: به خاطر ندارم در جایی دیگر چنین کاری صورت گرفته باشد و این کتاب ارزشمند شیعه معرفی و بررسی شود، کتاب بحارالانوار را باید یکی از ارزشمندترین منبع از منابع حدیث و روایات ائمه اطهار(ع) دانست، این کتاب به همت عالم ربانی علامه محمدباقر مجلسی به رشته تحریر در آمده و حجم وسیعی از احادیث و روایات اهل بیت(ع) جمع آوری، انتخاب و با نظام سنجیده و خوبی در یک مجموعه گردآوری شده است، علامه مجلسی به جهت ترس از بین رفتن این احادیث و روایات بوده که دست به چنین کار بزرگی زده است، در این مجموعه از منابع دیگر شیعه مانند کتاب­های اربعه و نهج البلاغه کمترین استفاده شده است و دلیل این کار کاسته نشدن مراجعه به این منابع ارزشمند بوده است.

وی همچنین در خصوص این کتاب اضافه کرد: در بحارالانوار از منابعی استفاده شده که یا کمیاب و یا کمتر در اختیار بوده است، این کتاب در حال حاضر دارای 110 جلد است که در ابتدا علامه مجلسی آن را در 25 جلد گردآوری کرده است، نام بیش از 390 کتاب از منابع شیعه و حدود 85 کتاب از منابع اهل سنت در مقدمه این کتاب نام برده شده است، همچنین در تالیف این کتاب بیش از 600 منبع ارزشمند ذکر شده که دیگر بر اثر مرور زمان و اتفاقات مختلف از بین رفته است، همچنین علامه مجلسی برای گرد آوری و تالیف این کتاب، شاگردان خود را به اقصی نقاط جهان فرستاد تا کتاب­ها و منابعی که در حال از بین رفتن و بی توجهی صاحبان آن است جمع آوری کنند و این عالم ربانی بیش از 40 سال عمر خود را صرف این کار کرد، در بحار الانوار حدود 1000 آیه قرآن تفسیر و استفاده و در تالیف این کتاب از علوم مختلفی هم استفاده شده است.

حجت الاسلام محمدی گلپایگانی با نقلی از علامه مجلسی که در مقدمه کتاب آمده اضافه کرد: علامه مجلسی در مقدمه بحارالانوار در مورد این کتاب می­گوید: «بنده در جوانی تشنه دانستن دانش­های مختلف بودم» در تمام رشته­ها و علوم زمان خود واقف شدم به گونه­ای که در خصوص آن­ها چیزی را که ندانم وجود نداشت، بعد از پایان آموختن این علوم از خود سؤال کردم کدامیک از این علوم بیشتر به درد من می‌خورد؟ دانستن این علوم به چه منظوری است؟ کدامیک از آن­ها به درد معاد من می­خورد؟ کدامشان باعث هدایت من می­شود؟ بعد از پرسیدن این سؤال­ها از خود دریافتم دانستن این علوم مرا سیراب نکرده به جز علومی که از سرچشمه الهی نشأت گرفته باشد، حکمت و دانایی گوارا نیست مگر این­که به بزرگان دین و انسانیت مرتبط باشد، دیدم هر آنچه دنبال آن هستم در قرآن و سخنان ائمه اطهار(ع) موجود است و هیچ باطلی در آن وجود ندارد، خداوند علمش را در دل منتخبان خود قرار داده است، آنها هستند که مفسر علم هستند، هیچ فکری نمی­تواند به گنج قرآن پی ­ببرد مگر منتخبان خداوند، اهل بیت(ع) تنها کسانی هستند که می­دانند در قرآن چه آمده است زیرا که قرآن در کنار آن­ها نازل شده است، به همین خاطر تمام علومی که عمر خود را به خاطر دانستنش صرف کردم را رها کرده و به دنبال قرآن و اهل بیت(ع) رفتم، «در بحار الانوار روایتی نقل شده از قول پیامبر(ص) که فرمودند: یا علی برای تو هیچ چیز بهتر از این در دنیا نیست که تنها یک نفر با دست تو هدایت شود.»

عضو هیأت علمی دانشگاه تهران در بخش پایانی سخنان خود و با اشاره به بخش اول کتاب بحارالانوار گفت: در این کتاب تنها احادیث و روایات جمع آوری نشده است، بلکه در آن کار و زحمت فراوانی کشیده شده و اسناد مختلفی هم در آن گنجانده شده است، برای هر حدیث و روایتی که نقل شده تفسیری هم در نظر گرفته شده است، بخش اول این کتاب «کتاب العقل» نام دارد که در باب عقل و تفکر است همانگونه که ما در دنیا پیامبرانی داشته­ایم برای هدایت و راهنمایی، خداوند درون هر انسان یک پیامبر درونی هم قرار داده است با نام عقل و تفکر، همانطور که قرآن برای کسانی که دارای عقل و تفکر باشند باعث هدایت، و برای کسانی که صاحب عقل و تفکر نباشند باعث گمراهی است بهترین هدایت­ها و راهنمایی­ها هم نمی­توانند برای کسانی که دارای تفکر و عقل نیستند کافی باشد، روایتی در این قسمت از کتاب نقل شده از قول امام صادق(ع) که فردی از یاران حضرت که نزد ایشان آمد و از شخصی مومن و با تقوا یاد کرد که بسیار هم اهل عبادت است، حضرت پس از سخنان او فرمود «عقل و فکرش چگونه است؟ پیش خدا اجر و ثواب هر شخص به اندازه عقل او است عبادت وقتی ارزشمند است که با فکر و عقل همراه باشد» البته باید به خاطر داشت منظور از داشتن عقل، عقلی است که بر پایه فطرت سالم باشد عقلی که بر پایه فطرت سالم نباشد بی‌ارزش است.

گفتنی است درس­هایی از کتاب شریف بحار الانوار هر هفته پنجشنبه­ها ساعت 18:30 توسط حجت الاسلام دکتر محمد جواد محمدی گلپایگانی در مجموعه فرهنگی شهدای انقلاب اسلامی «سرچشمه» به آدرس میدان بهارستان، نرسیده به چهارراه سرچشمه، خیابان شهید صیرفی پور برگزار و شرکت در این جلسات برای عموم آزاد است./966/د102/ص

ارسال نظرات