۲۳ تير ۱۳۹۴ - ۲۳:۰۰
کد خبر: ۲۷۴۷۹۷
استاد حوزه علمیه:

خفقان زمان امام سجاد اجازه تبیین حقایق را به ایشان نمی داد

خبرگزاری رسا ـ آیت الله طبسی گفت: دوران امام سجاد(ع) دوران تقیه بود و در زمان حکومت این امام همام خفقانی ملموس بر جامعه حاکم بود و در غیر این صورت هیچ گونه بیانی رسا تر از بیان ایشان برای بیانیه دادن و تبیین حقایق وجود نداشت.
آيت الله نجم الدين طبسي

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، آیت الله نجم الدین طبسی، مدرس خارج فقه و اصول حوزه علمیه، امشب در جلسه بررسی ادله نقلی تشکیل حکومت در عصر غیبت، که در حسینیه آیت الله سید جواد خامنه ای برگزار شد، اظهار کرد: روایاتی که مفاد آن نهی از قیام پیش از ظهور امام زمان(عج) بیان شده، محکوم بوده و مشروعیت ندارند حال هر کسی که می خواهد در راس این گونه قیام ها باشد تفاوتی ندارد و یکی از این قیام های نقض قیام مختار است.

 


مدرس خارج فقه و اصول حوزه علمیه با اشاره به اصل توقف در زمینه چنین قیام هایی تصریح کرد: مرحوم مجلسی در این زمینه توقفی را دارند اما اینطور نیست که همه توقف داشته باشند و دفاع جانانه مرحوم امینی و مرحوم آیت الله خویی و مرحوم آقای شوشتری در این زمینه مثال زدنی است و در این زمان بود که عده ای به نزد امام سجاد(ع) آمدند تا نظر ایشان را نسبت به مختار جویا شوند اما ملاحظه کردند که نمی شود به صورت مستقیم و آنی با خود مختار صحبت کنند و این موضوع به وضوح این را می رساند که دوران ایشان دوران تقیه بود.

 


وی با بیان این که زمان امام زین العابدین(ع) دوران تقیه بود، گفت: زمان این امام همام خفقانی ملموس بر جامعه حاکم بود و در غیر اینصورت هیچ گونه بیانی رسا تر از بیان ایشان برای بیانیه دادن و تبیین حقایق وجود نداشت؛ همچنین یکی از نقض هایی که در ادله این دوران ذکر شده است قیام مختار و زید الشهید بوده است. در زمینه سند و دلالت این بحث نیز ممکن است کسانی همچون من با آن مشکل داشته باشند اما مرحوم یمانی چنین نظری را ندارند و این جای بحث و بررسی دارد.

 


اجماع جهاد ابتدایی با اذن امام زمان امکان پذیر است


آیت الله طبسی ادامه داد: برخی از فقهای ما به جهاد ابتدایی قائل شدند و به اصل حقیقت آن نظر دادند که خلاف اجماع بوده و این جهاد از شئونات امام معصوم است و برخی از فقهای معاصر همانند آیت الله خویی جهاد ابتدایی را تصدیق می کنند. همچنین اذن امام معصوم و اذن نایب خاص ایشان در جهاد ابتدایی شرط بوده و باید به این گونه از شروط پایبند باشیم.

 


مدرس خارج فقه و اصول حوزه علمیه با اشاره به تاکیدات جهاد ابتدایی در روایات خاطر نشان کرد: شرط جهاد ابتدایی اذن امام نیست بلکه اجماعی است که این اجماع اذن ایشان بوده و حجتی است که کاشف بر رای معصوم تلقی می شود، در حقیقت این اجماع محتمل بر مدرک است یعنی این روایت سند آن به حساب می آید. همچنین تا زمانیکه امام زمان(عج) حاضر نباشند بدون اذن ایشان حق جهاد ابتدایی وجود ندارد.

 


وی با بیان این که جهاد زیر پرچم امام غیر معصوم فایده ای ندارد، گفت: این روایت در برخی منابع مشکل سندی داشته و از نظر دلالت نیز قابل مناقشه است اما نباید زیر پرچم کفر و امام غیر معصوم رفت و اگر هر گونه قیامی بدون اذن امام باشد، مشکل دارد، همچنین جهاد ابتدایی در عصر غیبت ساقط نیست بلکه هر گونه جهادی ثابت بوده و شرایط در زمان غیبت به گونه ای می شود که جهاد ابتدایی بر همگان واجب می شود.

 


با توکل بر پرودگار سبحان دشمنان را وادار به عقب نشینی می کنیم


آیت الله طبسی با بیان این که باید به دنبال انسان های کار کشته، کار آزموده و با تجریه رفت، تصریح کرد: سران ارتش، سپاه و سران قوای مسلح و افرادی که کار کشته، کار آزموده و با تجربه هستند و از وضعیت پادگان ها و نیروها و سلاح ها و سایر چیزهای امثال آن اطلاع دارند باید به سراغ آن ها رفت و از آن ها یاری گرفت زیرا که این ها زمین خورده هستند و هر موضعی را تشخیص می دهند.

 


مدرس خارج فقه و اصول حوزه علمیه با بیان این که ما چندین برابر غربی ها قدرت داریم، خاطرنشان کرد: ما چندین برابر دشمن نیرو داریم و به سادگی با توکل بر خدا بر جنگ با غربی ها پیروز خواهیم شد. همچنین با نیروی خود می توانیم دشمن را وادار به عقب نشینی کنیم و طوری آن ها را به عقب برانیم که یقین داشته باشیم وارد شدن به جنگ برای ما مضراتی را به دنبال ندارد و اگر این شرایط برایمان محقق شد جهاد ابتدایی بر هر مسلمانی واجب می شود.

 


جهاد ابتدایی و ولایت مطلقه دو ادله قابل استناد در دین هستند


وی با اشاره به جهاد ابتدایی و ولایت مطلقه یاد آور شد: برخی ها همانند آیت الله خویی ممکن است جهاد ابتدایی را قبول داشته باشند اما ولایت مطلقه را نمی پذیرند و بالعکس و در مساله قیام های ابتدایی ادله ای را که برای آن ها نقل کرده اند همین ها هستند زیرا که مورد استناد بوده و یکی از ادله دیگری که گاهی مورد استناد قرار می گیرد این است که عده ای پیش از قیام امام زمان(عج) بیعت می کنند.

 


آیت الله نجم الدین طبسی با اشاره به روایتی در مقدمه کتاب صحیفه سجادیه ادامه داد: در این روایت آمده است که از حال حاضر تا قیامت هر پرچم و هر شخصی که برای ما قیام کند، برای دفع ظلم و زنده کردن حق بوده است و برای همین گرفتار بلایا می شود و برای ما دردسر ساز است. همچنین برای پیروان ما نیز ممکن است مشکل ساز باشد و این روایت در اصل تند و شفاف بوده اما به تعبیری سند آن مشکل دارد.

 


مدرس خارج فقه و اصول حوزه علمیه افزود: سند این روایت مشکل داشته و در آن متوکل ابن امیر یا ابن هارون هستند و بر اساس برداشت آیت الله خویی این متوکل برداشتی نادرست را داشته است. همچنین ابن داوود نیز در ابتدای کتاب رجال خود نوشته است که ایشان مبنایی را دارد و آن این است که هر مسلمانی باید عادل باشد. همچنین ما نمی خواهیم صحیفه سجادیه را مورد مناقشه قرار دهیم بلکه این کتاب نیازی به سند نداشته و این روایت نیز در طریق آن ذکر شده است./864/پ201/ب4

ارسال نظرات