ضرورت ارائه چشمانداز مناسب به داوطلبان تحصیل در حوزه/ دشمنشناسی ویژگی بارز طلبه تراز تمدن اسلامی
حجتالاسلام والمسلمین سید تقی حسینیشاهرودی، استاد سطح عالی حوزه علمیه قم در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری رسا، درباره ملاحظات مورد نیاز حوزه علمیه در گزینش طلاب، خاطرنشان کرد: حوزه متناسب با کارآمدی که دارد و نوع نیروهایی که بایستی تربیت کند و فهم و تبیین دین و توسعه دینداری در جامعه است، باید در این عرصهها در گزینش دقتهای ویژهای شود.
استاد سطح عالی حوزه علمیه قم اظهار داشت: ملاحظه انگیزهها از ملاحظات موردنیاز حوزههای علمیه در پذیرش طلاب است که باید الهی و خالصانه باشد و منشأ ورود او به حوزه مدنظر قرار گیرد؛ همچنین استعدادهای ذهنی، روحی، روانی و حتی جسمی او مدنظر قرار گیرد.
این کارشناس دینی افزود: مسأله جهات روانی از دیگر ملاحظات دارای اهمیت است و انسان افسرده، کم رو، پررو و یا بیحیا برای حوزه مناسب نیست و کسی که از نظر روانی ناتوان و کم صبر است خوب نیست.
وی توجه به نقش خانواده در پذیرش طلاب را ضروری دانست و گفت: باید فضای ورودی داوطلبان حوزه علمیه مورد کاوش قرار گیرد که خانواده، فامیل و غیره در انگیزه او اثرگذار است و اینکه تحت چه شرایطی وارد حوزه میشود، اهمیت دارد و در منصرف کردن او از حوزه و یا تأثیرگذاری او بر جامعه مؤثر است.
حجتالاسلام والمسلمین حسینیشاهرودی یادآور شد: حوزه باید از ابتدا چشم انداز مناسبی از حوزه به طلبه ارائه دهد که سختیها و موهبتهای حوزه برای فرد بیان شود؛ از امکانات حوزه به او گفته شود؛ همچنین از جهت اهداف، چشمانداز درستی داشته باشد که برخی در ادامه به پوچی و بنبست خواهد خورد.
استاد سطح عالی حوزه علمیه قم با بیان اینکه حوزه باید ظرفیتهای خود را در پذیرش طلاب مدنظر قرار دهد، خاطرنشان کرد: حوزه باید در پذیرش، ظرفیتهای خود را در نظر بگیرد و به اندازه ظرفیت پرورش خود طلاب را پذیرش کند و در این زمینه حوزه باید برنامهریزی دقیقی داشته باشد.
حوزه باید ظرفیتهای خود را در پذیرش طلاب مدنظر قرار دهد
این کارشناس دینی اظهار داشت: فضا و چشمانداز درستی درباره رسیدن به اهداف باید به طلبه جدیدالورود ارائه شود که درباره تلاش و صبر مورد نیاز برای او گفته شود که در ادامه مسیر به او کمک خواهد کرد.
وی به بُعد اجتماعی حوزه علمیه پرداخت و تصریح کرد: همانطور که صنف پزشکان و کارگران و غیره خدماتشان محسوس است، فضاسازی و فرهنگسازی رسانه از خدمات طلاب، ایثارها و مباحثاتی که داشتهاند و جایگاه حوزه که جایگاهی نامحسوس است، باید تبیین شود و در این عرصه باید تعامل حوزه با رسانهها بیشتر شود.
حجتالاسلام والمسلمین حسینیشاهرودی به بیان مهارتهای مورد نیاز طلبه تراز تمدن اسلامی در کنار تحصیلات حوزوی پرداخت و گفت: زمینه یافتن نگاه کلان به موضوعات و داشتن رویکرد تمدنی و اجتماعی، داشتن نگاه حداکثری به دین، مبناگرا و اصولگرا بودن در عین تجددطلب و روشنفکربودن، آشنایی با علوم متعدد و جامع، اشراف به اصل منابع دینی به ویژه روایات به معنای جامع آن، نیاز به آشنایی با افکار کسانی که نزدیک به معصومان(ع) از مسائلی است که طلبه تراز تمدن اسلامی باید دارا باشد.
استاد سطح عالی حوزه علمیه قم افزود: طلبه تراز تمدن اسلامی باید ویژگیهایی از جمله دشمنشناسبودن و آشنایی به جریانات انحرافی دین اعم از درون و برون دینی، داشتن گرایش خلوص اندیشههای دینی و انقلابی، جریانشناسی و بازنگری حوزه و سلف آن را داشته باشد./822/302/ب2