تعارضی میان احکام فقهی و احکام اخلاقی اسلام وجود ندارد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در اصفهان، آیت الله سید ابوالحسن مهدوی در جلسه پرسمان عصر دوشنبه که در مرکز هلال احمر اصفهان برگزار شد، گفت: مهمترین وظیفه زن حفظ آرامش خانه است.
موافقان حکومت شاهنشاهی در قیامت با شاه محشور می شوند
وی در پاسخ به سؤال فردی که پرسید، آیا حکومت شاهنشاهی برای کشور ایران خدماتی نداشته است که صدا و سیمای جمهوری اسلامی فقط به تشریح جوانب منفی حکومت شاهنشاهی می پردازد؟ افزود: خدماتی که هر دولت باید نسبت به ملتش روا بدارد، جزو وظایف دولت نسبت به ملت است ولی حکومت شاهنشاهی در راستای تأمین منافع ملت ایران اقدامات بسیار اندکی داشته است.
آیت الله مهدوی توضیح داد: حکومت شاهنشاهی آنچنان فضای خفقانی بر ملت تحمیل کرده بود که اگر کسی نام امام خمینی(ره) را بر زبانش جاری می کرد بلافاصله دستگیر می شد و حکم اعدام برایش جاری می کردند، سریال معمای شاه که شبها از سیمای جمهوری اسلامی پخش می شود، تنها بخش اندکی از جنایات حکومت شاهنشاهی را به تصویر کشیده است.
نماینده مردم اصفهان در مجلس خبرگان رهبری با توجه به خاطرات محمدرضا شاه، خاطرنشان کرد: محمدرضا شاه در خاطراتش می نویسد از افتخارات پدرم این است که اولین شخصی بوده که همسرش را بدون حجاب در مجامع عمومی حاضر کرده است، وجود چنین رفتارهای خبیثانه ای در شخص، نشانه روحیه آلوده است و کسی که با رفتارهای اشتباه یک شخص موافق باشد، بر اساس روایات معصومین(ع) در روز قیامت با آن شخص محشور خواهد شد.
تعارضی میان احکام فقهی و احکام اخلاقی وجود ندارد
امام جمعه موقت اصفهان در پاسخ به این سؤال که در زمان ایجاد شدن تعارض میان احکام فقهی و احکام اخلاقی، وظیفه انسان چیست؟ تبیین کرد: تعارض میان احکام اخلاقی و احکام فقهی زمانی ایجاد می شود که حکم یک مسأله در یکی واجب و در دیگری حرام باشد.
نماینده ولی فقیه در هلال احمر اصفهان توضیح داد: نیازهای انسان در دو زمینه اخلاقی و فقهی خلاصه می شود و اسلام برای هر دو پاسخ مخصوص خودش را بیان کرده است، مثلاً اگر کسی به انسان ظلمی را روا داشته باشد، فقه اسلامی جواز احقاق حق را به انسان می دهد ولی اخلاق اسلامی می گوید، برای رشد و تقرب به پروردگار، از حقت بگذر.
عموماً احکام اخلاقی بر احکام فقهی ارحجیت دارد
رییس بنیاد خیریه المهدی(عج) با بیان یک مثال، اظهار کرد: فقه می گوید زن برای شیر دادن به فرزندش حق دارد از همسرش طلب حقوق کند ولی اخلاق می گوید برای اینکه کدورتی بین زن و شوهر به وجود نیاید و همچنین برای اینکه زن رشد معنوی بهتری داشته باشد، برای شیر دادن به فرزندش از همسرش پولی را دریافت نکند.
استاد اخلاق حوزه علمیه با بیان اینکه در زمان تفاوت حکم فقهی و حکم اخلاقی، بهتر است حکم اخلاقی اجرا شود، تشریح کرد: اجرای احکام اخلاقی به دلیل اینکه سبب رشد معنوی انسان و تقرب او به خداوند می شود نسبت به احکام فقهی ارجحیت دارد.
وی در پاسخ به این سؤال که اگر شخصی پولی از کسی طلبکار باشد و فرد بدهکار از پرداختن پول طفره برود، همچنین وضعیت شخص طلبکار به گونه ای باشد که اگر از پولش بگذرد، خانواده اش در عُسر و حرج قرار بگیرند، باز هم احکام اخلاقی بر احکام فقهی ارجحیت دارد؟ گفت: با چنین شرایطی احکام فقهی بر احکام اخلاقی ارجحیت دارد و شخص باید برای گرفتن طلب خود اقدام کند تا خانواده اش در عُسر و حرج قرار نگیرند.
آیت الله مهدوی گفت: اگر مردی استطاعت مالی برای پرداخت کردن مهریه زن را داشته باشد ولی از دادن مهریه به همسرش ممانعت ورزد همچنین حج به عنوان یک واجب فوری بر زن واجب شده است، در چنین شرایطی برای حفظ آرامش بین زن و مرد خداوند از حقش می گذرد و می گوید نیازی نیست زن برای گرفتن مهریه اش و رفتن به حج اقدامی انجام دهد.
نماینده مردم اصفهان در مجلس خبرگان رهبری در پاسخ به سؤال فردی که پرسید، آیا زمانی که پدر و مادر زنی بیمار باشند و فقط دخترشان می تواند به آنها از نظر مالی کمک برساند، ولی همسر آن زن با وجود داشتن استطاعت مالی از پرداختن مهریه زن طفره می رود، وظیفه زن چیست؟ افزود: مهمترین وظیفه زن حفظ آرامش خانه و بهبود ارتباط با همسر است.
امام جمعه موقت اصفهان ادامه داد: در شرایطی که برای این زن ترسیم کردید وظیفه او حفظ آرامش منزلش است پس از نظر اخلاقی بهتر است، همسرش را برای دریافت مهریه تحت فشار نگذارد./867/201/ب2