شرایط تعریف و تمجید از دیگران
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در اصفهان، حجت الاسلام والمسلمین سید مجتبی میردامادی در سخنرانی شب گذشته که در مسجد الغفور خیابان سروش برگزار شد، گفت: انسان مغرور تعریف کردن ندارد.
وی در تفسیر حکمت 462 نهج البلاغه، افزود: امیرمؤمنان(ع) در حکمت 462 می فرمایند، چه بسا کسانى که با ستایش دیگران فریب خوردند؛ تعریف کردن از افراد، مشروط به وجود شروطی است که عدم رعایت آن ها موجب بلا می شود.
در تعریف کردن از دیگران آلوده به تملق نشویم
حجت الاسلام والمسلمین میردامادی با مطرح کردن این سؤال که آیا تعریف کردن از دیگران عمل درستی است یا عمل غلطی است؟ توضیح داد: اگر انسان قصد تعریف کردن از کسی را دارد باید تعریف کردنش موافق با شخصیت فرد باشد وگرنه تعریف کردن از آن شخص تملق و چاپلوسی به حساب می آید؛ تملق کردن و چاپلوسی کردن عملی پست است و از دیدگاه روایات معصومین(ع) عملی مذموم به حساب می آید.
امام جمعه موقت اصفهان خاطرنشان کرد: روزی پیامبر(ص) در مسجد نشسته بودند و فردی از روی تملق و چاپلوسی، شروع کرد از ایشان تعریف و تمجید کند، در این هنگام پیامبر(ص) به او فرمودند بین سخنان تو و وجود من چه چیزهایی حائل است، آن شخص متملق پاسخ داد، لب ها و دندان های من، پیامبر(ص) خطاب به او فرمودند پس لب ها و دندان هایت را روی هم بگذار تا من از شرّ زبانت محفوظ بمانم.
حضور انسان حسود در جمع، مانعی برای تعریف کردن از اشخاص است
استاد اخلاق حوزه علمیه گفت: دومین عاملی که انسان باید در هنگام تعریف کردن از دیگران به آن توجه داشته باشد، حسادت ورزی افراد دیگر است؛ یعنی انسان اگر می خواهد از کسی تعریف کند باید مواظب باشد که این تعریف کردن حسادت دیگران را برانگیخته نکند.
وی با بیان روایتی از امیرمؤمنان(ع) که می فرمایند، مَثَل مالک برای من، مَثَل من است برای پیامبر(ص)، خاطرنشان کرد: روزی فردی در حضور امیرمؤمنان(ع) شروع کرد به تعریف و تمجید کردن از مالک اشتر، در جمع فرد حسودی بود که بعد از مدتی نتوانست تعریف و تمجیدهای آن شخص را تحمل کند، به همین سبب او در برابر آن شخص جبهه گرفت و به مالک اشتر توهین کرد؛ امیرالمؤمنین(ع) خطاب به شخصی که از مالک تعریف و تمجید کرد، فرمودند، تو نیز در گناهی که این شخص به سبب توهین کردن به مالک اشتر مرتکب شد، شریک هستی.
نباید انسان مغرور را تعریف و تمجید کنیم
حجت الاسلام والمسلمین میردامادی با بیان این که نباید از شخصی که به خودش مغرور می شود، تعریف و تمجید کنیم، اظهار کرد: انسانی که ظرفیت تعریف و تمجید شنیدن را ندارد نباید تعریف و تمجید شود؛ برخی انسان ها با شنیدن ذره ای تعریف و تمجید مغرور می شوند و این غرور به صلاحشان نیست.
امام جمعه موقت اصفهان افزود: امام معصوم(ع) در روایتی می فرمایند، اگر کسی تعریف کردن داشته باشد و ما از او تعریف نکنیم، بخل ورزیده ام و اگر تعریف و تمجید ما مطابق با واقعیت نباشد تملق کرده ایم.
استاد اخلاق حوزه علمیه با بیان این که هر کس وظیفه ای دارد، بیان کرد: انسانی که تعریف کردنی باشد، وظیفه دینی افراد است که از او تعریف کنند ولی آن شخصی که از او تعریف شده است نیز وظیفه دارد، به خاطر تعریف و تمجید دیگران مغرور نشود.
وی با بیان این که تعریف و تمجید کردن از امیرمؤمنان(ع) غیرممکن است، چرا که ایشان دریای فضیلت هستند، گفت: با این که افراد زیادی از امیرمؤمنان(ع) تعریف و تمجید می کرده اند ولی ایشان به خوبی از جایگاهشان در برابر خداوند با خبر بودند؛ امیرمؤمنان(ع) در دعای شریف کمیل خطاب به خداوند عرضه می دارند، چه بسیار ثناها و تعریف هایی که از من شد و من لیاقت آن ها را نداشتم و تو به من آبرو دادی و فضائل من را نشر کردی.
حجت الاسلام والمسلمین میردامادی با اشاره به آیه صدم سوره توبه که می فرماید «وَالسَّابِقُونَ الأوَّلُونَ مِنَ الْمُهَاجِرِینَ وَالأنْصَارِ وَالَّذِینَ اتَّبَعُوهُمْ بِإِحْسَانٍ رَضِیَ اللَّهُ عَنْهُمْ وَرَضُوا عَنْهُ وَأَعَدَّ لَهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِی تَحْتَهَا الأنْهَارُ خَالِدِینَ فِیهَا أَبَدًا ذَلِکَ الْفَوْزُ الْعَظِیمُ»، اظهار کرد: خداوند در این آیه و بعضی از آیات دیگر از برخی افراد تمجید کرده است.
وجوب حفظ حجاب در نماز برای زن در راستای مراعات حجاب در برابر نامحرم است
امام جمعه موقت اصفهان با بیان این که باید مواظب باشیم تعریف و تمجید دیگران ما را فریب ندهد، افزود: زنان نباید تحت تأثیر تعریف و تمجید مردان سوء استفاده کننده، حجاب خودشان را از دست بدهند؛ بنده بارها و بارها گفته ام که زن باید از حجابش محافظت کند.
وی ادامه داد: وجوب مراعات حجاب در نماز برای زن به سبب این است که او در شبانه روز 5 بار تمرین کند و بتواند در طول شبانه روز در برابر نامحرم حجابش را حفظ کند.
حجت الاسلام والمسلمین میردامادی در پایان گفت: بنده در خطبه های نماز جمعه هفته ای که گذشت راجع به حفظ حجاب مسائلی را مطرح کردم و با انتقاد تندی از جانب برخی افراد در شبکه های مجازی مواجه شدم؛ البته از این مسأله ناراحت نیستم چرا که خداوند در قرآن می فرماید، در زمان پیامبران نیز افرادی بوده اند که ایشان را مسخره می کرده اند، ما که خاک کف پای اولیای خداوند هم نیستیم، از فحش خوردن ها و بی احترامی کردن ها در راستای طرفداری از موازین دین ناراحت نمی شویم./867/201/ب2