۰۶ شهريور ۱۳۹۶ - ۱۸:۱۳
کد خبر: ۵۲۱۲۵۳
به سوی سرزمین وحی؛

گزارش‌‌ هایی از سفرنامه حج آیت الله صافی گلپایگانی(۸)

پایگاه اطلاع رسانی دفتر حضرت آیت‌الله صافی گلپایگانی به مناسبت نزدیک شدن انجام مناسک حج، سلسله گزارش‌‌ های از سفرنامه حج این مرجع تقلید را منتشر کرد.
حج تمتع

به گزارش خبرگزاری رسا، پایگاه اطلاع رسانی دفتر حضرت آیت‌الله لطف الله صافی گلپایگانی به مناسبت نزدیک شدن انجام مناسک حج، سلسله گزارش‌‌ از سفرنامه حج این مرجع تقلید را منتشر کرد.

متن هشتمین گزارش این پایگاه به شرح زیر است:

كيفيت تشرف به مسجد النّبي صلي‎الله عليه وآله وسلم و زيارت حجره شريفه

مسجد النبي صلي‎الله عليه وآله وسلم كه حجرة شريفه و «قبة‎الخضراء» و بيت حضرت زهرا سلام الله عليها در آن واقع است درهاي متعدد دارد كه بعضي از آنها مختص به زن‌ها و بعضي مختص به مردها است و گاه هم زن و مرد از يك در وارد مي‎شوند و همانطور كه اشاره شد در نامگذاري درها نظرات سياسي و مذهبي را كاملا رعايت كرده‎اند چنانكه در نامگذاري خيابان‌ها نيز همين نظرات را ملاحظه نموده‎اند و بيشتر نامگذاري‌ها يا بي‎معني و بي‎مفهوم و غير مهمّ است و يا به نام اشخاص و افرادي است كه موضعشان موضع عداوت و مخالفت با اهل بيت عليهم‌السلام بوده و يا حداقل سلطه و استكبار رژيم وهابي غاصب را نشان مي‎دهد.
باري بر حسب دستوري كه از كفعمي قدس‌سره نقل شده است قصد باب امين وحي جبرئيل عليه‎السلام را نموديم در اينجا اذن دخول خوانده شد.
موضع خواننده اذن دخول كه درخواست اجازه شرفيابي مي‎نمايد موضع بسيار حساسي است كه اگر اينجا توانست باريابد و اجازه تشرف حاصل كند در انجام برنامه‎هاي بعد همان بزرگواري كه اجازه فرموده است، شخص را ياري مي‎نمايد و مورد عنايت قرار مي‎دهد.
بايد كسي كه قصد تشرف دارد سعي كند كه بي‌اذن وارد نشود چنانكه در قرآن مجيد مي‎فرمايد: يا اَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا لا تَدْخُلُوا بُيُوتَ النَّبِي اِلاّ اَنْ يُؤْذَنَ لَكُمْ  
و اگر چه اذن عام داده شده است و استحباب مؤكد زيارت مفهومش اذن بلكه دعوت است، اما اذني كه در هنگام اذن دخول مي‎خوانيم معناي ديگر است كه حصولش از قلب و از حالي كه شخص پيدا مي‎كند معلوم مي‎شود و خود شخص مي‎فهمد كه در چه درجه او را اذن داده و پذيرفته‎اند.
توجه به استيذان و اينكه شخصي مانند اين حقير رو سياه چگونه اهليّت و شايستگي قبول و بار يافتن خواهم يافت و ملاحظه عدم قابليت درك اين سعادت و فقري كه به لطف و عنايت حضرت رسول صلي‎الله عليه وآله وسلم كه رحمت براي عالميان است داريم مقدمه حصول اذن است و به هر صورت بين خوف و رجاء و بيم و اميد، پس از بوسيدن عتبه باب اگر ممكن شود (كه غالباً با ممانعت مأمورين متعصب و خشن ممكن نمي‎شود) مشرف به ورود به مسجد پيغمبر صلي‎الله عليه وآله وسلم مي‎شويم و سپاس و حمد خداي را بجا مي‎آوريم كه به چنين افتخاري بزرگ هر كس را بخواهد سرافراز مي‎نمايد.
هنگامي كه شخص وارد مسجد مي‎شود بايد توجه داشته باشد كه در يكي از بهترين و شريف‎ترين مظاهر بهشت و قرب الهي در اين جهان وارد شده است مكان مقدسي كه محل آمد و شد جبرئيل امين و نزول وحي بوده و هم اكنون خدا دانا است كه در هر روز و هر ساعت چه تعداد بيشماري... از ملائكه به زيارت آن مي‎آيند.
از آن روزگاري ياد مي‎نمائيد كه پيغمبر صلي‎الله عليه وآله وسلم در اينجا آمد و شد و مجلس ديدار عام داشت و حسنينش را در آغوش مهر و محبت خود مي‎گرفت و بر زانوي لطف و عطوفت خويش مي‎نشاند و بر دوش مبارك سوار مي‎كرد و حضرت زهرا عليهاالسلام به ديدار او مي‎رفت و پيغمبر صلي‎الله عليه وآله وسلم از جاي خود به احترام زهرا عليهاالسلام بر مي‎خاست و دست او را مي‎بوسيد و مي‎فرمود بوي بهشت از او استشمام مي‎نمايم از هر سفر كه مراجعت مي‎فرمود نخستين كسي را كه به ديدارش مي‎رفت فاطمه بود و به هر سفر كه مي‎رفت آخرين كسي را كه با او وداع مي‎كرد زهراي عزيزش بود. فضايل و مناقب او و علي را براي مردم مي‎فرمود تا حدّي كه مردم ظرفيت شناسائي و معرفت آنها را داشتند ايشان را معرفي مي‎نمود.

تشرف به مسجد
پس از ورود به مسجد و پس از گفتن يك صد تكبير كه در اينجا مفهوم و معناي بيشتري دارد و مفهومش تنها خدا بزرگتر است يا بزرگتر از هر چيز است يا بزرگتر از اينكه وصف شود، نيست در اينجا انسان خواه و ناخواه تحت تأثير بزرگي و عظمت بزرگترين بندگان خدا قرار مي‎گير. با ديدن مناظر مختلف چنان شعور به عظمت محمد صلي‎الله عليه وآله وسلم پيدا مي‎كند، كه در برابر آن شخصيتي كه اين اوضاع را بوجود آورد و تاريخ را عوض كرد و چهارده قرن است بر قلوب ميلياردها بشر حكومت مي‎كند و همه را شيفته و دلباخته خود ساخته است خواه و ناخواه خاضع و خاشع مي‎شود اينجا بايد خدا را به بزرگي و بزرگتر بودن ياد كرد و گفتن تكبير در اينجا با گفتن آن در مواقع و اوقات عادي بيشتر بلاغت دارد.
مفهومش اين است كه آن خدا است كه محمد صلي‎الله عليه وآله وسلم را اين همه عظمت بخشيده و او را از جانب خود مؤيد فرموده تا مظهر اين عظمت‌ها شود خدا است كه دست قدرتش از آستين برگزيده‎ترين و شايسته‎ترين بنده خود يعني محمد كه به ظاهر يتيمي بود بي‎كس و بي‎يار و ياور و بي‎عده و نفرات و لشگر بيرون مي‎آيد تا اسلام را كه معجزه بزرگ در تاريخ بشريّت است به جهانيان عرضه بدارد.
خداست كه منت بر مؤمنين گذارد و آنها را به چنين پيغمبري سرافراز كرد اين محمد صاحب خُلق عظيم فقط با نيروي الهي و امداد غيبي اين موفقيت‌هاي بزرگ را كه نصيب احدي از بشر نشده است كسب كرد و اين محمد صلي‎الله عليه وآله وسلم با اين همه عظمت و بزرگي‌ها اولين و ممتازترين افتخارش اين است كه بنده خاص و خالص خدا است. اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً عَبْدُهُ وَ رَسُولُهُ
افتخارش اين است كه خدا او را بنده خود خواند و سر خط بندگي او را امضا كرده است.
سُبْحانَ الّذي اَسْري بِعَبْدِهِ
هُوَ الَّذي يُنَزِّلُ عَلي عَبْدِهِ آيات بَيِّنات
همه جا عظمت خدا نمايان است و همه جا بايد تكبير گفت امام هنگام استشعار به عظمت و تذكر شكوه آفرينش، گفتن (الله اكبر) حاكي از معرفت خاص و درك خاص است.
آن كيهان شناسي كه غرق در مطالعه اجرام سماوي و منظومه‎ها و كهكشان‌ها مي‎گردد و (الله اكبر) مي‎گويد با اين جمله بينش‌ها و دريافت‌هاي بزرگ خود را كه جز به اراده ذات الهي نمي‎توان مستند كرد بيان مي‎كند.
آن كه در حال سير در بيابان‌ها و ديدن كوه‌ها و سفر دريا‌ها و اقيانوس‌ها و ديدن جنبندگان و حيوانات كوچك و بزرگ و عجائب عالم خلقت و شگفتي‌هاي وجود خود انسان و اسراري كه در آفرينش يك ذره و آيات ديگر الهي الله‎اكبر مي‎گويد با ديگر الله اكبر گويان از زمين تا آسمان فرق دارد.
همه بايد الله اكبر بگويند و همه بايد با عمل تحقق معناي الله اكبر را در وجود خود نشان دهند اما مفهوم الله اكبر خدا جويان و خداشناسان با مفهوم الله اكبر بنده نادان و بي‌بصيرتي مثل من فقط در مفهوم لفظي مطابقت دارد.
بنابراين اين تعليم كه صد مرتبه در هنگام تشرف به مسجد پيغمبر صلي‎الله عليه وآله وسلم و زيارت روضه آن حضرت و ساير مشاهد، الله اكبر بگويند تعليمي است كه موحد را به توحيد بيش از پيش متوجه مي‎كند تا هر چه را مي‎بيند جلوه عظمت او و دليل يكتائي و توانائي او ببيند و عظمت محمّد صلي‎الله عليه وآله وسلم و علي عليه‎السلام و ساير ائمه را عظمت الهي بداند.
آري رسول خدا و خواجه دو سرا و عقل كل و هادي سبل، اعظم تمام مخلوقات است، اما در برابر هيچ خلقي خود را از آن حضرت ضعيف‎تر و نيازمندتر به خدا احساس نمي‎نمايد، و همين بزرگترين يا يكي از بزرگترين فضايل و صفات برجسته آن حضرت است.
باري پس از نماز تحيت مسجد هر كس به هر نحوي كه شايق و راغب است به زيارت و دعا مشغول مي‎شود يا دعاهاي وارده و زيارت‌هاي مأثوره را كه اكثراً به آنها مداومت مي‎نمايند مي‎خواند و يا با زيارت‌هايي كه به زبان عربي يا هر كس به زبان محلي خود انشا مي‎كند، و همچنين هر نوع مي‎خواهد دعا مي‎كند و نماز به جا مي‎آورد و به حجره رسول خدا صلي‎الله عليه وآله وسلم براي تقبيل و تبرك هجوم مي‎آورند، و اظهار شوق و حبّ و علاقه مي‎كنند، و همچنين در مبادرت به دعا و زيارت نزد منبر و ستون‌هاي مسجد مثل ستون ابولبابه و زيارت حضرت زهرا عليهاالسلام بين قبر و منبر كه پيغمبر صلي‎الله عليه وآله وسلم فرمود: ما بَيْنَ قَبْري وَ مِنْبَري رَوْضَةٌ مِنْ رِياضِ الْجَنَّةِ
و زيارت حضرت رسول صلي‎الله عليه وآله وسلم در بالاي سر و نيز زيارت حضرت زهرا عليهاالسلام در برابر حجره آن حضرت كه يكي از اماكن شريفه‎اي است كه محتمل است قبر آن مظلومه در آنجا باشد.
خلاصه به همه اين نقاط جمعيّت‎هاي بشري مانند سيل هجوم مي‎آورند و در آنجا مراسم دعا و زيارت و نماز بر يكديگر سبقت مي‎گيرند و با اينكه برخوردها و تزاحم زياد است كسي بر كسي خشم نمي‎گيرد و تا مي‎توانند مواظبت مي‎نمايند به كسي تنه نزنند و در كمال تواضع و مهر و ملاطفت رفتار مي‎نمايند.
سياه و سفيد، ايراني و اندونزي و هندي و پاكستاني و سوداني و بنگلادشي، و سنگالي و سري لانكايي، و تركيه‎اي و مغربي و تونسي و الجزايري و بحريني و كويتي و ليبيائي و مصري و اريتره‎اي و لبناني و افغاني و عراقي و حبشي و سوماليائي و اردني و عماني و مالزيائي و تايلندي و بالأخره اروپائي و آسيائي و آفريقائي و آمريكائي و استراليائي همه با هم در اين مسجد متحد و مجتمع شده‎اند و احدي فرقي بين خود و ديگران نمي‎بيند، و به هيچ يك از اين نسبت‌ها خود را به خدا مقرب‎تر از ديگران نمي‎شمارد و روحانيت و صفاي خاصي بر اين اجتماع حكومت دارد كه هرگز نمي‎توان در اجتماعات ديگر نظير آن را يافت.
حركات و سكنات و مناجات و زيارت‌ها و برنامه‎هايي كه انجام مي‎دهند اخلاص باطني آنها و شدت محبت و علاقه آنها را به مقام رسالت آشكار مي‎سازد.
هر كس به زبان خود و در خور فهم خودش با دعا و انجام آداب، سيرها و پروازهاي معنوي دارد و با پيغمبر اكرم صلي‎الله عليه وآله وسلم در گفتگو مي‎باشد بعضي به شدت گريه مي‎كنند.
بعضي نماز مي‎خوانند. جمعي ذكر و اوراد مي‎گويند. گروهي صلوات مي‎فرستند.
عده‎اي آيه  اِنَّ اللهَ وَ مَلائِكَتَةُ يُصَلُّونَ عَلَي النَّبِّي يا اَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوا تَسْليماً  را قرائت مي‎نمايند.
جمعي مصاحف را گشوده و قرآن تلاوت مي‎كنند. بعضي دعا مي‎خوانند.
در عين حال همه مواظبت دارند كه به احترام حرم صدايشان را بلند نكنند و فريادهايي كه بعضي جهال و نادانان در ساير حرم‌ها مي‎دهند و مردم را از دعا و توجه و حضور قلب باز مي‎دارند كمتر شنيده مي‎شود يا اصلا شنيده نمي‎شود ضمناً گروهي هم در اين اجتماع روحاني و ايزدي كه بين اين همه متفرقات جمع كرده و آنها را متحد نموده و در حالات آموزنده آنها غرق تأمل و تفكّر مي‎شوند بعضي هم به تماشاي ظاهر اين اجتماع و بناي مسجد و بررسي خصوصيات آن مشغولند و آيات و رواياتي را كه بر در و ديوار نوشته شده مي‎خوانند.
اينجا همه مسلمانند و اختلافات سياسي و حتي مذهبي مطرح نيست، و اگر كسي مانند وهابيj كه عمداً اين اختلافات را جلو مي‎آورند و مي‎خواهند ديگران را با جبر و اكراه به مذهب خود سوق دهند نسبت به مذاهب ديگر تعصب نشان ندهد و از عمل هر فرقه و اهل هر مذهب به مذهب خود عكس العمل نشان ندهند وحدت كل مسلمين در اصول و مسايل مشترك چنان تجلي دارد كه عكس العمل اختلافات ديگر را تحت الشعاع قرار مي‎دهد و مي‎تواند برخوردها را با اين مسائل برخورد منطقي و حق طلبي و سازنده قرار دهد.
راستي حالات و توجهات مردم در روضة مطهره جالب و تكان دهنده است.
مردي كه نزديك چهارده قرن است از جهان رحلت كرده است چگونه قلوب صدها ميليون بشر را از فيلسوف و فقيه و شاعر و روشنفكر و كارگر و كشاورز و سياستمدار و اصناف ديگر را در طول قرون، صاحب و مالك شده كه تمام آنها در برابر مقام و شخصيت والاي او متواضع و فروتن باشند.
اين همه تواضع و حالات روحي مردم و احساساتي كه اظهار مي‎كنند قابل توصيف نيست، و محيط مسجد و روضه شريفه مردمان آگاه را به حقايق بسيار عالي رهبري مي‎كند و روحانيت آن آدمي را از اين دنيا و آلايش‎هاي آن نجات مي‎بخشد، و انسان را به عالم غيب متوجه مي‎نمايد.
آيات خدا فقط كوه و دريا و ستاره و آفتاب و ماه و زمين و انسان نيست اين امور نيز از آيات بزرگ خدا است.
وجود پيغمبر و قرآنش و تعليماتش و بقاي دينش و نفوذ فرمان و احكامش همه از آيات بزرگ خدا است. من حقيقتاً از خود بيخود شده بودم و پيش خود مي‎گفتم: اينكه مي‎بينم به بيداري است يا رب يا به خواب. گريه مي‎كردم، اشك مي‎ريختم، سلام عرض مي‎كردم، زيارت مي‎خواندم، التماس مي‎نمودم، مراسم معمول و مندوبه را چنانكه در مناسك و كتاب‌هاي دعا است بجا مي‎آوردم و از اينكه يك روز مي‎آيد كه بايد با اين روضه مقدسه وداع كنم از همين حالا سخت ناراحت و نگران بودم، كاش همينجا مي‎ماندم و كاش مي‎توانستم مجاور اين حرم مقدس باشم. ناراحتيم از اين جهت زياد بود مثل اينكه خود را شقي و بدبخت و محروم از سعادت مي‎بينم كه نمي‎توانم تا عمر دارم به اين خاكي كه فرشتگان آسمان شب و روز به تقبيل آن آمد و شد دارند سرمسكنت بسايم. خدايا چi كنم اين درد را چگونه درمان نمايم به پيغمبر صلي‎الله عليه وآله وسلم و به حبيبه‎اش فاطمه زهرا عليهاالسلام شكايت مي‎كردم، دلم آرام نمي‎گيرد همان مصداق شعر معروف شده‎ام:
محنت قرب ز بعد افزون است
جگر از محنت قربم خون است
نيست در بعد جز اميد وصال
هست در قرب همه بيم زوال
يك علت بزرگ ديگر براي تأثر و فشار و تألمات روحي بر انسان در اين روضة شريفه پنهان بودن قبر مطهر حضرت زهرا سيده نساء عالميان عليهاالسلام است. كه خود بخود اين سؤال را براي انسان پيش مي‎آورد كه فاطمه محبوبترين افراد در نزد پيغمبر و يگانه فرزندي بود كه از آن حضرت به يادگار ماند، قبرش كجا است؟
هر كس در لباس اهل علم باشد، وقتي در حرم مطهر مشرف است سؤال پيچ مي‎شود، زن و مرد از قبر فاطمه عليهاالسلام مي‎پرسند. اين مي‎پرسد قبر فاطمه زهرا عليهاالسلام كجا است؟
ديگري مي‎پرسد آيا راست است كه بين منبر و روضه است؟ اگر اينجا است در كدام نقطه است؟
يكي سؤال مي‎كند مي‎گويند قبر فاطمه زهرا در حجره آن حضرت است؟
يك خانم كه عرب بود سؤال مي‎كرد «أين قبر فاطمة الزهرا؟»
جواب دادم: «قبرها مخفي».
بعضي مي‎گفتند مگر قبر فاطمه عليهاالسلام در بقيع نيست؟
اين سؤالات پي در پي انسان را سخت تحت تأثير و فشار و غم و اندوه قرار مي‎دهد و ديدگان را اشكبار مي‎سازد.
مثلا آنچه از صورت قبرهاي يگانه دختر پيغمبر فاطمه زهرا عليهاالسلام باقيمانده در دو محل است يكي در بقيع نزديك قبور فرزندان مظلوم و عزيزش كه بعضي هم احتمال مي‎دهند قبر فاطمه بنت اسد مادر مكرّمه اميرالمؤمنين عليه‎السلام باشد و ديگر در بيت آن حضرت كه به حجره حضرت رسول صلي‎الله عليه وآله وسلم متصل است، اكنون هم صورت قبر مطهر آن حضرت در اين بيت باقي است و از پشت شباك داخل حجره كاملا ديده مي‎شود و ضريح و صندوق آن نمايان است كه به طور قطع مي‎توان گفت اينجا محل يكي از قبور منتسبه به آن حضرت است؛ زيرا خود همين وجود ضريح و صندوق در يك نقطه معين بيت شاهد معتبري است و احتمالا مي‎توان گفت كه همين جا قبر آن حضرت است و صورت قبرهاي بقيع براي آن بوده كه اشخاصي كه مورد عنايت زهرا نبودند و زهرا خشمناك و ناراضي از آنها از دنيا رفت و خاطر شريفش را رنجاندند و او را آزار دادند و محسن عزيزش را سقط نمودند از محل قبر مطلع نشوند و اين سند نارضايتي زهرا عليهاالسلام در تاريخ از آنها باقي بماند.
و محل ديگري كه حضرت زهرا را در آن محل زيارت مي‎كنند، ما بين قبر و منبر است كه اين احتمال هم مؤيد به حديث معروف «ما بَيْنَ قَبري وَ مِنْبَري رَوْضَةٌ مِنْ رِياضِ الْجَنَّةِ» است به هر صورت قبر زهرای اطهر سلام الله علیها مخفي است و اين سؤال همچنان باقي است.
وَلأيّ اْلاُمُورِ تُدْفَنُ سِرّاً * بَضْعَةُ الْمُصْطَفي وَ يُخْفي ثَراها

/۱۳۲۳/ ۱۰۳/ص

ارسال نظرات