۲۰ شهريور ۱۳۹۶ - ۱۵:۲۵
کد خبر: ۵۲۴۰۷۴
آیت الله شبستری در درس خارج:

ایجاد اشتغال و مبارزه با قاچاق، معروف های اقتصادی هستند

نماینده مجلس خبرگان رهبری با اشاره به اهمیت فریضه امر به معروف و نهی از منکر در مباحث اقتصادی، گفت: ایجاد اشتغال، جلوگیری از واردات کالاهایی که در داخل تولید می‌شوند و مبارزه با قاچاق ازجمله معروف های اقتصادی هستند.
آیت الله شبستری

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، آیت الله محسن مجتهد شبستری عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در درس خارج خود که ظهر امروز دوشنبه در حوزه علمیه آیت الله ایروانی(ره) برگزار شد با اشاره به فریضه امر به معروف و نهی از منکر، گفت: به نظر می رسد تعریف هایی که دیگر فقها ازجمله امام خمینی(ره) در تحریرالوسیله بیان داشتند بهتر است. حسن به طور متعارف به معنای نیکو است و در تعریف فعل مجاز تلقی می شود و فقط حرام از تعریف خارج می شود.

وی افزود: معروف یعنی هر کار پسندیده عقلا و شرعا، مانند برخی از افعال که دلیلی بر استحبابشان نداریم ولی کار پسندیده ای هستند، همچنین داریم که برخی از اعمال و نمازها رجاءاً به جا بیاورید، زیرا مطلبی از آن در دسترس نیست.  بنابر تعریف «المعروف هو کل فعل حسن اختص بوصف زائد علی حسنه اذا عرف فاعله ذلک او دلّ علیه»، هر فعل مجازی که به وصف زائد متصل است در تعریف مطرح است. اگر وصف راجح را بیان می شد مکروه و مباح را خارج می کرد.

آیت الله شبستری با اشاره به تعریف امر به معروف و نهی از منکر در تحریرالوسیله در صفحه 463، گفت: براساس تعریف امام خمینی(ره) هر فعلی که شناخته شده باشد حسنش(به معنای نیکی) عقلا و شرعا و منکر عکس آن است معروف و منکر نامیده می شود. معنی معروف در اینجا یعنی کاری که عقل و فطرت پاک آن را می‌شناسد و کاری که عقل و فطرت پاک آن را نشناسد منکر است.
 
وی با بیان اینکه در سوره آل عمران بیش از 30 معروف بیان شده است، اظهار داشت: در سوره محمد(ص) نیز بیش از 30 منکر یاد شده است. به طور مثال «صد عن سبیل الله» جزء منکرات است. بیش از 160 معروف را برخی از فقها در کتابهایشان ذکر کرده اند.

نماینده مجلس خبرگان رهبری با اشاره به انواع معروف، بیان کرد: معروف های فردی، خانوادگی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی(تربیتی،  آموزشی) و اقتصادی ازجمله معروف ها هستند.

آیت الله شبستری با اشاره به معروف های فردی، گفت: اخلاص در کارها جزء مهمترین معروف های فردی است که انسان میان خود و خداوند دارای اخلاص باشد. خضوع و خشوع در نمازها، تواضع، آرامش و وقار، خوشرویی با افراد جاهل، توکل برخداوند، سحرخیزی و استغفار، سرعت در کار خیر و میانه روی در انفاق، ادب در محضر پیامبر(ص) و بزرگان دین، تلاوت قرآن با ترتیل، صبر در برابر مشکلات، ایثار از جمله معروفات فردی است که در قرآن کریم بیان شده است.

وی با اشاره به معروفات خانوادگی، ابراز کرد: تربیت صحیح فرزندان، انتخاب اسامی خوب برای فرزندان، صله رحم، تامین و پرداخت نفقه همسر و فرزندان نیز ازجمله معروف خانوادگی است.

نماینده مجلس خبرگان رهبری با اشاره به معروفات اجتماعی، گفت: ارج نهادن به پیشگامان در نیکی ها(والدین شهدا)، انفاق، یتیم نوازی، اصلاح ذات البین، قدردانی از زحمات افراد خدوم نیز ازجمله معروف های اجتماعی به شمار می روند.

آیت الله مجتهد شبستری با اشاره به معروفات سیاسی، اظهار کرد: کسب آمادگی های نظامی در حد ضرورت و آموزش(فراگیری تیراندازی برای جوانان)، اجرای رزمایشات، اجرای اردوهای فرهنگی نظامی، معروف حکومتی که زیرمجموعه معروف سیاسی است مانند اطاعت از ولایت فقیه، حفظ دستاوردهای انقلاب اسلامی، احترام به قوانین و مقررات، دقت در حفظ بیت المال، عدم وقوع مساله ای مانند حقوق های نجومی نیز معروف سیاسی هستند.

متولی مدرسه علمیه ایت الله ایروانی(ره) با اشاره به  معروف های فرهنگی، گفت: گسترش فرهنگ قرآنی در جامعه، تجلیل از چهره های فرهنگی و قرآنی، بزرگداشت شهدا، ساخت فیلم و مستند های آموزنده، دیوار نویسی به شعارهای انقلابی، ترویج فرهنگ بسیجی نیز ازجمله معروف های فرهنگی است.

نماینده مجلس خبرگان رهبری با اشاره به معروفات اقتصادی، گفت: در تولید کالاها رعایت مسائل استاندارد یکی از معروفات مهم است، پرداخت مالیات، کنترل قیمت ها، ایجاد اشتغال، مبارزه با قاچاق و مبارزه با واردات کالاهایی که در داخل تولید می شود از این دست امور هستند.

گفتنی است جلسه بعدی درس خارج آیت الله مجتهد شبستری پس از دهه اول محرم در حوزه علمیه آیت الله ایروانی(ره) برگزار می شود./811/پ201/ب1

ارسال نظرات