با ادله حرمت غنا نمی توان حرمت موسیقی را ثابت کنیم + فیلم
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، آیت الله سید احمد علم الهدی نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی امروز در آیین معرفی درسنامه «غنا و موسیقی» اثر رهبر معظم انقلاب در مدرسه سلیمانیه، گفت: این کتاب حاصل کلاس درس رهبری است و شناخته شده است اما دارای نکاتی است که توجه به آن ها موضوعیت دارد.
وی به توجه به بحث «غنا» در دوره های مختلف تاریخ اشاره و بیان داشت: غنا در عرصه های فقهی از موضوعاتی است که در دوره های مختلف مورد بحث بوده و فقها در مورد آن نظر دادند و حتی زمان ائمه معصومین نیز این مباحث مطرح بوده است.
آیت الله علم الهدی با اشاره به تطورات فقهی در مورد غنا و موسیقی، گفت: در هر زمانی موضوعات فقهی از جمله موسیقی و غنا از تطورات خاصی برخوردار هستند و فقها الزاماتی داشتند که با وسعت مشرب به بیان آن پرداخته و یا به تنگناهای مسأله توجه داشته باشند از جمله در خصوص غنا، موسیقی و ابراز آن ها که گاهی موجب آلودگی جامعه می شود و فقها به تنگناها در این حوزه توجه داشته و از این موضع بررسی می کنند.
امام جمعه مشهد به جامعیت نظر رهبری در خصوص غنا و موسیقی اشاره و بیان داشت: چون رهبری شخصیت فقاهتی داشته و نیز احاطه به مسائل اجتماعی، فرهنگی و تربیتی دارند و این احاطه را در طول تاریخ هیچ فقیهی نداشته یا به اندازه ایشان نداشته است بنابراین کسی که در مورد غنا تحقیق کند، نمی تواند از افاضات رهبری و آن چه در این کتاب باشد، مستغنی باشد.
نماینده مجلس خبرگان رهبری افزود: رهبری در استنباطات و اجتهاد ها از دقت خاصی آمیخته با احتیاط برخوردارند که در کمتر مجتهدی می بینیم، به خصوص در جایی که به اظهار نظر و دادن فتوایی می پردازند.
وی با بیان این که با ادله حرمت غنا نمی توان حرمت موسیقی را ثابت کنیم، گفت: تفکیک موضوع غنا و موسیقی یک بحث است و خیلی از دوره ها این بحث مطرح بوده است و ما با ادله حرمت غنا نمی توانیم حرمت موسیقی را ثابت کنیم چون موسیقی، غنا نیست، رهبر معظم انقلاب این بحث تفکیک غنا و موسیقی را به زیبایی در فرمایشات خود در این کتاب بیان فرموده است.
آیت الله علم الهدی به روایت مطلق و معلل در مورد غنا اشاره و ابراز کرد: دو دسته روایت مطلق و معلل در مورد غنا وجود دارد و نظر همه فقها این است که روایات مطلق حمل بر روایات معلل شود بنابراین غنا به عنوان لهو حرام است و حرمت روی موضوع غنا وجود دارد اما با خصوصیت خودش و این در اصول مسأله مشخصی است.
امام جمعه مشهد با اشاره به نظر اهل بیت و امامان معصوم در مورد موسیقی، گفت: موسیقی در زمان ائمه(ع) کاربردی جز موارد لهو نداشت و در فرهنگ آن زمان موسیقی و آهنگ از فرهنگ ملاهی مطرح بوده بنابراین اهل بیت در توسعه اهداف خود از استادان موسیقی استفاده نکردند و با توجه به این که در عرف آن زمان مصرف موسیقی لهو بود پس طبیعی است که اهل بیت(ع) آن را مزمت کنند.
وی افزود: امروز موسیقی برای بهره برداری در جهت سازندگی، تربیت، آرامش بخشی کاربرد داشته و جنبه حلال نیز دارد پس آیا الان هم نمی شود، استفاده کرد؟ باید نظر مردم و وضعیت دنیا را نیز در نظر بگیریم و با توجه به این که امروزه برخی جریان موسیقی را در جهت فسق و فجور برده اند نظر بسیاری از فقها این است که ما نباید سردمدار آن باشیم./864/پ202/ب1