حکمت اسلامی اندیشه های مارکسیستی را در جامعه زمین گیر کرد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام والمسلمین علی عباسی رییس جامعه المصطفی(ص) العالمیه صبح امروز در مراسم افتتاحیه همایش ملی «نقش حکمت اسلامی در انقلاب اسلامی» که در سالن همایش های مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) برگزار شد، ضمن تبریک ایام الله دهه فجر انقلاب اسلامی و ضمن گرامیداشت یا و خاطره شهید سلیمانی و همرزمانش گفت: انقلاب اسلامی بدون نام امام خمینی(ره) در هیچ کجای جهان شناخته نمی شود.
وی به تبیین نقش حکمت اسلامی در انقلاب اسلامی پرداخت و ادامه داد: این موضوع تاکنون چندان مورد بررسی قرار نگرفته و این مسأله مایه تعجب است، زیرا یکی از ویژگی های برجسته امام خمینی(ره) حکمت و آشنایی ایشان با علوم عقلی به شمار می رود.
حجت الاسلام والمسلمین عباسی با بیان اینکه امروز نقش حکمت اسلامی در انقلاب اسلامی مورد غفلت قرار گرفته است، عنوان کرد: آنچه که در قرآن کریم از آن با عنوان «حکمت» یاد شده، عبارت از حقایق مستحکمی است که باطل و کذب هیچ راهی برای رخنه در آن ندارد.
رییس جامعه المصطفی(ص) العالمیه با اشاره به اینکه یافته های قطعی عقل به عنوان حجت باطنی از مصادیق بارز «حکمت» است، تأکید کرد: عقل بر خلاف برخی دیدگاه ها که جایگاهی برای آن قائل نیستند، در اسلام جایگاه ویژه ای دارد؛ خداوند متعال به صورت مکرر در آیات قرآن کریم بندگان خود را به تفکر و تعقل سفارش می کند و برای تعقل جایگاه ویژه ای قائل شده است.
وی با بیان اینکه بسیاری از حقایق عالم هستی به وسیله تعقل روشن می شود، خاطرنشان کرد: خداوند متعال بارها و بارها در آیات قرآن کریم بندگان خود را تشویق به بهره گیری از قوه تعقل می کند و در برخی موارد نیز افرادی را که از عقل خود استفاده نمی کنند مورد مذمت قرار می دهد.
حجت الاسلام والمسلمین عباسی با اشاره به اینکه بخشی از حکمت به وسیله میراث انبیای الهی و بخشی دیگر از آن به وسیله علوم عقلی آشکار می شود، ابراز داشت: علوم عقلی در اسلام از جایگاه بسیار با اهمیتی برخوردار است؛ البته ناگفت نماند که مراد ما از علوم عقلی آن دسته از علومی است که برخاسته از متن مبانی دینی و علوم قرآنی باشد.
رییس جامعه المصطفی(ص) العالمیه با تأکید بر اینکه مسلمانان علوم را از سایر ملل جهان آموختند و در علوم متفاوت صاحب نظر شده اند، بیان کرد: ایرادی ندارد که ما علوم را از سایر ملل فرابگیریم، اما مهم آن است که باید تلاش داشته باشیم در میان علوم مختلف صاحب نظر باشیم، نه این که تنها نقش مصرف کننده را ایفا کنیم.
وی با بیان اینکه علوم عقلی در بستر فرهنگ قرآنی و اسلامی شکل گرفته است، اظهار داشت: استفاده کردن از یافته ها و دستاوردهای دیگران ملامت ندارد، زیرا مبانی دین به ما توصیه می کند که علم را در هرکجای عالم که باشد باید بیاموزیم؛ افزون بر این ما تنها نقش مصرف کننده را ایفا نکرده ایم، بلکه از یافته های دیگران برای رسیدن به علوم جدید استفاده کرده ایم.
حجت الاسلام والمسلمین عباسی ضمن اشاره به نقش علوم عقلی در انقلاب اسلامی تأکید کرد: پیش از انقلاب اسلامی نظریه تحول اجتماعی به عنوان یک نظر چپ گرایانه و مارکسیستی که جهان بینی اش مبتنی بر اندیشه ماتریالیست دیالکتیک بود، شناخته می شد، اما انقلاب اسلامی این خیال باطل را نابود کرد و تحول اجتماعی را با تکیه بر علوم عقلی برخاست از فرهنگ قرآنی و اسلامی رقم زد.
رییس جامعه المصطفی(ص) العالمیه با بیان اینکه حکمت اسلامی اندیشه های مارکسیستی را در میان جامعه زمین گیر کرد و از این طریق به تفکر انقلابی یاری رساند، ابراز کرد: حکمت اسلامی در طول تاریخ فراز و فرودهای بسیاری داشته است، اما چراغش با همه این فراز و نشیب ها در حوزه های علمیه روشن ماند.
وی با اشاره به نقش حکمت اسلامی در آینده انقلاب اسلامی اظهار داشت: حکمت اسلامی باید در زمینه علوم انسانی جدید نیز ایفای نقش داشته باشد؛ امروز شکل گیری فلسفه های مضاف ما را به سوی این موضوع بسیار مهم سوق می دهد و باید این جریان را با جدیت ادامه دهیم تا به نقطه مطلوب برسیم.
حجت الاسلام والمسلمین عباسی انقلاب اسلامی را یک انقلاب فرهنگی و تمدنی خواند و خاطرنشان کرد: گام دوم انقلاب اسلامی با هدف جامعه پردازی و تمدن سازی آغاز شده است و این موضوع بدون علوم انسانی اسلامی محقق نمی شود؛ از سویی دیگر نیز علوم انسانی اسلامی بدون مبانی حکمت اسلامی تحقق پیدا نمی کند، از این جهت باید برای آینده انقلاب اسلامی به این موضوع توجه داشته باشیم.
رییس جامعه المصطفی(ص) العالمیه با بیان اینکه جامعه الصطفی(ص) امتداد بین المللی حوزه علمیه قم است، ابراز داشت: یکی از وجوه ممیزه جامعه المصطفی(ص) توجه ویژه به علوم عقلی است؛ پشت پا زدن به تفکرات عقلی سر از جزم گرایی ها و ظاهرگرایی هایی در می آورد که پیامدهای تلخی را برای جوامع رقم می زد؛ اگر بخواهیم با جوامع دیگر سخن بگوییم باید از عقل که میان همه بشریت مشترک است استفاده کرده و بهره ببریم./841/ج
گزیده ای از خبر را می توانید در کلیپ صوتی زیر بشنوید