اظهارنظر کارشناسی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس درباره «طرح ملی هوش مصنوعی»

اظهارنظر کارشناسی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس درباره طرح ملی هوش مصنوعی به همت کارگروه تولیدی زیربنایی گروه اقتصاد و زیربنایی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس تهیه و منتشر شد.
به گزارش سرویس فرهنگی و اجتماعی خبرگزاری رسا، این گزارش به منظور ارزیابی دقیق و جامع پیشنویس طرح توسعه ملی هوش مصنوعی در جمهوری اسلامی ایران تنظیم گردیده است.
هدف، بررسی مواد و مفاد طرح از ابعاد فقهی و حقوقی و انطباق با سیاستهای کلان، اسناد مصوب و ارائه پیشنهادات مشخص به منظور بهبود و ارتقا کیفیت نهایی طرح است.
مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی با بررسی تطابق این طرح با سند شورای عالی انقلاب فرهنگی، پیشنهادات خود را با تأکید بر جنبههای فرهنگی، اجتماعی، انسانی و اخلاقی جهت تکمیل و تقویت طرح ارائه کرده است تا طرح پیشنهادی بهصورت ذوابعاد، جامع و مسئولانه تعریف شود.
مرکز پژوهشهای اسلامی مجلس شورای اسلامی در ارزیابی کارشناسی خود از «طرح ملی توسعه هوش مصنوعی»، ضمن تأکید بر ضرورت تسریع در تدوین زیرساختهای قانونی و نهادی این حوزه، به نقاط قوت و چالشهای موجود در متن طرح پرداخته است.
نقاط قوت طرح
مرکز پژوهشها، توجه به لایههای بنیادین توسعه هوش مصنوعی را در این طرح، بهویژه در زمینه مطالعات راهبردی و طرحهای پیشران، از جنبههای مثبت آن دانسته است.این رویکرد میتواند به تقویت استقلال و قدرت فناورانه کشور در این حوزه کمک کند. همچنین، طرح پیشنهادی برای تأسیس «سازمان ملی هوش مصنوعی» زیر نظر رئیسجمهور، بهمنظور هماهنگی و نظارت بر فعالیتهای مرتبط با هوش مصنوعی، از دیگر جنبههای مثبت این طرح است.
با این حال، مرکز پژوهشها برخی چالشها را نیز در متن طرح مشاهده کرده است. از جمله این چالشها میتوان به نیاز به تأمین زیرساختهای فنی و عملیاتی، تسهیل دسترسی به دادهها، حمایت از کسبوکارهای کوچک و نیروهای متخصص، و تأمین مالی سریع و ضروری از سوی دولت و بخش خصوصی اشاره کرد. مرکز پژوهشها پیشنهاد میکند که برخی مواد طرح با رفع ایرادها و انجام اصلاحات مورد نیاز، تقویت شوند تا زمینهساز توسعه پایدار و مؤثر هوش مصنوعی در کشور باشند.
در مجموع، مرکز پژوهشهای اسلامی مجلس شورای اسلامی با کلیات «طرح ملی توسعه هوش مصنوعی» موافقت کرده و آن را گامی مثبت در راستای توسعه حکمرانی فناوری در ایران میداند.با این حال، تأکید میشود که برای تحقق اهداف این طرح، لازم است که چالشهای موجود شناسایی و رفع شوند و هماهنگیهای لازم میان نهادهای مختلف کشور در گیرد.
ارسال نظرات