عضو جامعه مدرسین مطرح کرد؛
تصویب طرح بازنگری دروس سطح یک حوزه در شورای عالی/ صدا و سیما از فارغ التحصیلان قرآنی استفاده کند
خبرگزاری رسا ـ عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، با اشاره به بازنگری دروس سطح یک در شورای عالی حوزه اظهار داشت: بر اساس این طرح در برنامه ریزی ها از پایه یکم تا ششم هم روخوانی قرآن کار می شود و هم یک دوره تفسیر اجمالی سطح یک گذرانده خواهد شد تا طلاب در این سطح بیش از پیش با قرآن، معانی و مفاهیم آن آشنا شوند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، آیت الله سید احمد خاتمی امام جمعه موقت تهران و از اعضای جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، عصر دوشنبه در آیین آغاز سال تحصیلی مرکز تخصصی تفسیر حوزه علمیه قم، با اشاره به برگزاری جلسات اخیر شورای عالی حوزه و مطرح شدن مساله بازنگری دروس سطح یک گفت: در جلسات شورای عالی که این شب ها داریم بحث بازنگری در سطح یک حوزه مطرح شد و به تصویب رسید.
عضو شورای عالی حوزه های علمیه اضافه کرد: دروس: فقه، اصول، ادبیات، قرآن، حدیث، تاریخ اسلام و دیگر دروس از جمله عناوینی است که در این طرح ذکر شده است.
آیت الله خاتمی با اشاره به موضوعات مربوط به مسائل قرآنی این طرح، بیان داشت: بر اساس این طرح مصوب شورای عالی حوزه در برنامه ریزی ها از پایه یکم تا ششم هم روخوانی قرآن کار می شود و هم یک دوره تفسیر اجمالی سطح یک گذرانده خواهد شد تا طلاب در این سطح بیش از پیش با قرآن، معانی و مفاهیم آن آشنا شوند.
این عضو شورای عالی حوزه گفت: این آرمانی است که در شورای عالی به تصویب رسیده و ان شاءالله باید به سمت اجرای آن حرکت کنیم.
آیت الله خاتمی همچنین با اشاره به رونق مباحث قرآنی و تفسیری در حوزه های علمیه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، توجه بیشتر به این موضوع را ضروری خواند و تاکید کرد: این انتظار از حوزه وجود دارد که گلستان قرآن در حوزه بارورتر شود و میوه های معطرتر تقسیم کند.
این عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با تاکید بر اینکه باید در عرصه آموزش و پرورش، دانشگاه ها و مراکز آموزشی عالی بیشتر به قرآن بها داده شود، گفت: ما باورمان نمی شد جوانی دیپلمه روخوانی ظاهری قرآن را بلد نباشد، ما بایستی فرهنگ قرآن را هم در حوزه ها گسترده تر کنیم و هم در آموزش و پرورش و دانشگاه ها.
وی در بخش دیگری از سخنانش اظهار داشت: قبل از انقلاب اسلامی در حوزه درس تفسیر قرآن وجود داشت و بزرگان و اساتید تفسیر از جمله مرحوم آیت الله مشکینی بودند و درس تفسیر به عنوان یک درس محترم در حوزه بود، اما نگاه درسی و نگاه تعمق همانند تعمقی که در فقه و اصول داریم وجود نداشت، این یک واقعیتی است که هر کس که آن روزها را درک کرده باشد به این باور می رسد.
وی با بیان اینکه با پیروزی انقلاب تحول در عرصه های قرآنی در کل کشور و حوزه به وجود آمد، تصریح کرد: قبل از پیروزی انقلاب اسلامی عدد حافظین قرآن از عدد انگشتان دست تجاوز نمی کرد و ما مورد طعنه برخی از اهل سنت بودیم که شیعه با قرآن انس ندارد.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم اضافه کرد: با پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی موج گسترده ای ایجاد شد و در حال حاضر هزاران حافظ قرآن داریم، در عرصه قرائت قاریان برجسته زیادی داریم و در حوزه های علمیه نیز این تحول به وجود آمد و طبق آخرین آماری که اعلام کرده اند امسال بیش از صد درس تفسیر نام نویسی کرده اند که این تحول بسیار عظیم است.
عضو مجلس خبرگان رهبری در ادامه با بیان توصیه هایی به قرآن پژوهان مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآن حوزه علمیه قم تاکید کرد: حساب این رشته از سایر رشته ها جدا است، شما تماما با قرآن انس دارید، شیرینی این رشته را بی وضو نمی توان در کلاس درس فهمید البته در سایر دروس نیز وضعیت این گونه است.
آیت الله خاتمی گفت: کسانی که می خواهند وارد رشته تخصصی تفسیر قرآن و نهج البلاغه شوند بایستی بدانند در مساله قرآن تنها فهم جملات عربی ملاک نیست بلکه فهم بسیاری از امور دخیل است و باید به همه ابعاد آن توجه کرد. متاسفانه معانی بیان در کفش کن ادبیات ما قرار دارد، در حالی که این موضوع در فهم زیبای هایی قرآن و نهج البلاغه تاثیر مستقیم دارد.
آیت الله خاتمی عدم اکتفا به محفوظات ذهنی را از دیگر اموری دانست که باید دانش پژوهان در رشته های تخصصی تفسیر و نهج البلاعه به آن توجه کافی را مبذول دارند، وی در این خصوص با بیان اینکه انس ویژه با قرآن نباید مورد فراموشی دانش پژوهان رشته های تخصصی تفسیر قرار گیرد، گفت: مبادا چون خود را مشغول در این عرصه می دانید از قرائت قرآن غافل شوید.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم گفت: شما دوستان امیدهای تفسیری حوزه هستید اگر حوزه بخواهد تابلویی برای کارهای قرآنی عرضه کند شما هستید، این مساله را باید از ذهن مان بیرون کنیم که در عرصه تفسیر بگوییم کار زمین مانده ای نیست.
وی افزود: قرآن کتاب نو و تازه است و محقق نباید بگوید کارها انجام شده و کار زمین مانده ای باقی نمانده است، تا قیامت هم در این عرصه کار شود باز هم مطالب قابل تحقیق و پژوهش وجود دارد.
آیت الله خاتمی اضافه کرد: انتساب به قرآن ضمن اینکه افتخار می آورد مسؤولیت نیز می آورد، وقتی وارد این رشته شدید انتساب به قرآن پیدا می کنید وقتی می خواهید کارنامه کاری تان را بیان کنید بایستی حرمت این انتساب را حفظ کرد و این انتظار از فعالان قرآنی و دانش پژوهان این رشته به مراتب بیشتر است.
امام جمعه موقت تهران با بیان اینکه فارع التحصیلان این رشته باید سفیران قرآن در حوزه باشند و تمام همت شان گسترش فرهنگ قرآنی باشد، اظهار داشت: ما این انتظار را داریم که فارغ التحصیلان دوره های مختلف مرکز تخصصی تفسیر و سایر مراکز مرتبط وارد عرصه تفسیر درس عمومی قرآن شوند.
وی با اشاره به اینکه همان گونه که در فقه از پایین شروع می کنیم باید در همه سطوح درس تفسیر داشته باشیم، گفت: همان گونه که فقه و اصول مراتب دارد، در تفسیر نیز چنین است و باید در مرتبه ها و سطوح مختلف درس تفسیر داشته باشیم همان گونه که مدرسان زیادی در رسائل و مکاسب را داریم، در تفسیر نیز باید این شرایط حاکم باشد.
این استاد درس خارج حوزه علمیه قم داشتن مجله علمی قرآنی را حداقل امکان رشته تخصصی تفسیر دانست و تاکید کرد: حمتا بایستی این رشته تخصصی مجله فاخر قرآنی داشته باشد که مرجع شود برای دانشکده های قرآنی در سراسر کشور که همه عاشقان قرآن در سبد فرهنگی خود این مجله را نگه دارند و جای چنین مجله ای به عنوان رشته تخصصی تفسیر خالی است.
وی با بیان اینکه حضور فارع التحصیلان این رشته در عرصه فرهنگی قرآنی کشور یک ضرورت است، تاکید کرد: این گونه مراکز نیروی قرآنی تربیت می کند و صدا و سیما محل مصرف این نیروها است.
آیت الله خاتمی تصریح کرد: باید تفاهم نامه ای بین صدا و سیما و حداقل شبکه قرآن و معارف و مسؤولان این رشته تخصصی امضا شود و آنها از نیروهای قرآنی استفاده کنند، چراکه عطش در این عرصه زیاد است.
وی اضافه کرد: از جمله بهترین منبرها که مستعمان آن فراوان هستند صدا و سیما است، وقتی مرکزی به نام مرکز تخصصی تفسیر در این عرصه ورود پیدا کند، آسیب ها کمتر می شود و زمانی که کارشناسی حرف می زند انسان مطمئن است که در سحنان او حرف های شاذ نیست و مطالبی که بیان می شود بدآموزی ندارد.
آیت الله خاتمی همچنین با بیان اینکه اشراف بر مقالات قرآنی از جمله کارهای این مرکز و مدرسه تفسیر باشد، ابراز داشت: امروزه مقالات قرآنی زیادی نوشته می شود، این مقالات اگر خوب است تقدیر شود و اگر اشکال دارد باید نقد شود که در این صورت اثرگذاری بسیاری خواهد داشت. /924/پ201/ج
ارسال نظرات