۰۴ بهمن ۱۳۹۱ - ۲۳:۴۷
کد خبر: ۱۵۴۱۲۵
پژوهشگر تاریخ اسلام؛

راه اهل بیت تنها راه رسیدن بشر به سعادت است

خبرگزاری رسا ـ استاد و پژوهشگر تاریخ اسلام، گفت: همانطور که پیامبر(ص) در واقعه غدیرخم برای مردم خطبه غدیر را خوانده و به پیروی از ولایت تأکید نمودند، حضرت رضا(ع) نیز در اجتماع بزرگ مردم نیشابور حدیث سلسله‌الذهب را قرائت کردند.
راه اهل بیت تنها راه رسیدن بشر به سعادت است

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، پنجمین همایش پیشوایان هدایت با موضوع بررسی سیره سیاسی و اجتماعی امام رضا(ع)، عصر روز گذشته به همت معاونت تبلیغات و ارتباطات اسلامی آستان قدس رضوی و با حضور دکتر حشمت‌الله قنبری همدانی، استاد و پژوهشگر تاریخ اسلام و جمعی از نخبگان، پژوهشگران و محققین در سالن همایش‌های دانشگاه علوم اسلامی رضوی برگزار شد.

 

قنبری در ابتدا گفت: یکی از اصلی ترین مصیبت‌های امروز جهان اسلام این است که ما مسلمانان خودمان را از حقایق ناب اهل بیت(ع) محروم کرده‌ایم و در این باره احساس نیاز نمی‌کنیم.

 

وی در توضیح سیره سیاسی و اجتماعی امام رضا(ع) گفت: سیره زندگانی حضرت رضا(ع) در واقع سیره تمام ائمه را در بر می‌گیرد، همانطور که مردم کوفه به امام حسین(ع) نامه نوشتند، در ماجرای عزیمت امام رضا(ع) به مرو نیز صدها تن نامه نوشتند، همانطور که پیامبر(ص) در واقعه غدیر خم برای مردم خطبه غدیر را خوانده و به پیروی از ولایت تأکید نمودند، حضرت رضا(ع) هم در اجتماع بزرگ مردم نیشابور حدیث سلسله‌الذهب را قرائت نمودند و نیز همانطور که معاویه امام حسن(ع) را به صلح مجبور کرد، مأمون هم امام رضا(ع) را به پذیرفتن ولایتعهدی مجبور کرد.

 

وی ضمن بیان دلایل مأمون برای دعوت از امام رضا(ع) به مرو، عنوان داشت: مأمون همواره به دنبال آن بود که حکومت را بدون حواشی و امتیازات منفی خلفای گذشته در دست بگیرد و برای تحکیم پایه‌های حکومت خود مجبور بود اقداماتی انجام دهد، از همین رو امام(ع) را مجبور کرد که از مدینه به مرو هجرت کند.

 

این استاد تاریخ اسلام، خاطرنشان کرد: مأمون اهدافی داشت که مهم‌ترین آن مشروعت بخشی به نظام حاکم بود، هدف دیگر مأمون تغییر مرکزیت علم از مدینه به مرو بود، از زمان درگذشت پیامبر(ص) تا زمان امام رضا(ع) مدینه مرکزیت علمی پیدا نکرده بود و مأمون از این امر با خبر بود؛ بنابراین برای آن‌که مدینه پایگاه علمی نشود، حضرت(ع) را مجبور به هجرت کرد، هدف بعدی اختلاف افکنی بین شیعیان و علویان بود، در واقع مأمون با این عمل هم خواص را دچار گرفتاری می‌کرد و هم مردم و جوانان را نسبت به اهل بیت پیامبر(ص) دلسرد و ناامید می‌کرد.

 

وی درباره اقدامات انجام شده از سوی حضرت رضا‌(ع) در برملاسازی نقشه‌های مأمون گفت: حضرت از ابتدای امر بر این هجرت رضایت نداشتند؛ بنابراین به نامه‌های رسیده جواب منفی می‌دادند تا این‌که مأمون در نامه‌ای که رنگ و بوی تهدید به خود داشت حضرت را مجبور به هجرت کرد.

 

وی افزود: حضرت در آخرین روزهای حضورشان در مدینه به کنار قبر رسول اکرم(ص) رفته و گریه می‌کردند که روزی در پاسخ فردی فرمودند: «من از جوار جدم خارج می‌شوم در حالی که در غربت از دنیا خواهم رفت»، بنابراین در سفر آخر همه را جمع کرده و فرمودند بر من گریه و سوگواری کنید، در واقع حضرت با این کار نارضایتی خود را از این سفر به شیعیان و علویان اعلام کردند.

 

این پژوهشگر تاریخ اسلام، از جمله دیگر اقدامات حضرت را تأکید بر امر ولایت و امامت در اجتماع نود هزار نفری مردم نیشابور اعلام کرد و گفت: آنجا که مردم نیشابور از حضرت رضا(ع) خواهش کردند که برای آنها روایتی را قرائت کنند، حضرت حدیث سلسله‌الذهب را که در خون‌خواهی واقعه غدیر بود، بیان فرمودند.

 

گفتنی است، این همایش امروز نیز از ساعت 30/2 بعد از ظهر در محل سالن همایش‌های دانشگاه علوم اسلامی رضوی واقع در صحن هدایت حرم رضوی برگزار می‌شود./932/پ202/ب

ارسال نظرات