۱۱ بهمن ۱۳۹۱ - ۱۴:۳۹
کد خبر: ۱۵۴۸۶۴
حجت الاسلام پناهیان:

پرداخت روحانیت در سینما تاکنون موفق نبوده است

خبرگزاری رسا ـ همایش روحانی در قاب سینما به همت نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه هنر اسفندماه سال جاری برگزار خواهد شد.
حجت الاسلام پناهيان

به گزارش خبرگزاری رسا، سایت سینمای پایه به حکم تکلیف بعنوان تنها سایت سینمایی با دغذغه انقلاب اسلامی سعی دارد با پوششی همه جانبه به ابعاد مختلف برگزاری “جشنواره-همایش روحانی در قاب سینما ” بپردازد. در تلاشیم با ارائه گفتگوهای اجمالی پیش از برگزاری این همایش و همزمان با برگزاری سی و یکمین جشنواره فیلم فجر ، ضمن پوشش خبری این رویداد مهم سینمایی کشور ، ذهن خوانندگان محترم را به منظور برگزاری ” جشنواره-همایش روحانی در قاب سینما” آماده نمائیم . گفتگوی حاضر با حجت الاسلام پناهیان، نخستین قدم در راستای نیل به این مقصود است

 

هم جشنواره فجر پیش روست و هم جشنواره-همایش روحانی در قاب سینما و احتمالاً بازهم شاهد حضور روحانی در بخشی از یک قصه بر پرده تصویر خواهیم بود.به نظر برخی کارشناسان،روحانی ای که بر روی پرده نمایش داده می شود چندان به واقعیت نزدیک نیست چرا؟
بالاخره خوب ازآب درآوردن هرکاراکتری که خصوصا جایگاه ویژه ای درجامعه دارد کاردشواری است. مخصوصابرخی ازاین شخصیت ها پیچیدگی های خاصی می طلبد. مثل یک روحانی که ازاو صلابت خاصی انتظارمی رود و هم تواضع ومهربانی خاص، مضاف بر علم ودرایت و تعامل خوب با عوام. بالاخره یک جمع اضداد در ارتباط بااین شخصیت وجود دارد مثل برخی شخصیته ای دیگر که آنها هم ممکن است دشواری های خودش را داشته باشد.

پس طبیعیست که سینمای مابه سختی بتواند کاراکتر یک روحانی را خوب ازآب دربیارود. مخصوصا که جامعه ما غالباً چشمشان را رو به امام(ره) گشودند.

 

 یعنی چه؟ یعنی توقع مردم از یک روحانی همان توقعشان از امام است؟ حتی در تصویر سازی؟

مردم وقتی که می خواستد بااندازه های ایده آل یک روحانی آشنا شوند، علمای شهیدی به ذهنشان متبادر می شود که تصویرشان، کتابهایشان و خاطراتشان مجلس به مجلس منتقل می شود،البته دیگر روحانیون هم آبرومند وعزت مند هستند و حالا می خواهیم به کاراکتریک روحانی درقاب سینما و اختصاصاً به داستان خودمان بپردازیم لذا حتما باید این قله هارا رعایت کنیم. بنده تصورمی کنم درسینمای ما و درقاب تصویر حالاچه تلویزیون وچه سینما هنوزروحانی به خوبی جا نیفتاده و نمونه خوبی از یک روحانی به خوبی ارائه نشده نه حداقل دراندازه های خوبی که باید مطرح باشد. شاید خیلی ها هم دوست نداشته باشند اهانت کنند به شخص روحانی درقاب سینما ولی طوری بدون مراعات بسیاری ازجوانب روحانی را درقاب سینما و درمیان تصاویرشان قراردادند که اصلا مضحکه عام وخاص شد یا القاء غلطی ازشخصیت یک روحانی و رسالت وماموریت اوبه جامعه داده است. البته هیچ ایرادی ندارد که درقاب سینما ما روحانی را مورد انتقاد قرارد بدهیم ولی مهم این است که جمع بندی ای که دراندیشه واحساس مخاطب پدیدمی آیدچه خواهد بود.

 

شاید یکی از مسائلی که موجب می شود حضور شخصیت روحانی در فیلم های سینمایی اگر و اماهایی به همراه داشته باشد این است که روحانی شخصیتی مقدس دارد و شخصیت مقدس نباید مورد انتقاد قرار بگیرد . به نظر شما روحانی یک شخصیت مقدس است یا یک شخصیت محترم؟

ببینید یک روحانی شخصیتی است محترم ولی قداست خودش را هم دارد؛ قداست او مطلق نیست ولی لباس او وسیله ای برای تبلیغ دین است که به نسبت خودش موجی قداست او خواهد شد کما اینکه معلم هم یک شخصیتی است محترم ولی معلم هم نسبت به شغل خودش قداست دارد وبالاخره معلم قرآن نسبت به دیگر رشته ها یک قداست بیشتری درذهن دانش آموز به جای خواهد گذاشت. مانباید بخاطر دیگرمعلم ها، قداست معلم قرآن را درنظر نگیریم . به نفع جامعه است، به نفع معلم ریاضی است، به نفع دانش آموزاست که برای معلم قرآن اگرروحانی هم نباشد یک قداست ویژه ای در نظر بگیریم. چون مقدسات کارکرد خودشان را دارند؛ درروح افراد و درکل جامعه می بایست قداست آنها حفظ شود.

ببینید در یک جامعه ی سالم همه برای امنیت تلاش می کنند؛ ولی نیروی امنیتی به صورت ویژه مسئول امنیت همه است، حالا اگردر سینما نشان دادید که مامورامنیتی توانایی حفظ امنیت را ندارد، مشارکت دیگران هم درتامین امنیت کاهش پیدا میکند. من نمی خواهم بگویم قداست مخصوص روحانی است بلکه دیگر مشاغل هم به تناسب خودشان قداست دارند.ازآن طرف نه روحانی قداستش مطلق است ونه دیگرمشاغل ونه دیگرافراد؛ بنابراین حتی می شود در سینما انتقاد هم کرد ولی وقتی درمقام عمل واقع می شویم وخروجی را نمی بینیم وتاثیری که درنهایت روی مخاطب گذاشته را بررسی می کنیم گاهی از اوقات می بینیم این نکات رعایت نمی شوند.
 

ارسال نظرات