۰۲ اسفند ۱۳۹۱ - ۱۳:۴۷
کد خبر: ۱۵۷۳۲۴
رییس جامعةالمصطفی در پیامی به پانزدهمین جشنواره شیخ طوسی خواستار شد؛

ساخت مفاهیم علمی و نظریه‌های تمدنی در حوزه‌های مختلف و عرضه به دیگران

خبرگزاری رسا ـ رییس جامعةالمصطفی در پیامی به پانزدهمین جشنواره بین‌المللی شیخ طوسی خواستار ساخت مفاهیم علمی و نظریه‌های تمدنی در حوزه‌های مختلف و عرضه آن به دیگران شد.
حجت‌الاسلام والمسلمين  اعرافي
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت‌الاسلام والمسلمین علیرضا اعرافی، رییس جامعةالمصطفی در پیامی به پانزدهمین جشنواره بین‌المللی پژوهشی شیخ طوسی که پیش از ظهر امروز در مجتمع عالی امام خمینی برگزار شد، تآکید کرد: جشنواره شیخ طوسی باید با گام‌های بلندتر و با نشاط فزون‌تر به صورت کانون نخبگان جهان اسلام و پایگاه علمی پژوهشگران مسلمان و ملتقای فکری آنان، مفاهیم جدیدی را بر پایه اصول و جوامع‌الکلم بسازد و به جهانیان عرضه دارد.
متن پیام به این شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم و به نستعین و صلی الله علی محمد وآله الطاهرین
استواری تمدن اسلامی بر دانش متن محوری به نام قرآن است که همواره بر عناصری چون تدبر، تفکر و تعقل تأکید ورزیده است، اسلام با کتاب و کتابت، جامعه سنتی و شفاهی را به جامعه‌ای قانون محور تبدیل کرد تا بتواند عدالت را در جامعه بشری نهادینه سازد، همین علقه دیرین تمدن اسلامی با فکر و فرهنگ و قانون است که به جامعه اسلامی امکان آن را داده تا به عنوان امت وسط، گواه خداوندی بر جوامع بشری قرار گیرد.
امت فرهنگی اسلام، با بهره‌گیری از «جوامع الکلم و ردالفرع الی الاصل» توانست در چارچوب اجتهاد اصولی، مفاهیم نوینی را برای تمدن جدید توحیدمحور ابداع نماید و راه‌های برون‌رفت از چالش‌های هر عصر و مصری را بیان کند.
حوزه‌های علمیه از دیرباز در مساجد و مدارس دینی، پرچمداران نظریه‌سازی و مفاهیم‌سازی بودند تا تمدن اسلامی بر ساختار فرهنگی توحید محور در مسیر شکوفایی و استعمارالارض گام بردارد و مأموریت الهی انسانی را در زمین، به خوبی از عهده برآید.
فرهیختگان و اندیشمندان و دانشمندان جهان اسلام برخاسته از همین حجره‌هایی هستند که با دود چراغ، جهالت جاهلی را به تمدنی بی‌بدیل و بی‌نظیر تبدیل کردند که هنوز به عنوان تنها گفتمان توحیدی در جهان پرچم افراشته است.
حال در دوره تمدن‌سازی عصری، همت عالمان اسلامی بر این قرار گرفته است تا نیازهای جوامع بشری را در چارچوب فکری و فرهنگی اسلام پاسخی در خور دهند و در این میان جامعةالمصطفی به عنوان پیشگام در تحول و نظریه‌سازی و نظریه‌پردازی تمدنی، علم افتخار برافراشته است تا از عهده مسؤولیت تاریخی حوزه‌های علمیه به خوبی سربلند برآید.
بی‌گمان جشنواره پژوهشی شیخ طوسی یکی از جلوه‌ها و بلکه پرچم‌دار نهضت بیداری علمی است که در جهان معاصر بر عهده عالمان اسلامی نهاده شده است.
حال کاروان فاخر و بالند‌ه‌ اندیشوران حوزوی در تکاپوی تبیین و توصیه‌هایی تمدنی در میدان رقابتی علمی و فرهنگی، گفتمان تمدنی اسلام را به حرکت درآورده و زمینه پیدایش و رویش یک شبکه علمی و بین‌المللی و زایش و گسترش معرفت ناب اسلامی در گستره جهانی را فراهم آورده است.
شکی نیست که این جشنوار می‌تواند گفتمان نوین اسلامی را در صحنه جهانی پایه‌ریزی و بازار پررونقی برای عرضه معارف الهی در جهان برپا کند و نظریه‌های گوناگونی را برای برونرفت از معضلات و مشکلات جوامع بشری در چارچوب توحید اسلامی ارایه نماید و جهان را به سوی تمدن اسلامی هدایت‌ و رهنمون سازد.
جشنواره شیخ طوسی باید با گام‌های بلندتر و با نشاط فزون‌تر به صورت کانون نخبگان جهان اسلام و پایگاه علمی پژوهشگران مسلمان و ملتقای فکری آنان، مفاهیم جدیدی را بر پایه اصول و جوامع‌الکلم بسازد و به جهانیان عرضه دارد.
اکنون وقت آن است که مفاهیم علمی و نظریه‌های تمدنی در حوزه‌های مختلف را بسازیم و به دیگران عرضه داریم، نه آن که هنوز در علوم مختلف انسانی وامدار غرب و مفاهیم‌سازی و نظریه‌پردازی آنان باشیم، محققان جوان باید با تولید نظریه‌های اسلامی در حوزه‌های علوم به ویژه علوم انسانی، گفتمان اسلامی و تمدنی آن را به جهانیان عرضه دارند تا تشنگان اهل حقیقت و عدالت از این آبشخور الهی به فراخور بهره‌برند.
جشنواره شیخ طوسی(ره) در فضایی گام برمی‌دارد که گفتمان اسلامی و گفتمان غرب در مقابل هم قرار گرفته و هر یک مدعی جهان‌سازی بر پایه فرهنگ خود است، البته در این میان پیدایش جریان‌هایی چون موج بیداری اسلامی در جهان اسلام و از سوی دیگر موج عدالت‌خواهی و ستم‌ستیزی در جهان غرب، به مدد گفتمان اسلامی آمده است و شرایط را برای تمرکز بیش‌تر برای تمدن‌سازی مبتنی بر گفتمان اسلامی فراهم آورده است.
در چنین شرایطی انتظار می‌رود علما و فضلا و پژوهشگران حوزه‌های علمیه به‌ ویژه جامعةالمصطفی العالمیه برای تولید اندیشه‌ها و آثار ناب و ناظر به نیازهای امروز بشریت و مسلمانان در اقطار عالم گامی به پیش نهند و با مفهوم‌سازی و نظریه‌پردازی در حوزه فکری و فرهنگی شرایط را برای تمدن نوین اسلامی در جهان معاصر و جهان‌سازی آن ایجاد کند./907/پ202/پ
ارسال نظرات