تسلط بر فضای فکری حاکم بر جهان نیازمند مجاهدت حوزویان است
حجت الاسلام ابوالحسین ایزدخواه، عضو اتاق فکر تبلیغ دفتر تبلیغات خراسان رضوی، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد در تشریح ویژگیهای تربیت شاگرد در مکتب امام باقر(ع)، قدرت انسان سازی را از علل گسترش اسلام ناب عنوان کرد و گفت: در زمان امام محمدباقر(ع) نیز این مهم با حضور بیش از دو هزار تن از علمای بلاد اسلامی در محضر ایشان محقق شد.
ارائه قدرت تفکر صحیح
وی، ارائه قدرت تفکر صحیح را نخستین ویژگی شاگردان مکتب امام باقر(ع) دانست و افزود: هنر خداوند در قرآن و اهل بیت(ع) این است که همواره می خواهند انسان را به تفکر وا دارند. یکی از دلایل متفاوت مردم با یکدیگر نیز، تفاوت طرز فکرشان است، اساس جنگ نرم که مبتلابه جامعه ما شده نیز از کار انداختن فکر ملتها است.
مطالعه و تحقیق
عضو اتاق فکر تبلیغ دفتر تبلیغات خراسان رضوی، دومین شاخصه مکتب امام محمدباقر(ع) را مطالعه و تحقیق برشمرد و با اشاره به این سخن رهبر معظم انقلاب که می فرمایند «کار اول طلبه، مطالعه و تحقیق است»، گفت: امام سجاد(ع) می فرمایند «نمی خواهم شما را ببینم مگر این که استاد یا دانشجو باشید» همچنین وقتی از شهید مطهری(ره) در مورد میزان مطالعه اش سوال می شود می گوید در حد مرگ مطالعه می کنم. بنابراین علم ما باید عمق داشته باشد.
انس با قرآن
حجت الاسلام ایزدخواه با بیا این که انس با قرآن از دیگر ویژگی های مکتب امام پنجم است، افزود: حضرت در جلسات درسشان می فرمودند هر کس مطلبی را نفهمید بپرسد کجای قرآن است تا آدرس بدهم.
مجاهدت در راه تبلیغ
وی ادامه داد: مجاهدت در راه تبلیغ از مهمترین ویژگیهای مکتب امام محمدباقر(ع) است؛ این که امام صادق(ع) می فرمایند «مکتب ما و احادیث ما را زراره، ابوبصیر، محمدبن مسلم و برید بن معاویه زنده کردند»، نشانه اوج مجاهدت این چهار تن است نه خوش گذرانی و راحت طلبی.
تقوا و هشیاری سیاسی
این کارشناس مذهبی صداوسیمای خراسان رضوی با اشاره به این سخن رهبری که سه وظیفه اصلی طلاب را، کسب علم، تقوا و اهتمام به صحت عمل و هشیاری سیاسی می دانند، تصریح کرد: اشتباه یک روحانی، منجر به اشتباه یک جمع می شود. حوزویان باید در عبارت مشهور«العلما ورثه انبیا» تأمل کنند و باید دریافت این وراثت، چه لوازمی و شروطی دارد.
مسؤولان و طلاب حوزه باید برای تسلط بر فضای فکری حاکم بر جهان همگام باشند
عضو اتاق فکر تبلیغ دفتر تبلیغات خراسان رضوی درباره چگونگی پیشبرد اهداف دانشی حوزه در عرصه ملی و فراملی، قوام اصلی روحانیت و حوزه را در گرو معنویت و به روز بودن از نظر علمی دانست و گفت: مسؤولان و طلاب حوزه باید برای تسلط بر فضای فکری حاکم بر جهان، اهتمام و هدف مشترک داشته باشند؛ مستکبران دیروز از نقل حدیث جلوگیری می کردند، امروز هم امروز هم اصل و منطق قرآن را کنار می زنند به خصوص در میان اخباری ها که در خراسان پایگاه عظیمی دارند، سطحی جلوه دادن و مادی نشان دادن دین موج می زند.
وی ابراز داشت: این گروه و حامیانشان در اثر برداشت های سلیقه ای از دین، مستحبات را آنقدر برجسته می کنند که اصل دین به فراموشی سپرده می شود.
حجت الاسلام ایزدخواه، بالا بردن قدرت تحلیل حوزویان با توجه به بیداری اسلامی و حوادث منطقه را از دیگر راهکارهای حضور دانش محور حوزه در دنیا دانست و گفت: پیامبر اسلام(ص) فرمودند «آفت دین من سه چیز است؛ عالم گنهکار، مسؤول ظالم و دنباله رو نادان» آیا پیام این حدیث جز پرهیز از برداشت های سلیقه ای از دین و بدعت ها است.
طلاب تا کی میخواهند خود را در حوزه محصور کنند؟
وی با بیان این که در گام بعد، اهمیت و قداست قائل شدن برای تبلیغ مطرح می شود، اضافه کرد: طلاب به خصوص بانوان طلبه تا کی می خواهند در حوزه خود را محصور کنند؟ باید با پشتوانه علمی و تقوا، جهاد و در عرصه هنر و رسانه های مکتوب، به زبان روز دین را تبلیغ کنند و به مسائل مالی هم بیش از حد توجه نکنند چرا که خداوند خود، حامی مؤمنان است، این بی حرمتی به خدا است که فکر کنیم خدا ما را به خود واگذاشته است.
مبارزه با بدعت ها و خرافات گامی مهم حوزه باشد
این پژوهشگر حوزوی، مبارزه با بدعت ها و خرافات را گام بعدی در این عرصه خواند و گفت: بدعت یعنی کم یا اضافه کردن چیزی از دین و بر دین؛ امروز مردم الگویی می خواهند که با الهام از او ایمان و انگیزه شان را تقویت کنند.
وی با تأکید بر این که طلاب حوزه های علمیه باید ثابت کنند قرآن برای امروز هم حرف دارد، ادامه داد: باید سطح فکر مردم را بالا برد؛ حوزه های علمیه ی بایستی درک کنند تا بلوغ امت صورت نگیرد، ظهور حجت محقق نمی شود، مفهوم انتظار فرج به معنای زنده نگاه داشتن امید در دل ها باید به روز شده و قدرت انسان سازی اسلام نشان داده شود تا مردم بلاتکلیف و بی اعتقاد نباشند.
بایدها و نبایدهای شادی صحیح؛ شادی ها باید جامعیت و معنویت داشته باشد
کارشناس مذهبی صداوسیمای خراسان رضوی درباره چگونگی ترویج شادی صحیح نیز اظهار داشت: اگر مراقب باشیم روش های ناصحیح نباشد، خود به خود شادی صحیح ترویج می شود. شادی حالتی است که از درک یک معنا به روح دست می دهد و ناشی از آرامش وجدان، انجام وظیفه و شوق به هدف است.
وی با اشاره به تعابیری که در برخی مداحی ها شنیده می شود، افزود: مراسم های مربوط به اهل بیت(ع)، باید مروج ارزش ها باشد بدون غلو یا سیاه نمایی؛ همچنین نباید خود و ارزش های خود بشکنیم، حریم دین و انسانیت باید حفظ شود.
حجت الاسلام ایزدخواه با تأکید بر این که شادی ها باید جامعیت و معنویت داشته باشد، یاداور شد: مراسمات عزا و شادی ما نباید دین و اصول را کنار بگذارد؛ نه خشک مقدس تفریطی و نه افراط گرایانه. همچنین باید در کنار اطلاع رسانی نقاط ضعف و اشتباه جوان، معرفت او نسبت به دین را نیز بالا برد تا شادی اش حواسش را از اصل دیانتش پرت نکند. مسؤولان نیز بایستی با نظارت و برخورد جدی با مداحان افراطی جلوی سوء استفاده از مجالس اهل بیت(ع) را بگیرند.
وی با اشاره به این روایت امام باقر(ع) که می فرمایند «اگر کسی جلوی منکر را نگیرد مانند رها کردن مجروحی در کنار جاده است تا بمیرد»، خاطرنشان کرد: جوانان نیز باید آگاهانه برای شرکت در مجالس تصمیم گیری کنند، مجلسی شرکت کنند که در کنار شادی، پیام و درد دین را دریافت کنند نه فقط یک سری حرکات پوچ و امور ظاهری.
عضو اتاق فکر تبلیغ دفتر تبلیغات خراسان رضوی تأکید کرد: همه کسانی که دست اندرکار ترویج مراسم اهل بیت(ع) هستند باید بحران یعنی تغییر ناگهانی و نامحسوس را درک کنند؛ نسل امروز دچار بحران معنویت است و از معنای زندگی دور شده و نشانه اش هم قائل نبودن احترام برای خود است و آلوده شدن به هر گناه و خطایی است. وظیفه حوزه نجات انسان از پوچی است و حالتی است که انسان بخواهد بدون خدا زندگی کند./930/ت301/س