فلسفه انسان محور غرب به بن بست رسیده است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا نشست علمی از سلسله نشستهای نظریه پردازی انجمن علمی معرفت شناسی حوزه علمیه قم شب گذشته در انجمنهای علمی حوزه برگزار شد.
در ابتدای این نشست حجتالاسلام سید احمد غفاری عضو هیأت علمی مؤسسه حکمت و فلسفه ایران در قم درباره هویت پیشرفت در چیدمان غرب گفت: در رنسانس و اتفاقات نشأت گرفته از آن ذهن مردم، قرون وسطی را که همراه دین جریان داشت را به عنوان عصر ظلمت نام بردند.
وی در ادامه افزود: در قرون وسطی یک عالم و دانشمند طبیعی در معلومات به دنبال کشف حکمت الهی بود اما بعد از رنسانس یک دانشمند و عالم غربی از کشفیات علمی به دنبال تسلط و حکمرانی انسان به طبیعت است.
وی اظهار داشت: بعد از رنسانس جامعه شناسان غربی سعی کردند تا برخی واژهها از جمله توسعه، پیشرفت، آزادی و امثال آن را با افکار تغییر یافته همسو کنند.
وی با بیان اینکه اگزیستانسیالیسم مکتبی فلسفی است که محور عالم را انسان میداند ابراز داشت: برخی دانشمندان غربی با الهام از این فلسفه انسان و رشد و توسعه بشری را هدف حیات معرفی کردند و برای این هدف واژه توسعه انسانی را به وجود آوردند.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: مهمترین چالش موجود در این فلسفه این است که هیچ حقی را برای دین، عوالم مجرد و پیشبرد آن قائل نیست.
وی تأکید کرد: برخی دانشمندان قائل بودند که آموزههای دینی با پیشرفت و توسعه مخالف نیست اما رویکرد متدینانه با این هدف مغایر است بنابراین نظریه جدایی علم از زندگی متدینانه را دادند.
وی با ابزار اینکه قائلین نظریه توسعه جایگاهی را برای خدا و ماوراءالطبیعه قائل نیست تصریح کرد: این فلسفه عقل را برای رسیدن به توسعه کافی میداند و انسان از همه لذات مادی میتواند بهره ببرد.
وی در ادامه با بیان اینکه غرب نیز به ایرادات این نظریه پی برده است گفت: غرب این را پذیرفته است که این نوع تفکر در کسب اهداف خود و رساندن انسان به توسعه مادی موفق نبوده و عدم حضور خدا و مجردات در غرب معضل مهمی است.
وی در پایان این فلسفه را دارای چالشهای بسیاری خواند و تأکید کرد: از آسیبهای مهم این رویکرد فلسفی از بین رفتن کانون خانواده از غرب و خالی شدن عاطفه در بین انسان است./1329/پ202/ب4