سخت نگرفتن در روابط اقتصادی و دادوستدهای قرضالحسنه، ویژگی مؤمنان است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در کاشان، آیت الله عبدالنبی نمازی، نماینده ولی فقیه در کاشان دوشنبه شب بعد از نماز مغرب و عشاء در مسجد حضرت قائم(عج) در جلسه تفسیر قرآن و در تفسیر و ترجمه آیات 280 و 281 از سوره مبارکه بقره، گفت: این دو آیه نیز در ادامه سلسله آیات قبلی است که خدای سبحان درباره محبوبیت احسان، انفاق و صدقه به دیگران به ویژه به بندگان نیازمند و ارحام و اقربا بیان شد.
وی با اشاره به این که خداوند در ادامه آیات احسان، انفاق و صدقه و آیاتی که در مقابله با ربا بیان کرد، در این آیه می فرماید: اگر وامی به کسی دادید و نتوانست پرداخت کند، به او سخت نگیرید و صبر را که صفت خدا است داشته باشید تا خدا نیز برای شما صبر کند.
آیت الله نمازی با بیان این که این آیه دارای دو پیام بسیار مهم است گفت: خداوند در این آیه به اهل توحید دستور می دهد در روابط اقتصادی بین اهل ایمان و در داد و ستدهای قرض الحسنه به یکدیگر سخت نگیرید.
وی با اشاره به پیام دوم این آیه گفت: افرادی که قرض داده اند و وضعیت مالی آنها خوب و تمکن مالی دارند به طوری که اگر پولی را که قرض داده اند را هم دریافت کنند تأثیری در وضعیت مالی آنها ندارد، اگر قرضی را که داده اند ببخشند بهتر است چرا که دریافت پول به همان میزانی است که قرض داده اند، اما اگرآن را ببخشند خداوند دهها برابر آن را جبران می کند.
اگر قرض گیرنده توان پرداخت نداشت سخت نگیرید، صبر کنید و یا ببخشید
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم یادآور شد: اگر قرضی را که داده اید و دریافت کننده توان پرداخت آن را نداشت، صبر و یا آن ببخشید، خداوند زمانی این کار شما را تلافی می کند که حتی به فکر و ذهن شما هم خطور نمی کند.
آیت الله نمازی گفت: کارهای خوب، گاهی اوقات بلاها و مصیبت هایی را دفع می کند که از عهده هیچ شخصی و هیچ سرمایه داری بر نمی آید، از این رو اگر به صفت جابریت خدا ایمان داشته باشیم و اگر باور داشته باشیم که نظام هستی دارای حساب و کتابی است و مدیری دارد، نباید نگران دریافت حسنات خود بود.
وی افزود: بندگان خدا باید از روزی بترسند که هیچ کاری از هیچ کسی ساخته نیست، از این رو انسان ها باید مواظب باشند چون آینده ای در انتظار آنها است که کاری نه از پدر و مادر و نه فرزند و افراد دیگری ساخته است و همه به دنبال پرونده اعمال خود هستند، بنابراین مراقب باشید و فرصت ها را غنمیت بشمارید که زمان به سرعت در حال عبور است.
ملک الموت فقط یک جا اجازه گرفت و از در خانه وارد شد
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم یاد آور شد: از تاریخ هجرت پیامبراکرم(ص) تا کنون 1436 سال گذشته است و در این مدت انسان های زیادی آمده و رفته اند، از این رو تولد و فوت و موت انسان ها در اختیار خودشان نیست و همان طوری که متولد شدن انسان در اختیار خودش نیست، مرگ و موت او نیز به اختیار خودش نیست و ملک الموت نیز از کسی اجازه نمی گیرد.
آیت الله نمازی با اشاره به این که ملک الموت از در وارد نمی شود و کسی هم او را نمی شناسد گفت: ملک الموت تنها یک جا اجازه گرفت و از در وارد شد آن هم از پیامبر اکرم(ص) بود، در خانه را زد، حضرت فاطمه پشت در گفت چه کسی است، گفت با آقا کار دارم، حضرت فاطمه آمد نزد پدر گفت مرد عربی آمده با شما کار دارد، پیامبر به دخترش حضرت فاطمه(س) گفت، او مرد عرب نیست، او برادرم فرشته ملک الموت است، در را باز کنید وارد شود.
نماینده ولی فقیه در کاشان یادآور شد: امروز نیز باید مراقب بود، علت این همه غوغاها و سروصداها و جاذبه های دنیا و پول و ماشین و خانه همه خوب است و اشکالی هم ندارد اما در صورتی که در چارچوب شریعت باشد، از این رو خداوند بندگانش را تهدید می کند چرا حُب به دنیا این همه شما را مشغول کرده است، بترسید از روز قیامت و حرام و حلال خدا را رعایت و از ربا پرهیز کنید و هوای یکدیگر را داشته باشید و به هم احسان کنید تا رحمت خدا نیز شامل حال شما شود.
به گفته وی، انسان ها هر کاری در دنیا انجام داده اند، پاداش و کیفرش را در قیامت دریافت خواهند کرد، حتی اگر اندک باشد، چرا که دستگاه الهی عدل است و به هیچ کس ظلم نمی شود.
پاداش یک درهم قرض به بردار مؤمن به اندازه کوه اُحد است
نماینده ولی فقیه در کاشان در ادامه با اشاره به روایات فراوانی که از پیامبراکرم(ص) و دیگر ائمه معصومان در رابطه با قرض و دین آمده است گفت: امام خمینی(ره) در کتاب قرض الذکر به نقل از پیامبر اکرم(ص) گفته اند، هرکس به برادر مومن خود قرض بدهد در برابر هر درهم قرضی که داده است به اندازه کوه اُحد و کوه سینا حسنات داده می شود.
آیت الله نمازی یاد آور شد: اگر چنانچه با بدهکار با رفاقت برخورد کند و صبر کند و عجله نکند و یا ببخشد در آخرت به مانند برق او را از پل صراط عبور می دهند، اما اگر کسی باشد که برادر مسلمانش مشکلات خودش را با او در میان بگذارد اما او بی توجه باشد و کمک نکند، خداوند بهشت را بر او حرام می کند.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم همچنین با اشاره به روایت دیگری از جلد 100 کتاب بحار علامه مجلسی که امام باقر(ع) می فرماید، روزی که انسان ها از قبرهای خود برای حساب به پا می خیزند، گروهی از قبرها به پا می خیزند و در سایه عرش الهی هستند یاد آور شد: این عده که زیر سایه عرش الهی قرار دارند، چهره ها و موهای آنها به اندازه ای در خشده و نورانی است که انسان هایی که در خارج از سایه عرش الهی هستند و این عده را نگاه می کنند می گویند این ها پیامبران الهی هستند اما فرشته الهی ندا می دهد این ها پیامبر نیستند، می گویند پس شهدا هستند، فرشته الهی باز ندا می دهد، این ها نه پیامبران الهی هستند و نه شهدا هستند، بلکه این ها کسانی هستند که در دنیا بر اهل ایمان آسان می گرفتند و قرضی که می دادند سخت نمی گرفتند./1307/پ202/ب4