فواید روزه و تغذیه صحیح در ماه مبارک رمضان
حجت الاسلام محسن اسماعیلی، متخصص طب سنتی مؤسسه آل اسحاق قم در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا گفت: از نظر طب سنتی از آنجایی که در مدت یازده ماه سال به معده خود هیچ استراحتی نمی دهیم و سیستم گوارش بدن به صورت دائم فعالیت های سنگین انجام میدهد ماه رمضان فرصت مناسبی است که با تغذیه درست و به اندازه به معده خود استراحت دهیم.
وی با توجه به آیه 62 سوره مریم که خداوند می فرماید به مؤمنان در بهشت دو وعده صبح و شام رزق می دهیم، افزود: از نظر طب سنتی هم بهترین روش تغذیه دو وعده در روز است و بیشتر از این مقدار خوردن سبب بروز بسیاری از بیماری های مربوط به معده، کبد و کلیه می شود.
استاد دانشگاه تهران در ادامه با بیان اینکه بدن نیاز به سوخت و ساز دارد افزود: وعده صبحانه سوخت بدن را تأمین میکند و در وعده شب انرژی ساختی بدن تأمین می شود. البته طب سنتی تأ کید دارد بر این مطلب که وعده شب باید در ابتدای شب باشد تا معده فرصت برای هضم غذا را داشته باشد زیرا خواب با معده پر بسیار خطرناک است.
وی با توجه به اینکه در وعده صبحانه باید سوخت بدن برای فعالیت روزانه تأمین شود، گفت: باید یک وعده مقوی و پر انرژی در نظر گرفته شود و از مصرف شیرینی جات و غذاهای زود هضم استفاده نشود.
وی در بخش دیگر سخنانش با اشاره به این که روزه بیشترین فایده را برای معده انسان دارد، اظهار داشت: بسیاری از بیماریهای سیستم گوارش، کبد، کلیهها و نیز برص ثابت شده که با روزه درمان می شود. به طور کلی چون بسیاری از بیماری ها به خاطر افزایش بلغم در بدن انسان به وجود می آید، روزه یک عامل و شیوه بسیار کارآمد برای کاهش بلغم در بدن است و درمان بسیاری از بیماری ها است. همچنین روزه برای کاهش اضطراب هم مفید است.
حجتالاسلام اسماعیلی با تأکید بر اینکه روزه برای افراد سالم بسیار مفید است، گفت: ممکن است در برخی موارد که افراد مشکل کلیوی دارند، روزه ضرر داشته باشد.
کارشناس طب سنتی با تأکید بر پرهیز از پرخوری در افطار و سحر گفت: بهتر است در وعده افطار از شیرینیهای طبیعی مانند خرما و عسل و اگر در دسترس نبود از نبات که طبیعتی گرم دارد، استفاده شود و از نوشیدن آب سرد پرهیز شود.
وی همچنین افزود: بهتر است از نوشیدنی گرم مانند آبجوش و شیر گرم و یا چای کمرنگ استفاده شود. در وعده سحری هم بهتر است غذاهای زود هضم مانند میوه و سالاد اول مصرف شود و بعد، از غذاهای دیر هضم استفاده شود؛ زیرا در غیر این صورت سیستم گوارشی برای هضم آن دچار مشکل می شود.
حجتالاسلام اسماعیلی با اشاره به این که در طول روز بدن آب فراوانی را از دست میدهد، افزود: باید این مقدار آب از دست رفته با خوردن میوه هایی همچون هندوانه و خربزه و دیگر میوه ها و همچنین نوشیدن مایعات مانند آب و شیر و شربت های مختلف جبران شود و از نوشیدن آب زیاد خودداری شود؛ زیرا سبب افزایش بلغم میشود.
وی در ادامه گفت: افرادی که اضافه وزن دارند بهتر است بیشتر پرهیز کنند و مقدار کمتری غذا بخورند تا با استفاده از این فرصت مناسب بتوانند وزن خود را کاهش دهند.
وی همچنین تأکید کرد: در طب سنتی و اسلامی از خوابیدن با شکم پر، نهی مؤکد شده است؛ بنابر این خواب بلافاصله بعد از وعده سحری بسیار خطرناک است و در دراز مدت می تواند منجر به آلزایمر و امراض فراوان دیگری برای معده و کبد شود./843/ت301/ی