سیری ناپذیری از ویژگی های نفس اماره است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در اصفهان، حجت الاسلام محسن قربانیان کارشناس مسائل مذهبی، عصر امروز در مسجد نورالله سواردز، گفت: انسان باید سختی ها و مشکلات دنیا را تحمل کند تا در سرای آخرت به بهشت الهی نائل شود.
وی افزود: انسان در دنیا از چند طرف احاطه شده، از طرف شیطان که دشمن آشکار اوست،از طرف نفس اماره که دشمن درونی اوست و در کنار این ها زرق و برق دنیا و افراد بد خواه نیز، مرتباً انسان را به سمت گناه راهنمایی می کنند.
این کارشناس مسائل دینی با اشاره به آیه (و ما ابرئ نفسی ان النفس لامارة بالسوء الا ما رحم ربی) بیان داشت: زمانی که حضرت یوسف(ع) از شر نفس اماره به خداوند پناه می برد، تکلیف ما انسان های عادی در مواجه با نفس اماره مشخص است.
حجت الاسلام قربانیان گفت: نفس اماره، دائماً انسان را به بدی ها امر می کند، در صورتی که نفس لوامه یا نفس سرزنشگر که به آن وجدان نیز می گویند، بعد از ارتکاب گناه، حسِّ پشیمانی را در وجود انسان ایجاد می کند.
وی افزود: نفس اماره و نفس لوامه دائماً با یکدیگر در تقابل اند و به همین دلیل، اولی با جهل انسان و دومی با عقل انسان همراه می شود و اگر انسان یکی را رها کند و به دیگری باج بدهد سبب از بین رفتن آن نفسی در وجودش می شود که آن را رها کرده است.
حجت الاسلام قربانیان گفت: از ویژگی های نفس اماره این است که سیری ناپذیر است و سبب می شود که انسان، غرق در لذات و گناه شود تا جایی که هیچ راه بازگشتی برای او نمی گذارد.
این کارشناس مسائل مذهبی با اشاره به دنیای غرب افزود: آن کسانی که به ارتباط نامحدود بین مرد و زن معتقدند، به حسِّ بی نهایت طلبی انسان توجه نکرده اند و سبب شدند تا انسان ها با هم جنس خود و سپس با حیوانات ازدواج کنند، و این برای بشریت یک فاجعه بزرگ است.
وی بیان داشت: نفس مطمئنه زمانی در ما ظاهر می شود که نفس لوامه بر نفس اماره غلبه پیدا کند، با ظهور نفس مطمئنه در وجودمان، آرامش عجیبی در ما پدیدار شده و سختی های دنیا برایمان آسان جلوه می کند.
حجت الاسلام قربانیان با اشاره به آیات انتهایی سوره فجر که می فرماید «یا ایتها النفس الطمئنة ارجعی الی ربک راضیة مرضیة»، افزود: این آیات در شأن امام حسین(ع) وارد شده چرا که در روز عاشورا هر چه مصیبت به ایشان وارد می شد، می گفتند «خدایا چون تو مرا می بینی، این مصیبت ها بر من آسان است» و راوی می گوید هر چه به ظهر عاشورا و لحظه شهادت امام نزدیک می شدیم، چهره امام بر افروخته تر وشوق ایشان برای پیوستن به خداوند زیادتر می شد./939/پ202/ب4