۰۱ شهريور ۱۳۹۴ - ۲۳:۴۵
کد خبر: ۲۸۲۸۳۸
ناظر جشنواره شعر بسیج هنرمندان کشور:

شعر فارسی ریشه در آموزه های دینی دارد

خبرگزاری رسا ـ ناظر جشنواره شعر بسیج هنرمندان کشور گفت: معشوق می تواند مصداق های غیبی و مجازی نیز داشته باشد و هنگامی که معشوق بزرگ باشد، در حقیقت نسبت بین شعر و عرفان بزرگ ترین آموزه شعر فارسی است که باید سرمشق باشد.
مصطفي محدثي خراساني
شاعر و منتقد ادبي

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، مصطفی محدثی خراسانی، ناظر جشنواره شعر بسیج هنرمندان، شب گذشته در هفتمین جشنواره کارگاهی شعر بسیج هنرمندان خراسان رضوی که با محوریت اشعار تغزلی و عارفانه برگزار شد، اظهار کرد: هرساله تعاریف و توصیفاتی که در نسبت به شعر فارسی مطرح می شود، افق های تازه ای را به روی بشر باز می کند و این سیاست ها، سیاست هایی از جنس تعارف و یا گفتمان سیاسی نیست.


این شاعر و منتقد ادبی ادامه داد: مقام معظم رهبری بر اساس اشراف و احترامی که برای نقش بی بدیل شعر در شکل گیری تاریخ و تمدن اسلامی قائل هستند، این توصیفات را مطرح می کنند و تعاریف ما از شعر و ادب بیشتر از نظر چالش اهل شعر و منتقدین ادبی که معطوف به عناصر سازنده آن است، مطرح می شود.


وی با بییان این که شعر ثروت و هنر ملی ما است، تصریح کرد: شعر نقش چشمگیری در فرهنگ سازی ادبی این مرز و بوم و تاریخ کشور دارد، اگر ما بخواهیم که یک ایرانی مسلمان را تعریف کنیم، منبعی موثق تر از شعر وجود ندارد؛ همچنین همه هنر های اسلامی نمی توانند تا یک ایرانی را ببه نسبت هویتش مطرح کنند، اما شعر می تواند این هویت یابی را هر چه روشن تر تبیین کند.


محدثی خراسانی با اشاره به هویت شناسی شعر ادبی خاطر نشان کرد: قطعا شعر می تواند روحیات، خلقیات و نیاز های انسان ها را بهتر تبیین کند و من این همایش را در سراسر کشور با موضوع عاشقانه و عارفانه دیده بودم؛ حالا که اینجا با محوریت تغزلی و عارفانه مطرح شده است برایم جالب بود و به نظر من قدری تعدیل در انتخاب عنوان صورت گرفته است.


ناظر جشنواره شعر بسیج هنرمندان کشور با بیان این که امروزه شعر در تاریخ و تمدن کشور رقبای جدی را پیدا کرده است، گفت: امروزه اگر نگاه ژرف تری به پدیده های هستی داشته باشیم، در می یابیم که شعر نقش تاریخی ویژه تری را بر عهده دارد و در جریان انقلاب اسلامی آرمان ها، ارزشها و فرهنگ فراگیر تر شدند.


وی ادامه داد: همه ما می دانیم که شعر فارسی در بدنه آموزه های قرآنی متولد شد و قله های پیشرفت را فتح کرد، در حقیقت اگر ما بخواهیم یک نکته را از دل شعر فارسی بیرون بکشیم، قطعا چیزی جدای از واژه ازلی و ابدی عشق مطرح نمی شود، تا آنجایی که معتقدیم اگر انسان به صنعت عشق و عاشق شدن توفیق شرفیابی پیدا نکند، مقصود از خلقت خودش را در نیافته است.


محدثی خراسانی با بیان این که عشق و عاشقی نداشتن زندگی را به پوچی و تباهی می کشاند، اظهار کرد: این شعر است که در تفکرات و اندیشه شاعران اسلامی ما مطرح بوده است و این دو واژه یعنی عشق و عاشقی با هم قرابت دارند، ما عارفان بزرگی داشتیم که در نوشتار های خود به شکلی ملموس به این عنصر عرفانی پرداختند و آن را در اشعار خود مطرح کردند.


اشعار عاشقانه باید مبتنی بر آموزه های دینی باشد/ اشاعه زبان عشق با شبکه های مجازی انسان را گرفتار دام های شیطانی می کند


ناظر جشنواره شعر بسیج هنرمندان خراسان رضوی افزود: هنگامیکه از ابتدای شعر فارسی تا به امروز این میراث گرانقدر دائما از شعر سخن گفته است، پس باید به سراغ گفتمان هایی برویم که می توانند زبان عشق را در میان مردم اشاعه دهند، نسل جوان ما باید بخشی از سیر و سلوک های عرفانی را آموزش ببینند و اجرا کنند، در اینصورت است که نقش استاد و تعلیم دهنده نقش سازنده ای می شود.


وی با بیان این که امروزه شبکه های مجازی در میان مردم رواج پیدا کرده اند، گفت: اگر اینگونه بخواهیم زبان عشق را ترویج دهیم، دچار دام های شیطانی می شویم و راه و رسم سخن از رفتار و عملمان متفاوت می شود، امروزه عشق های مجازی و حقیقی برای ابراز محبت از اشعار حافظ بهره می برند؛ حافظ در اشعار خود معشوق خودش را بزرگ دیده است و این یکی از پند های شعری عاشقانه فارسی است.


محدثی خراسانی ادامه داد: معشوق می تواند مصداق های غیبی و مجازی نیز داشته باشد و هنگامی که معشوق بزرگ باشد، هستی از وجود او معطر می شود، در حقیقت نسبت بین شعر و عرفان بزرگترین آموزه شعر فارسی است که باید سرمشق باشد، خوشبختانه شاعران بزرگ انقلاب اسلامی درایت لازم را برای پایبندی به آن دارا بوده اند.


ناظر جشنواره شعر بسیج هنرمندان خراسان رضوی با بیان این که ما دو تن از شاعران را داریم که برای معشوق خود شعر گفته اند، تصریح کرد: در شعر های شاملو  شخصیتی به نام آیدا که همسرش است، مطرح شده و در اشعار قیصر امین پور نام زیبا اشراقی که همسرش است، به وفور دیده می شود؛ می خواهیم بگوییم که می شود هم شاعر دفاع مقدس بود و هم شعر عاشقانه سرود.


وی با بیان این که همه اشعار عاشقانه باید مبتنی بر آموزه های دینی باشد، تاکید کرد: ما به دنبال تخریب هیچ شاعری نیستیم و با مقایسه اشعار عارفانه و تغزلی تنها می خواهیم تفاوت میان فرهنگ ها و مضمون ها را درک کنیم، کسی که به دنبال تحقیر باشد، نتیجه ای را نمی گیرد، در هر دو این شعر ها معشوق بزرگ است اما لطافت روحی تفاوت دارد، بنابراین معرفت واژه های اشعار شاعران عارفانه و عاشقانه جای بررسی زیادی دارد که باید به آن پرداخت./864/پ202/ب4

ارسال نظرات