درحوزه فرهنگ تابع نظرات رهبری هستیم
به گزارش سرویس پیشخوان خبرگزاری رسا به نقل از مهر، علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی پیش از ظهر امروز یکشنبه ۳ مرداد در سومین اجلاس سراسری مدیران کل فرهنگ و ارشاد اسلامی که با حضور معاونین و مدیران ستادی این وزارتخانه در محل هتل انقلاب در تهران برگزار شد، با دفاع از عملکرد معاونتها و سازمانهای تابعه وزارت ارشاد، خواستار همکاری سایر نهادهای فرهنگی در رفع آسیبها و ناهنجاری های اجتماعی و فرهنگی در جامعه شد.
وی در دفاع از عملکرد حسین انتظامی در معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد، گفت: شما در کشور یک نفر پیدا کنید که بیشتر از آقای انتظامی با حوزه مطبوعات آشنا باشد. ایشان چندین دوره نماینده مدیران مسئول در هیئت نظارت بر مطبوعات بوده و همچنان هم که یک مسئولیت دولتی را بر عهده دارند، آن مسئولیت را هم انجام می دهند.
جنتی افزود: ما در عین اینکه چندان در حوزه صدور مجوز و برخورد با تخلفات تصمیم گیر نیستیم و یک هیئت ۷ نفره فراقوه ای این کار را انجام می دهند، ولی در عین حال با همت آقای انتظامی تلاش کرده ایم که صدور مجوز ها برای نشریات و رسانه ها آسانتر شود و مطبوعات ما ساماندهی و رتبه بندی شوند که این البته کار آسانی نبود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: با شفافیتی که در دستور کار دولت و وزارت ارشاد قرار گرفت، الان هر کمکی به هر نشریه و رسانه ای صورت می گیرد به صورت شفاف روی سایت مربوط به آن قرار می گیرد و برای همه مشخص است که چه کسی چقدر یارانه می گیرد.
جنتی در ادامه به عملکرد معاونت قرآن و عترت وزارتخانه مطبوعش اشاره کرد و گفت: آقای حشمتی که مسئولیت این حوزه را بر عهده دارند، خودشان جزء السابقون هستند و از ابتدای انقلاب در حوزه فعالیت های قرآنی مشغول بوده اند و با مبانی اصلی معارف اسلامی آشنا هستند و با اینکه معاونت تحت مسئولیت ایشان یک معاونت نوپا است و اعتباراتش بسیار محدود، در همین مدت فعالیت های خوبی در این حوزه انجام شده است.
وزیر ارشاد با ابراز تاسف از اینکه نتوانسته است از سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور اعتباری برای تقویت معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد بگیرد، یادآور شد: فعالیت هایی که در همین زمان اندک در این حوزه انجام شده، چشمگیر و قابل دفاع است.
وی در ادامه با اشاره به فعالیت حوزه معاونت حقوقی، پارلمانی و امور استان های وزارت ارشاد، گفت: آقای نوش آبادی که با مصاحبه های پخته خودشان، شفافیت را در اعلام نظرات و مواضع وزارت ارشاد در پیش گرفته اند، فعالیت های خوبی در این معاونت ترتیب داده اند که از جمله آنها تدوین لایحه حمایت از مالکیت معنوی و فکری است.
جنتی در ادامه از فعالیت های حوزه معاونت توسعه منابع و نیروی انسانی وزارت ارشاد و شخص اصغرکاراندیش دفاع کرد و سپس به سراغ معاونت امور هنری وزارت ارشاد رفت و گفت: آقای مرادخانی که از سال ۵۹ در وزارت ارشاد بوده است و عمدتاً هم در حوزه های سینمایی و هنری فعالیت کرده، در این حوزه هم خوش درخشیده است.
وزیر ارشاد با اشاره به تدوین و ابلاغ شیوه نامه اخیر در خصوص اجرای کنسرت ها در کشور، گفت: بعد از انقلاب اسلامی، شیوه نامه جامعی مانند این شیوه نامه تدوین نشده بود و الان همه کسانی که درگیر یک کنسرت هستند اعم از کنسرت گذار، خواننده، نوازنده، نیروهای نظامی و انتظامی و حتی شرکت کنندگان در کنسرت و تماشاچیان، تکلیف خود را می دانند.
وی در ادامه با اشاره به حساسیت هایی که در برخی استان ها و شهرهای کشور در خصوص اجرای برخی کنسرت ها به ویژه در حوزه موسیقی پاپ وجود دارد، یادآور شد: من به آقای مرادخانی گفته ام که به خوانندگان پاپ بگوید که اگر می روید اجرا کنید، نباید مردم را تحریک کنید. چون بعضی از همین تحریک ها است که موجب می شود تماشاچیان حرکت هایی از خود نشان دهند.
جنتی ضمن یادآوری برخی نظرات از سوی برخی علما و مراجع درباره حرام بودن یا نبودن موسیقی و سایر هنرها، به نظرات دقیق و عالمانه مقام معظم رهبری در خصوص حوزه های مختلف فرهنگی و هنری اعم از موسیقی، تئاتر، شعر و... اشاره کرد و گفت: حکومت اسلامی ما یک ولی فقیه آشنا به موسیقی، شعر، سینما، تئاتر و سایر هنرها دارد و ما هم تابع نظرات ایشان هستیم و سعی می کنیم به نظرات ایشان عمل کنیم. خوشبختانه نظرات ایشان هم درباره موسیقی و فیلم های سینمایی مشخص است و من ۱۸ موردی را که ایشان در خصوص فیلم های سینمایی در سال ۸۹ در یک جمع بیان کرده بودند، به آقای ایوبی گفتم و تاکید کردم که فیلم های ما باید بر اساس این شاخص ها ساخته شود.
وی در ادامه به دفاع از عملکرد حجت الله ایوبی در معاونت سینمایی وزارت ارشاد و ریاست سازمان سینمایی پرداخت و گفت: آقای ایوبی شخصیتی باسواد، تحصیلکرده و آشنا به قانون و همچنین اهالی فرهنگ و هنر است و خوشبختانه در این مدت هم ما شاهد هستیم که چه تحولاتی در حوزه سینما ایجاد کرده اند.
جنتی با اشاره به روند صعودی میزان فروش سینماها در سالهای اخیر، گفت: در طول سال ۹۳، فروش سینماهای ما ۵۰ تا ۵۲ میلیارد تومان بود که در مقایسه با سه ماهه اول سال جاری بیش از ۶۰ میلیارد تومان فروش داشته اند. اینکه اقبال پیدا شده که افرادی تالارهای سینمایی بسازند و نمی روند آنها را تغییر کاربری دهند، معلوم می شود که در این حوزه کار شده است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه با اشاره به اتاق های فکری که علیه دولت و مشخصاً این وزارتخانه، بولتن سازی و جریان سازی می کنند، گفت: من اتاق های فکر را می شناسم. به هر حال عده ای در گذشته منافعی داشته اند ولی الان می بینند که مثلاً خانه سینما باز شده است و همه هنرمندان و اهالی فرهنگ کار می کنند و یک شور و نشاط در جامعه ایجاد شده است. خوب اینها آنها را عصبانی کرده و دست به پاره ای فعالیت ها می زنند.
وی ایجاد مراکزی مانند مدرسه ملی سینما را از اقدامات ماندگار این دوره برشمرد و در تشریح و دفاع از عملکرد حوزه کانون های عالی فرهنگی و هنری مساجد تحت مدیریت حجت الاسلام ارباب سلیمانی، گفت: من از ابتدا با کارنامه ایشان به خوبی آشنا بودم و خوشبختانه در این مدت مشخص شد که به این کانون ها سامان داده اند و تعدادشان را به ۲۲ هزار کانون رسانده اند. البته ما گفته ایم به خاطر بودجه، دیگر صدور مجوز برای کانون های جدید را متوقف کنند.
وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به شیوه نامه اخیری که توسط وزارت ارشاد و با موضوع برگزاری کنسرت ها در هیئت دولت به تصویب رسید، گفت: مصوبه ای که از قبل وجود داشت، دارای ابهاماتی بود و تبدیل به دستاویزی شده بود برای برخورد با کنسرت ها که ما آن را اصلاح کردیم. من امروز دیدم که یکی از آقایان نماینده مصاحبه ای کرده و گفته این کار (تصویب شیوه نامه یاد شده) خلاف قانون است. من خیلی تعجب کردم. کجایش خلاف قانون است!؟
وزیر ارشاد با اشاره به همکاری نسبتاً مطلوب ناجا با این وزارتخانه در برگزاری کنسرت ها ادامه داد: البته کمتر موردی از لغو کنسرت ها به نیروی انتظامی بر می گردد و بیشتر این موارد با حکم دستگاه قضایی بوده است ولی در همین حد هم می بینید که چطوری برخورد می کنند کانَه مراقبت دوستان نیروی انتظامی از ارزشهای دینی و اسلامی بیشتر از ما است! این مصوبه حتی اگر خلاف قانون هم باشد در هیئت نظارت بر تطبیق مصوبات، می تواند رد شود ولی اصلاً خلاف قانون نیست و کاملاً قانونی و منطبق با قانون وظایف و اختیارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است.
جنتی در ادامه با مخاطب قرار دادن ائمه جمعه و تقدیر از دلسوزی های آنها برای جامعه و حوزه فرهنگ و هنر، گفت: متاسفانه دلیل اینکه بعضی اوقات، بعضی ائمه جمعه مطالب غیر واقعی را مطرح می کنند، این است که بعضاً به برخی از خبر ها در بعضی سایت ها اعتماد می کنند. مطابق یک آیه شریفه قرآن، شما اگر یک منبع اعلام خبر را عادل می دانید، باید به آن اعتماد کنید وگرنه باید تحقیق کنید و بپرسید که اصل مسئله چیست.
وی اضافه کرد: متاسفانه بعضی وقتها می بینیم یک کسی در شهری که من هرچه روی نقشه می گشتم آن را پیدا نمی کردم، آمده اظهارنظر کرده که عنوان «اسلامی» را باید از نام وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برداشت!
وی در ادامه خطاب به مدیران کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خواست که به مناسبت هفته اول شهریور که هفته دولت نامگذاری شده است، گزارش هایی از عملکرد حوزه های تابعه خود را تدوین و از طریق رسانه ها و مطبوعات به اطلاع افکار عمومی برسانند. این گزارش ها نه بیش از آنچه که هست و نه کمتر از آنچه که هست باید باشد. بلکه دقیقاً همان چیزی که هست، باید باشد.
وی با اشاره به تغییر و ترکیب کمیسیون فرهنگی مجلس، از مدیران کل ارشاد در استان ها خواست تا همکاری نزدیکتری با نمایندگان مردم در خانه ملت داشته باشند و گفت: البته ترکیب و وضعیت کمیسیون فرهنگی در این مجلس نسبت به گذشته بهتر شده است. ما در دوره قبل همین که صبح از خواب بیدار می شدیم، اعضای محترم کمیسیون فرهنگی دست به کار می شدند و الحمدالله فقط هم انتقاد می کردند و تذکر می دادند!
وی با اشاره به لایحه قانون تبلیغات و همچنین لایحه حمایت از مالکیت فکری و معنوی که از دولت به مجلس رفته و نیز لایحه جدید قانون مطبوعات که در دستور کار بررسی در دولت قرار گرفته و همچنین قانون در دست تدوین نظام رسانه ای کشور که باید به مجلس برود، ابراز امیدواری کرد همکاری مجلس با دولت و وزارت ارشاد در این دوره بهتر از قبل باشد.
وی همچنین از مدیران کل ارشاد در استانها خواست تا با برخی از دستگاه های فرهنگی دیگر در استان مانند سازمان های اوقاف و امور خیریه و همچنین نهاد کتابخانه های عمومی کشور در نقاط مشترکی که با آنها دارند، همکاری بیشتری داشته باشند.
رئیس شورای فرهنگی عمومی کشور در ادامه با اشاره به وظایف این شورا، در عین حال ورود آن را به مسائل اجرایی غیر قانونی و خلاف قانون دانست و با بیان اینکه شورای فرهنگ عمومی عمدتاً در زمینه آسیب شناسی و شناخت ریشه ای مشکلات فرهنگی کشور و ارائه راه حل برای آنها تشکیل شده است، گفت: این شورا نمی تواند تصمیم گیری اجرایی بکند و ادارات کل ارشاد در صورت پیش آمدن چنین مواردی باید موضوع را به دوستان شورا مطرح کنند.
وی با اشاره به نامگذاری سال ۹۵ از سوی مقام معظم رهبری به سال اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل؛ وظیفه وزارتخانه مطبوعش را گفتمان سازی در رابطه با اقتصاد مقاومتی عنوان کرد و در ادامه با اشاره به لزوم فعال کردن حوزه اقتصاد فرهنگ و هنر در کشور، به پیشرفت های این حوزه اشاره کرد و سامانه نمایش خانگی (VOD) و فعال شدن آن را از ثمرات تصمیم سازی ها در این حوزه برشمرد.
وی مدیران کل ارشاد را از غفلت از فضای مجازی برحذر داشت و تاکید کرد: باید تا جایی که می توان از فضای مجازی حداکثر استفاده را برد. البته در این زمینه ما بحثی را با حراست مرکزی داریم و آن اینکه تاکید این دوستان این است که فعالیت های اداری خودمان را نباید روی شبکه های اجتماعی منعکس کنیم. البته این مسئله باید حل شود، چرا که به هر حال این فعالیت ها روی شبکه جهانی اینترنت هست و تفاوتی نمی کند اگر روی شبکه های اجتماعی هم باشد.
وی در ادامه با اشاره به روند اجرای قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات، از همه دستگاه ها و ادارات کل خواست تا اطلاعات، آمار، اسناد و عکس های خود را که مردم به آنها نیاز دارند، روی پرتال خودشان قرار دهند.
وی در پایان تهیه بانک اطلاعاتی هنرمندان، نویسندگان و روزنامه نگاران را در استان های مختلف کشور ضروری خواند و همچنین بر لزوم استفاده از تجربیات موفق همکاران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حوزه های مختلف تاکید کرد.
در پایان این برنامه جنتی از کتاب عملکرد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سال گذشته رونمایی کرد./836/د102/ل