جامعه اسلامی مولد اندیشه در علوم انسانی باشد/ آزادی اندیشه از مهمترین ملزومات تولید علم است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، حجت الاسلام مهدی شریعتی تبار، رییس بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی عصر امروز در همایش بایستگی و بایسته های تولید علوم انسانی اسلامی گفت: در ارتباط با مساله بایستگی تولید علوم انسانی به نظر نیاز به استدلال و برهان بسزایی وجود ندارد.
وی ادامه داد: با عنایت به فرهنگ متعالی و مترقی اسلامی، قرآنی ما با تاکیدات و اهتماماتی که نسبت به علم و دانش وجود داشته و با توجه به نیاز جامعه اسلامی، انقلابی ما که نسبت به علوم اسلامی و انسانی احساس می کند، متاسفانه در برخی از علوم انسانی مصرف کننده هستیم.
رییس بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی با بیان این که مطالبی را که غربی ها در باب روانشناسی دارند، ضرورت دارد تا با توجه به جایگاه علم و دانش در فرهنگ اسلامی و انسانیمان طرح شود، تصریح کرد: این به آن دلیل است که علم آیت خلقت بوده بوده و پژوهشگران، دانشمندان و محققین علوم بشری و خصوصا اسلامی، انسانی نیز تحقق آیت خلقت و هدف آفرینش هستند.
حجت الاسلام شریعتی تبار با اشاره به خصیصه و ویژگی های بایستگی علوم انسانی و اسلامی، در شخص عالمی که می خواهد تا به توحید علوم انسانی و اسلامی نائل شود، تصریح کرد: در ابتدا باید دید یک جامعه و مرکز علمی که بنا دارد تا به تولید علم نائل شود و مسائل جدیدی در باب علم آورده یا از ابتدا تاسیس کند، باید چه خصیصه و ویژگی هایی را در خود داشته باشد و به چه بایستگی هایی نیازمند است؟
وی شرط اول و اساسی را داشتن انگیزه دانست و بیان کرد: انگیزه الهی، خدمت به بندگان خدا و تامین نیازهای جامعه بشری در دانشورانی همچون خواجه نصیر الدین طوسی و ملاصدرا که تولیدگر علم بودند به عنوان اولین بایستگی مطرح و مورد نیاز در این بخش به چشم می خورد.
رییس بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی با بیان این که اینان کسانی بودند که عشق به حقیقت جویی، کشف علم و کمک به بشریت داشتند، یادآور شد: بدون شک داشتن انگیزه برای محقق و عالم همراه با برخورداری از آزادی اندیشه و تفکر از مهمترین شرایط تولید علم است.
حجت الاسلام شریعتی تبار با بیان این که اگر کسی بخواهد تا در تولید دانش گامی بردارد، باید از دانش های مقدماتی برخوردار و بهره مند باشد، گفت: اطلاع داشتن از تحقیقات دانشمندان گذشته و به نقد گذاشتن دانش و اطلاعات علمی همان محوریت بیان رهبر انقلاب در برگزاری کرسی های ازاد اندیشی است.
وی با بیان این که مراکز پژوهشی و پژوهشگران باید با یکدیگر همکاری داشته باشند، بیان کرد: آنانی که برای تولید علم دغدغه دارند سختی ها را در راه علم و دانش به جان می خرند اما کسانی که حرص و طمع داشته و به مال اندوزی چشم دوخته اند، بدون شک راه به جایی نخواهند برد./864/پ202/ج1