پاسخ یک پژوهشگر حوزه به سخنان نسجیده یک کارشناس اقتصادی
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام حسین عندلیب از پژوهشگران حوزه علمیه با اشاره به سخنان نسنجید یک کارشناس اقتصادی در برنامه تلویزیونی به آیت الله جوادی آملی طی یادداشتی نوشت:
متاسفانه یکی از به اصطلاح کارشناسان اقتصادی در مناظره مورخه پانزدهم فروردین به صراحت اعلام نظر از سوی مرجع عالیقدر علامه جوادی آملی را در خصوص مسایل اقتصادی ناصحیح دانستند. البته این نه تنها اعتراض به علامه جوادی بلکه اعتراض به همه ی صاحب نظران دینی است که نباید در مسائل اقتصادی اظهار نظر کنند.
مهمترین عذر این گوینده جهل و بی خبری او و کمترین اطلاع از دایره و شمول فقه و فقاهت است.
فقه اسلامی در طول تاریخ بخش مهمی را به بررسی معاملات و مسایل اقتصادی پرداخته است و آثار گران سنگی از فقهای عظام به جا مانده است.
عظمت این نگاه کلان به مباحث اقتصادی در مکاسب شیخ اعظم انصاری تبلور یافته که به تعبیر حقوقدان بزرگ معاصر مرحوم دکتر کاتوزیان بیان فرازهایی از دقت های شیخ در یکی از کنفرانسهای بین المللی مایه تعجب و شگفتی حقوقدانان سایر کشورها شده است.
پژوهش های مهم و متقن دیگر همچون اقتصادان شهید صدر و ده ها مقاله و کتاب گران سنگ علما و مجتهدان حوزوی که به زیور طبع آراسته شد گواهی دیگر بر این مدعاست.
کافی است به فهرست کتب اقتصادی از منظر اسلام که توسط محققان حوزوی در سالهای اخیر نوشته شده ملاحظه ای شود تا بطلان سخن گوینده مشخص شود.
اما آنچه که مهم است مبنای غلط این طیف است که همان نظریه دین حداقلی و فقه حداقلی است. این اندیشه در طول تاریخ وجود داشته و قبل و بعد از انقلاب نیز از سوی برخی ابراز شده است.
این اندیشه هم در تضاد با واقعیت فقه اسلامی است که بخش مهمی از آن به مسائل اقتصادی پرداخته است و هم در تعارض با اندیشه های امام راحل است. حضرت امام به درستی فقه را برنامه عملی برای اداره انسان و جامعه از گهواره تا گور دانسته اند.
از این گوینده و سایر همفکرانشان دعوت میکنم از لاک خود بیرون آمده غرور و تکبر را کنار گذاشته و جستجویی ساده در منابع فقهی و نگاشته ها فقه اقتصادی داشته تا به اشتباه خود پی ببرند./1325/101/ص