استاد حوزه و دانشگاه:
بسیاری از نویسندگان اهل سنت با تحلیلهای درستی به عاشورا پرداختهاند
خبرگزاری رسا ـ استاد حوزه و دانشگاه گفت: شهادت در راه بدعت زدایی از دین، اعتراض به وضع فساد و رساندن صدایشان به گوش همه مسلمانان، درس آزادگی به جهان دادن، نامشروع بودن حکومت یزید حتی قبل از عاشورا، وظیفه دینی و تکلیف شرعی دانستن قیام امام حسین(ع) از دیدگاههای نویسندگان اهل سنت نسبت به قیام عاشورا است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در اصفهان، حجت الاسلام علی غلامی استاد حوزه و دانشگاه، در نشست علمی قیام امام حسین (ع) از دیدگاه اهل سنت، آگاهی طلاب به دیدگاه نویسندگان اهل سنت در مورد عاشورا، را ضروری دانست و افزود: احاطه علمی طلاب، تحلیلهای درست، مطرح کردن چهره عقلانی از شیعه و اینکه همه را با یک حکم نرانیم و کمک به وحدت دنیای اسلام از مهمترین آثار آشنایی به دیدگاه اهل تسنن در خصوص عاشورا است.
وی با تقسیم علمای اهل سنت به جدید و قدیم گفت: در بین علمای قدیم افرادی چون ابن جوزی و نوهاش، سیوطی و برخی دانشمندان دیگر یزید را جایز العن می دانند و برخی همچون ابن خلدون و ابن عربی مالکی دیدگاه دیگری دارند.
استاد تاریخ حوزه و دانشگاه با بیان اینکه اهل سنت امروز پیروان این دو گروه هستند، ابراز داشت: برخی پیرو ابن خلدون و ابن عربی مالکی هستند که ابن تیمیه، شیخ محمد خدری بک، دکتر ابراهیم علی شعوب در این دسته قرار می گیرند ولی در برابر این اقلیت تند رو نویسندگان بزرگی وجود دارد که بهتر از شیعیان به عاشورا پرداخته اند.
وی ادامه داد: عباس محمود عقاد، طه حسین، خالد محمد خالدتوفیق ابو علم، شیخ عبدالله علائلی، اقبال لاهوری، محمد عبده، محمد عبدالباقی، ابو العلاء مودودی ازمهمترین این نویسندگان هستند که با تحلیل های نسبتا خوبی به عاشورا پرداخته اند.
حجت الاسلام غلامی افزود: بسیاری از این نویسندگان معتقدند عاشورا قیام علیه حاکیمت اموی و قیام علیه فرهنگ حاکم زمانه ای بود که اصول اسلامی را به تحریف کشانده بود و اگر امام حسین (ع) با یزید پیمان می بست مجبور بود تا آخر عمرشان بر سر این پیمان بایستد.
وی ادامه داد: برخی دیگر از این علمای اهل سنت معتقدند، قیام امام حسین(ع) شکستن سکوت در برابر ستم و گناه یزید است که سکوت در برابر آن خود ستمی بزرگتر است و اگر حسین (ع) دست از قیام می کشد گویا از دین دست کشیده است.
این محقق تاریخ اسلام با بیان اینکه از دید بسیاری از اهل سنت، عنصر اصلی قیام امام حسین حفظ اسلام است، اظهار داشت: یکی از نویسندگان اهل سنت معتقد است حتی اگر کوفیان نامه نمی نوشتند بازهم امام حسین (ع) قیام می کرد چرا که ایشان دیدند دین جدشان در خطر تحریف قرار گرفته است و برای نجات آن راهی جز شهادت نیست.
وی اضافه کرد: شهادت در راه بدعت زدایی از دین، اعتراض به وضع فساد و رساندن صدایشان به گوش همه مسلمانان، درس آزادگی به جهان دادن، نامشروع بودن حکومت یزید حتی قبل از عاشورا، وظیفه دینی و تکلیف شرعی دانستن قیام امام حسین(ع) از دیگر دیدگاههای نویسندگان اهل سنت نسبت به قیام عاشورا است.
حجت الاسلام غلامی خاطرنشان کرد: دلیل اینکه برخی نویسندگان اهل سنت تحلیلهای جامعه شناختی و سیاسی بهتری نسبت به قیام عاشورا دارند، آشنایی زودتر آنها با مبانی این علوم است.
وی با بیان اینکه بدون افراط باید علوم سیاسی، جامعه شناختی و سایر علوم انسانی را در تحلیلهای تاریخی دخیل کرد، تأکید کرد: ما در هر دانشی که نیازمند غرب باشیم در علوم اسلامی از جمله تاریخ اسلام نیازمند آنها نیستیم؛ اما آنها تحلیلهای سیاسی اجتماعی را داخل کرده اند و نتایج بهتری گرفته اند ولی ما بیشتر به تاریخ نقلی پرداخته ایم./965/پ203/س
ارسال نظرات