انتقاد پژوهشگر حقوق اسلامی از سیر پایان نامه نویسی در حوزه علمیه
حجت الاسلام محمد مهدی کریمی نیا، معاون پژوهش مرکز تخصصی حقوق و قضای اسلامی حوزه علمیه قم در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری رسا، در تشریح فعالیت های پژوهشی این مرکز گفت: مرکز تخصصی حقوق و قضای اسلامی حوزه علمیه قم از سال هفتاد و شش مشغول به فعالیت شده است و تا به حال دوازده دوره دانشپژوه جذب کرده است.
وی بیان داشت: طلاب در این مرکز از اساتید مطرح در زمینه فقه و حقوق بهرمند می شوند و هر طلبه در سطح دو که معادل کارشناسی است یک تحقیق پنجاه صفحه ای ارائه میکند.
پژوهشگر حقوق اسلامی ادامه داد: هم اکنون دویست و پنجاه مقاله علمی در موضوعات فقه، حقوق، قواعد فقه و جرم شناسی از سوی دانش پژوهان این موسسه انجام شده است که طلاب و دانشجویان با مراجعه به مرکز تخصصی قضا می توانند از آن استفاده کنند.
استاد حوزه علمیه قم ادامه داد: در سطح سه از آنجایی که فرایند پایاننامه نویسی در واحد مدارج علمی حوزه انجام می شود این مرکز دخالتی ندارد.
محقق علوم حوزوی اظهار داشت: البته در این مرکز تلاش کرده ایم تا طلاب سطح سه را پشتیانی نرم افزاری کنیم و با معرفی منابع و ارائه فهرست موضوعات و مطالب، گامی مثبت برداریم.
وی با اشاره به اینکه تمرکز پایان نامه نویسی در مرکز مدیریت حوزه علمیه مناسب نیست، گفت: ما بارها تقاضا کردهایم تا امر پایاننامهنویسی با موضوعات حقوقی به این مرکز واگذار شود اما هنوز هیچ اقدامی در این جهت انجام نشده است.
استاد حوزه علمیه قم اذعان کرد: مرکز تخصصی حقوق و قضای اسلامی با داشتن پنجاه استاد برجسته در زمینه فقه و حقوق آمادگی دارد تا با تشکیل یک کمیته علمی و فنی در سیر پایان نامه نویسی طلاب از انتخاب موضوع و استاد راهنما و مشاور و داوران سهیم باشد.
وی بیان داشت: با وجود امکانات نرم افزاری و سخت افزاری این موسسه برای تکفل پایان نامه نویسی دانش پژوهان، هنوز جواب مثبتی از طریق مسؤولان اعلام نشده است.
این استاد مرکز تخصصی حقوق و قضای اسلامی حوزه علمیه بیان داشت: دانش پژوهان بارها از فرایند پایان نامه نویسی در حوزه انتقاد کردهاند و متاسفانه شاهد هستیم افرادی برای هدایت علمی طلاب درمسیر پایان نامه نویسی معرفی می شوند که حتی یک مقاله هم ننوشتهاند.
وی با اشاره به وجود مشکلات شکلی متعدد در پایان نامههای حوزوی بیان داشت: انتخاب استاد راهنما و مشاور باید از بین کسانی انجام شود که دارای قابلیت های پژوهشی بالایی هستند.
این محقق حوزوی اذعان داشت: امروز مراکز تخصصی حوزه در رشته های حقوق، علوم قرآنی، حدیث، فلسفه، تاریخ و دیگر رشته ها فعال است که باید از توان علمی آنها در بحث تدوین پایان نامههای حوزوی مدد گرفته شود. /909/ت302/ع