۰۴ شهريور ۱۳۹۱ - ۱۸:۰۳
کد خبر: ۱۳۶۴۲۱
سخنگوی دستگاه دیپلماسی خبر داد؛

رایزنی غیرمتعهدها در حاشیه اجلاس تهران برای حل بحران سوریه

خبرگزاری رسا ـ سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: در حاشیه شانزدهمین اجلاس سران جنبش غیرمتعهدها در مورد طرح جامع جمهوری اسلامی ایران برای حل بحران سوریه با کشورهایی که با تهران در این زمینه اتفاق نظر دارند، رایزنی می شود.
رامين مهمان پرست سخنگوي  وزرات امور خارجه

 
به گزارش خبرگزاری رسا،  'رامین مهمانپرست' بعدازظهر شنبه در نشست خبری با رسانه های داخلی و خارجی این مطلب را در پاسخ به سوالی درباره اظهارات 'علی اکبر صالحی' وزیر امورخارجه درمورد بررسی طرح پیشنهادی ایران برای حل بحران سوریه عنوان کرد.
 
وزیر امور خارجه پنجشنبه گذشته در گفت و گویی تلویزیونی اعلام کرد: 'جمهوری اسلامی ایران در نشست سران جنبش غیرمتعهدها پیشنهادی را در مورد سوریه با کشورهای شرکت کننده در این نشست در میان خواهد گذاشت و ما اعتقاد داریم که این پیشنهاد، مقبول، منطقی و اصولی است و همه اطراف را در برمی گیرد و مخالفت با آن بسیار سخت خواهد بود.'
 
وی ازجمله مباحثی را که در دستور کار شانزدهمین اجلاس سران جنبش غیرمتعهدها برای تدوین سند نهایی قرار دارد، موضوع های منطقه ای، حقوق بشر و توسعه ای بیان کرد.
 
سخنگوی وزارت امور خارجه یادآور شد: سند نهایی این اجلاس در سه فصل و 688 بند خواهد بود.
 
مهمانپرست ادامه داد: موضوعات فلسطین، عراق، افغانستان و سوریه و مسایل مربوط به کشورهای آمریکای لاتین و قاره آفریقا از جمله مسایل منطقه ای مورد بحث در اجلاس تهران خواهد بود که پس از بحث و بررسی و توافق اعضا در سند نهایی گنجانده می شوند.
 
وی تصریح کرد: در حاشیه اجلاس تهران، امکان بررسی طرح جامع جمهوری اسلامی ایران درمورد بحران سوریه فراهم است و این رایزنی ها می تواند کمک کند تا طرح ها برای حل بحران این کشور به نتیجه برسند و بعد از اجلاس نیز در دستور کار ما باقی خواهند بود.
 
دستیار ویژه وزیر امورخارجه یادآور شد: در نشست مشورتی تهران درباره سوریه که حدود 29 کشور شرکت داشتند، پیشنهادهایی درباره حل بحران این کشور مطرح شد که یکی از آنها مربوط به تشکیل گروه تماس با حضور کشورهایی بود که می توانند در این زمینه موثر باشند.
 
مهمانپرست با یادآوری پیشنهاد رییس جمهوری مصر در اجلاس اضطراری سران سازمان همکاری اسلامی در مکه مکرمه اظهار داشت: آقای محمد مرسی در این اجلاس پیشنهاد کرد که چهار کشور ایران، مصر، ترکیه و عربستان به عنوان کشورهای موثر نسبت به حل بحران های مختلف در منطقه با یکدیگر رایزنی داشته باشند.
 
سخنگوی دستگاه دیپلماسی خاطرنشان کرد: پس از برگزاری اجلاس اضطراری مکه، وزیران امور خارجه ایران و مصر تاکنون دو مرتبه به صورت تلفنی با یکدیگر در این رابطه گفت و گو داشته اند.

 

سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه این نشست خبری گفت: 27 رییس جمهوری، دو پادشاه، هفت نخست وزیر ، 9 معاون رییس جمهوری، دو رییس مجلس و پنج نماینده ویژه روسای کشورها در اجلاس سران جنبش غیرمتعهدها حضور دارند.
 
 مهمانپرست که در پاسخ به سوالی درباره جزئیات 50 هیاتی که در سطح عالی در اجلاس تهران شرکت می کنند، سخن می گفت، افزود: در اجلاس تهران، 23 وزیر امور خارجه و چند وزیر دیگر به عنوان روسای هیات های شرکت کننده در اجلاس تهران حضور می یابند.

 

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی درباره دعوت از اسماعیل هنیه نخست وزیر دولت قانونی فلسطین برای حضور در اجلاس سران غیرمتعهدها در تهران گفت: جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشور میزبان اجلاس سران کشورهای غیرمتعهدها موظف است همه اعضا را دعوت کند و طبق رویه معمول از کشور فلسطین، رییس حکومت خودگردان (محمود عباس) به عنوان نماینده رسمی این کشور در اجلاس تهران شرکت می کند.
 
وی در عین حال تصریح کرد: البته برخی از مهمانان ویژه از فلسطین برای حضور در اجلاس تهران دعوت شدند که در زمان خود اطلاع رسانی خواهد شد.
 
سخنگوی وزارت امورخارجه درباره آخرین اخبار در مورد حضور هیات ترکیه ای در اجلاس تهران گفت: ترکیه به دلیل عضویت در ناتو به عنوان یک پیمان نظامی به طور طبیعی نمی تواند عضو جنبش عدم تعهد باشد اما قرار بود عبدالله گل رییس جمهوری این کشور به عنوان میهمان ویژه در اجلاس تهران شرکت کند که به دلیل مقارن شدن این اجلاس با روز ارتش در ترکیه و ضرورت حضور رییس جمهوری در مراسم روز ارتش، ممکن است هیاتی از ترکیه در اجلاس تهران نداشته باشیم.
 
مهمانپرست درباره سطح هیات هایی که قراراست از عربستان سعودی، بحرین و قطر در اجلاس عدم تعهد در تهران شرکت کنند، نیز گفت: قائم مقام وزیر امورخارجه عربستان در این اجلاس حضور می یابد و وزیرخارجه این کشور به دلیل بیماری نمی تواند به تهران بیاید.
 
وی افزود: از بحرین و قطر هم هیات هایی در تهران حضور خواهند یافت که طبق آخرین اطلاعات ما تا این لحظه قطر در بالاترین سطح و بحرین نیز در سطح وزیر در شانزدهمین اجلاس غیرمتعهدها شرکت خواهند کرد.
 
مهمانپرست بار دیگر بر قطعی بودن حضور دبیرکل سازمان ملل در اجلاس تهران تاکید کرد و اظهارداشت: بان کی مون در حاشیه اجلاس دیدارهایی نیز با مقامات عالی رتبه کشورمان خواهد داشت.


در ادامه این نشست خبرنگاری درباره پیشنهاد سال های اول پیروزی انقلاب اسلامی مبنی بر تغییر نام جنبش عدم تعهد به جنبش ضد استکباریون را یادآوری کرد و پرسید آیا در اجلاس تهران موضوع تغییر نام جنبش مطرح خواهد شد؟
 
سخنگوی وزارت خارجه پاسخ داد: انجام هرگونه تغییر یا اصلاحی در این جنبش نیازمند تصویب همه اعضای آن است و ممکن است پیشنهادهایی مطرح شود که برای تصویب آن باید منتظر نظرات اعضای جنبش باشیم.
 

محمد مرس دیدارهای دوجانبه ای با مقامات جمهوری اسلامی خواهد داشت


مهمانپرست در پاسخ به سوال دیگری درباره برنامه دیدارهای محمد مُرسی در حاشیه برگزاری اجلاس تهران اظهار داشت: اجلاس غیرمتعهدها یک اجلاس بین المللی است که به طور طبیعی زمینه دیدارها و رایزنی ها و نزدیک تر شدن روابط کشورها را فراهم می کند.
 
وی افزود: رییس جمهوری مصر ضمن شرکت در اجلاس تهران، دیدارهای دوجانبه ای با مقامات جمهوری اسلامی ایران خواهد داشت.
 
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با یادآوری اینکه هیات هایی از چین و روسیه به عنوان مهمانان ویژه در اجلاس تهران حضور خواهند یافت، اظهار داشت: شرایط بین المللی امروز بسیار حساس است و جهان با بحران های متعدد از جمله بحران های اجتماعی و اقتصادی روبرو است و از این رو، حضور هیات هایی از چین و روسیه به عنوان کشورهای اثرگذار می تواند تاثیر قابل توجهی داشته باشد.
 
مهمانپرست گفت که هیات چینی در سطح دستیار وزیر خارجه در اجلاس تهران حضور می یابد و هیاتی از روسیه خواهیم داشت که هنوز سطح آن به طور دقیق مشخص نشده است.
 
سخنگوی وزارت امورخارجه همچنین از حضور هیات سوری در نشست های کارشناسان ارشد و وزیران خارجه خبر داد و گفت: در سطح سران نیز احتمالا سوریه در سطحی بالاتر از وزیر خارجه شرکت می کند.
 
مهمانپرست درباره سطح هیات لبنانی در اجلاس تهران و اینکه آیا نماینده ای از حزب الله هم در اجلاس تهران شرکت خواهد کرد؟ گفت: لبنان در سطح رییس جمهوری در این اجلاس حضور می یابد و فکر می کنم مهمان ویژه ای از لبنان در این اجلاس شرکت کند.
 
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی درباره اظهارات وزیر امور خارجه مبنی بر اینکه هیات های شرکت کننده در اجلاس تهران می توانند از تاسیسات هسته ای ایران بازدید کنند، اظهار داشت: حال که هیات های فراوانی در سطح مطلوب به کشورمان سفر می کنند، فرصت مناسبی است تا در حاشیه آن بازدیدهایی از مجموعه های صنعتی، علمی و مکان های دیدنی ایران و موضوعات مورد علاقه هیات های شرکت کننده صورت گیرد.
 
وی مکان های مورد بازدید را به علاقه هیات های شرکت کننده در اجلاس تهران منوط دانست و گفت: بازدید از تاسیسات هسته ای هم می تواند یکی از برنامه هایی جانبی باشد .
 
دستیار ویژه وزیر امورخارجه تاکید کرد: در صورتی که هیات ها علاقه مند باشند در فرصت های جانبی می توانیم برای آنها برنامه بازدید از تاسیسات هسته ای را تنظیم کنیم.
 
مهمانپرست درباره این مطلب که طبق آخرین اخبار و اطلاعات دریافتی، رهبر معظم انقلاب قرار است در مراسم افتتاحیه اجلاس سران جنبش عدم تعهد (روزپنجشنبه 9 شهریور) سخنرانی کنند، گفت: باید منتظر اعلام اخبار نهایی و دقیق تر در این خصوص باشیم.
 

خلع سلاح از مهم ترین اهداف تشکیل اجلاس است


سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین موضوع خلع سلاح را یکی از مهمترین اهداف تشکیل جنبش عدم تعهد عنوان کرد و گفت: بحث خلع سلاح یکی از موضوعات مهم در اجلاس تهران خواهد بود و حتما در سند اجلاس بر لزوم توسعه علوم و فناوری و دانش هسته ای برای اهداف صلح آمیز تاکید خواهد شد.
 
مهمانپرست در پاسخ به سوالی درباره هیات های شرکت کننده در اجلاس سران غیرمتعهدها در تهران گفت: تاکنون فهرست 108 هیات را دریافت کرده ایم ولی حضور 120 هیات در تهران برای شرکت در اجلاس غیرمتعهدها نهایی شده است.
 
وی درباره اعلام تدریجی مشخصات هیات های شرکت کننده در اجلاس تهران افزود: این که اسامی کشورهای شرکت کننده به صورت تدریجی اعلام می شود، بدین دلیل است تا تاریخ و زمان دقیق پرواز و اسامی دقیق اعضای هیات ها مشخص شود تا به صورت دقیق اطلاع رسانی صورت گیرد.
 
وی تصریح کرد: از مجموع 137 کشور عضو و ناظر عدم تعهد، هیات های 120 کشور و نیز شش نهاد بین المللی مشخص شده است.
 
دستیار ویژه وزیر امور خارجه ارزیابی خود از میزان مشارکت کشورها در اجلاس سران تهران را قابل توجه عنوان کرد و افزود: حدود 50 رییس کشور شامل روسای جمهوری، پادشاه، نخست وزیر و معاون اول در اجلاس تهران حضور دارند.
 
مهمانپرست گفت: از مجموع 108 هیاتی که اسامی آن ها مشخص شده است، 30 هیات در سطح وزیر در این اجلاس حضور دارند که نشان دهنده استقبال خوب اعضای غیرمتعهدها از اجلاس تهران است.
 
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: حضور شخصیت های برجسته و هیات های عالی رتبه می تواند به رایزنی، مشورت و تصمیم گیری های مهم درباره صلح، امنیت، توسعه و بحران های اقتصادی کمک کند.
 
وی همچنین درباره امنیت اجلاس تهران خاطر نشان کرد: امنیت هر چه بیشتر و بهتر برای برگزاری اجلاس غیرمتعهدها از اولویت های برگزاری این اجلاس در کشورمان بوده است و مجموعه دستگاه هایی که می توانند به امنیت این اجلاس کمک کنند، از جمله نیروی انتظامی، نیروهای مختلفی که سیستم های پدافندی را در اختیار دارند و دستگاه های امنیتی در تلاش هستند در بالاترین سطح ممکن، امنیت شانزدهمین اجلاس سران جنبش غیرمتعهدها را برگزار کنند.
 
وی اظهار امیدواری کرد این اجلاس یکی از بهترین اجلاس ها و در بالاترین سطح امنیتی در تهران برگزار شود.
 
سخنگوی وزارت امور خارجه اظهار داشت: پیش بینی ما این است که نزدیک به 700 خبرنگار خارجی در کنار 400 خبرنگار داخلی شانزدهمین اجلاس سران غیرمتعهدها را در تهران پوشش دهند.
 
وی در پاسخ به سوالی درباره تعداد کارت های خبرنگاری صادر شده برای خبرنگارانی که اجلاس سران غیرمتعهدها را پوشش می دهند، گفت: مقداری از پیش بینی های ما مربوط به خبرنگارانی است که هیات های مختلف شرکت کننده در اجلاس تهران را همراهی می کنند.
 
رییس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه ای وزارت امور خارجه با بیان اینکه پیش بینی می شد بین 600 تا یک هزار خبرنگار خارجی اجلاس سران غیرمتعهدها در تهران را پوشش دهند، افزود: اگر تعداد خبرنگاران خارجی موجود افزایش پیدا کند، پیش بینی برای تعداد بیشتر شده است و ما این آمادگی را داریم.
 
مهمانپرست درباره خبرنگاران خارجی که اجلاس تهران را پوشش می دهند، افزود: تعدادی از این خبرنگاران در تهران مقیم هستند، تعدادی از آنها همراه هیات های شرکت کننده در اجلاس غیرمتعهدها به تهران می آیند و تعداد دیگری نیز به صورت مستقل خواستار صدور روادید سفر شده اند که اقدامات لازم در این رابطه صورت گرفته است.
 
وی فراهم کردن شرایط لازم برای فعالیت خبرنگاران داخلی و خارجی از جمله بررسی درخواست های مصاحبه و در اختیار گذاشتن وسایل لازم را از جمله اقدامات اداره کل دیپلماسی عمومی و رسانه ای وزارت امور خارجه برشمرد.
 
مهمانپرست در ابتدای این نشست خبری با بیان اینکه نشست کارشناسان ارشد اعضای جنبش غیرمتعهدها از فردا یکشنبه، پنجم شهریور ماه در تهران آغاز به کار می کند، ابراز امیدواری کرد با حضور هیات های عالی رتبه در اجلاس تهران و با توجه به ظرفیت های بسیار فراوانی که 118 عضو این نهاد بین المللی دارند، شاهد نقطه عطفی در تاریخ این جنبش باشیم.
 
وی جنبش غیرمتعهدها را دومین نهاد بزرگ بین المللی پس از مجمع عمومی سازمان ملل متحد دانست و اظهار امیدواری کرد با آغاز ریاست جمهوری اسلامی ایران بر جنبش غیرمتعهدها شاهد اقدامات، ابتکارات و طراحی های نوین باشیم تا در طول دوران مدیریت سه ساله کشورمان بر این جنبش، با استفاده از ظرفیت های فراوان آن جنبش غیرمتعهدها بتواند به آرمان ها و اهدافش دست یابد.
 
دستیار ویژه وزیر امور خارجه تصریح کرد: بحث های مختلفی در دستور کار برگزاری این اجلاس قرار دارد و امیدواریم به بهترین شکل شاهد جمع بندی اعضا درباره این موضوعات باشیم./924/د102/ج

 

ارسال نظرات