عمل به احکام فردی اسلام از مؤلفههای سبک زندگی دینی است

حجتالاسلام رضا برنجکار، عضو هیأت مدیره انجمن کلام اسلامی حوزه علمیه قم با اشاره به طرح موضوع سبک زندگی دینی از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی، گفت: زندگی انسان دو جنبه سختافزاری و نرمافزاری دارد.
وی افزود: خانه، ماشین و امکانات جنبههای سختافزاری زندگی انسان را تشکیل میدهد، اما جنبههای نرمافزاری به شیوه استفاده از این سختافزارها ربط مییابد.
عضو هیأت مدیره انجمن کلام اسلامی حوزه علمیه قم بیان کرد: به عنوان مثال خانهای که ساخته میشود امکان اشراف نسبت به دیگر خانهها را دارد، اما طراحی همین خانه بر اساس سبک زندگی دینی با رعایت موضوع محرم و نامحرم طور دیگری خواهد بود.
وی ادامه داد: همان طور که این سبک در ساخت منزل تأثیر دارد، در بقیه شؤون زندگی نیز تأثیرگذار است.
حجتالاسلام برنجکار ادامه داد: متأسفانه انسان در زندگی توجه خود را به تولید ماشین و استفاده از جنبههای سختافزاری محدود کرده است.
وی افزود: سبک زندگی بر علوم انسانی مانند حقوق، فقه، فلسفه و کلام استوار میشود، که اگر این علوم اسلامی باشند به پیروی از آن سبک زندگی نیز اسلامی است.
رییس پردیس قم دانشگاه تهران ادامه داد: یکی از مؤلفههایی که علوم انسانی تعیین میکند، نحوه مدیریت جامعه است، که این موضوع نیز بر سبک زندگی مردم تأثیرگذار است.
وی بیان داشت: برای حاکم شدن سبک زندگی اسلامی باید محتوا و معارف اسلامی در علوم انسانی اصل و اساس آن علوم قرار گیرند.
حجتالاسلام برنجکار با اشاره به اینکه در سبک زندگی، یک سبک زندگی فردی و یک سبک زندگی اجتماعی وجود دارد، خاطرنشان کرد: انسان دینی در سبک زندگی فردی، به احکام فردی دین عمل میکند.
وی ادامه داد: در فقه به موضوعات فردی دین پرداخته میشود، دین میگوید باید صله رحم کرد، بر راستگویی، وفای به عهد، توجه به همسایه و مانند آن تأکید میکند.
عضو هیأت مدیره انجمن کلام اسلامی حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: باید توجه داشت که اسلام فقط نماز و روزه نیست، راستگویی در میان افراد جامعه بسیار کم شده است، برخی افراد به راحتی دروغ میگویند و نام آن را دروغ مصلحتآمیز مینهند.
وی بیان داشت: به رعایت حق همسایه در جامعه اهمیتی داده نمیشود، پس یکی از راهکارهای ایجاد سبک زندگی دینی توجه به احکام و دستورات اسلام است.
حجتالاسلام برنجکار اظهار داشت: باید توجه داشت مناسباتی که در جامعه وجود دارد در زندگی فردی انسان نیز مؤثر است؛ به عنوان مثال قوانین کشور امکان کمک یا بازدارندگی نسبت به یکی از احکام اسلامی را دارد.
وی افزود: در حکومت اسلامی نیز هرچه علوم انسانی اسلامیتر شود، سبک زندگی ناشیشده از آن دینیتر خواهد بود.
رییس پردیس قم دانشگاه تهران ادامه داد: سبک زندگی دینی فردی با سبک زندگی اجتماعی مرز مشترک دارد که با بحث و بررسی باید این موارد را تعیین کرد./914/ت302/ن