مکارم اخلاق از ویژگیهای انسان متقی است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در اصفهان، آیت الله سید یوسف طباطبایی نژاد، نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه اصفهان همزمان با یازدهمین روز از ماه مبارک رمضان اظهار داشت: در خطبه متقین بیش از 70 صفت از متقین ذکر شده است که از جمله آنها عفو و بخشش است.
وی تصریح کرد: انسان با تقواگذشت می کند از کسی که به او ظلم کرده و اعطا می کند به کسی که در هنگام نیاز او را محروم کرده است، بدون این که این مطلب را به او یادآور شود.
عضو مجلس خبرگان رهبری خاطرنشان کرد: انسان متقی با کسانی که با او قطع رحم کرده اند، وصلت و رفت و آمد می کند که این ویژگی ها قسمتی از مکارم اخلاق است.
وی اخلاق را جمع خُلق و در مقابل خَلق دانست و گفت: خَلق آدم یعنی قیافه و ظاهر انسان از این رو کسی را که خوش خَلق نامند، منظور فردی است که خوش قیافه باشد.
آیت الله طباطبایی نژاد افزود: خُلق صفات باطنی و سیره انسان را شامل می شود بنابراین خوش اخلاقی به خنده رو و خوش صحبت بودن خلاصه نمی شود، بلکه خوش خُلق کسی است که افزون بر داشتن اخلاق خوب همه خصائص باطل از جمله کبر و حسد و دروغ را نیز از خود دور کرده باشد.
وی مکارم اخلاق را از خُلق بالاتر دانست و گفت: ممکن است کسی خوش خُلق باشد، به دیگران ظلم نکند و دیگران را یاری رساند اما مکارم اخلاق یعنی حتی اگر کسی به تو ظلم کرد، او را ببخشی و اگر کسی به تو کمک نکرد، به وقت نیاز به یاری او بشتابی.
نماینده ولی فقیه در استان مکارم اخلاق را تعریف کرد و گفت: پاسخ بدی را با خوبی دادن جزء مکارم اخلاق است و از این جهت است که رسول خدا(ص) می فرمایند: عَلَیْکُم بِمَکارِمِ الاَخْلاقِ فَانَّ اللهَ بَعَثنی بِها و یا در جای دیگری می فرمایند: انَّما بُعِثْتُ لِاُتَمِمَّ مَکارِمَ الاَخْلاقِ که نشان از اهمیت مکارم اخلاق دارد.
وی اظهار داشت: در آیه 34 و 35 سوره فصلت نیز به مصادیق مکارم اخلاق اشاره شده و آمده است: ولا تَسْتَوِی الْحَسَنَةُ وَلَا السَّیِّئَةُ، ادْفَعْ بِالَّتِی هِیَ أَحْسَنُ، فَإِذَا الَّذِی بَیْنَکَ وَبَیْنَهُ عَدَاوَةٌ کَأَنَّهُ وَلِیٌّ حَمِیمٌ، بدین معنا که خوبی و بدی با هم مساوی نیستند، جواب را به خوبی دهید آنوقت می بینید کسی که بین شما و او دشمنی بود یک دوست مهربان می شود و این کارِ هر کسی نیست بلکه مخصوص کسانی است که تحمل داشته و بهره عظیمی از انسانیت داشته باشند./1305/پ202/ب4