انسان در سایه اعمال نیک شخصیت والایی پیدا می کند
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حضرت آیت الله ناصر مکارم شیرازی از مراجع تقلید امشب در بیست و یکمین برنامه سخنرانی از سلسله سخنرانی های شب های ماه مبارک رمضان که با موضوع شرح دعای مکارم الاخلاق از شبکه سوم سیما پخش شد، گفت: امام سجاد(ع) در فصل 16 این دعا عرضه می دارد خداوندا به من توفیق بده پاکیزه ترین اعمال را انجام دهم.
وی با اشاره به مفهوم عمل پاکیزه افزود: عمل پاکیزه به عملی گفته می شود که غیر خدا در آن مد نظر نباشد و برای خدا انجام گیرد، اگرچه خلق خدا از آن عمل استفاده می کنند اما هدف از انجام عمل باید رضایت الهی باشد؛ بنابراین هدف از اعمال نباید ریا، ظاهرسازی، کسب شهرت، مشتری جمع کردن نباشد.
استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه قم با بیان این که اگر اعمال برای خداوند باشند شکل دیگری به خود می گیرند، اظهار داشت: اگر کارها برای خدا باشد ریشه دار و کامل شده و آینده نیز در آن پیش بینی می شود، به عنوان مثال بناهای دینی از صدها سال قبل به جا مانده که هیچ تکانی نخورده است اما بناهای دیگر بر اثر گذشت سال ها و گاهی به سبب حوادث از بین می روند.
وی ادامه داد: اعمالی که برای خدا باشد پابرجا و ریشه دار بوده و رشد و نمو دارد، قرآن مجید در سوره بقره دو مثال برای اعمال ناخالص و خالص می زند؛ در مثال نخست در آیه 264 سوره بقره خداوند می فرماید ای کسانی که ایمان آوردید اگر خدمتی به کسی می کنید منت نگذارید.
این مرجع تقلید با بیان این که اگر انسان بدون منت و آزار خدمت کند مورد قبول بوده و عمل پاک است، ابراز داشت: عمل ناپاک که توأم با منت و آزار است همانند عمل ریایی است و مثلش مثل سنگ سختی است که روی آن کمی خاک و بذر ریخته شده که باران رحمت الهی بر آن نازل می شود اما بذرها پرورش پیدا نکرده و چهره سنگ سخت پیدا می شود.
وی عمل ریایی را بدون ریشه دانست و عنوان کرد: عمل با ریا دارای ظاهر است اما باطن ندارد، اما کسانی که اموال خود را برای به دست آوردن رضای خدا انفاق می کنند و می خواهند فضایل اخلاقی را در وجود خود ریشه دار کنند عمل پاک است؛ بنابراین انفاق کردن افزون بر جلب رضایت خداوند سبب ریشه دار شدن فضایل اخلاقی در انسان می شود.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی خاطرنشان کرد: عمل خیر انسان در خدمت به دیگران در واقع خدمت به خود است، انسان در سایه اعمال نیک شخصیت والایی می شود؛ قرآن می فرماید اعمال نیک همانند باغی است که در بلندی قرار گرفته است، باغ در بلندی مزایایی همانند برخوردار شدن از نور آفتاب و هوای آزاد را دارد؛ اگر در چنین زمینی بذری کاشته شود و باران رحمت الهی نزول پیدا کند از میوه آن برای همگان می توان استفاده کرد.
وی اضافه کرد: ما در طول تاریخ حوادث جالبی را می خوانیم اما به سادگی از آن می گذریم، گاهی می بینیم یک کار کوچک برای خداوند سرچشمه آثار مهمی می شود؛ حضرت موسی با یک کمک توانست داماد حضرت شعیب شود و تمام رموز نبوت را فرا گیرد./1323/پ202/ج