آشنایی با هفتمین همایش بین المللی ادیان توحیدی
حامد اهتمام، مدیر اجرایی هفتمین همایش بین المللی ادیان توحیدی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری رسا در اصفهان، گفت: ایرانیان در زمره نخستین مردمانی بودند که در آغاز ظهور اسلام، به این دین الهی گرویدند، امروزه اسلام دین رسمی ایران است و 98 درصد جمعیت ایران را مسلمانان تشکیل میدهند.
وی تصریح کرد: مذهب رسمی در ایران شیعه دوازده امامی است، امتزاج فرهنگ ایران با آموزههای متعالی اسلام، در ایجاد و توسعه تمدن پرشکوه اسلام، بهویژه در قرون وسطی، نقشی بیبدیل داشته است.
اهتمام شهر اصفهان را دارای آثار بسیار باشکوه از ادوار مختلف تمدنی اسلام دانست و گفت: نمونه یک شهر اسلامی است، اصفهان در سال 2002 به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام انتخاب شد و امروزه نیز به عنوان پایتخت فرهنگ و تمدن ایران اسلامی شناخته میشود.
وی ادامه داد: ظهور انقلاب اسلامی ایران به رهبری امام خمینی در سال 1357 نقش دین را در جامعه ایران حیاتی دوباره بخشید و تأثیری شگرف بر آموزههای ادیانی در جوامع مختلف بهویژه کشورهای اسلامی بر جای گذاشت، مسلمانان و پیروان دیگر ادیان و مذاهب در ایران از دیرباز در کنار هم زندگی کرده و در اعتلای فرهنگ دینی تلاش کردهاند.
مدیر اجرایی هفتمین همایش بین المللی ادیان توحیدی در معرفی اعضای دبیرخانه ادیان توحیدی به زرتشتیان اشاره کرد و گفت: محققان زرتشتی، زمانه ی زرتشت را 1760 سال قبل از میلاد مسیح میدانند، دین زرتشت به دلیل گرایش به طبیعت و اهمیت دادن به چهار عنصر آب، باد، خاک و آتش و احترام به زمان، جشنهایی در طول سال برای نکوداشت آب، کشاورزی، دام، آتش و تغییر فصلها برپا میکند که در نوع خود یگانهاند.
وی افزود: دین زرتشتی از ادیان الهی است که در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به رسمیت شناخته شده و جمعیت زرتشتیان ایران که بالغ بر سی هزار نفر تخمین زده میشود، همدوش دیگر ایرانیان در تمامی عرصهها در آبادانی سرزمین خویش سهیماند، آنان مراسم خود را به آزادی برگزار کرده و در اکثر فعالیتهای سیاسی مشارکت میکنند.
اهتمام کلیمیان را عضو دیگر دبیرخانه ادیان توحیدی معرفی کرد و گفت: نام ایران از گذشتههای بسیار دور برای یهودیان، مترادف با صلح و اقتدار و آزادی بود و این مفهوم 2700 سال است که ادامه دارد و فارس، اصفهان و تهران همواره دارای محلههای یهودینشین بودهاند که از این میان شاید از همه مشهورتر محله جویباره اصفهان باشد، محلهای که از دیرباز سکونت گاه امن کلیمیان در کنار دیگر هموطنانشان بوده است.
وی با اشاره به این که جامعه کلیمیان ایران با جمعیتی حدود 20 هزار نفر اکنون دارای انجمنها و مدارسی هستند، گفت: آنها آزادانه به فعالیتها و وظایف اجتماعی خویش میپردازند و اکنون حدود 30 کنیسه در سراسر ایران فعالاند و یهودیان ایران به صورت منظم برای انجام تکالیف مذهبی خویش در آنها گردهممیآیند.
مدیر اجرایی هفتمین همایش بین المللی ادیان توحیدی صابئین مندائی عضو دیگری از دبیرخانه ادیان توحیدی دانست و عنوان داشت: صابئین مندائی پیروان حضرت یحیی(ع) هستند که در جوار رودخانههای دجله وفرات در عراق کنونی و کارون در ایران زندگی میکنند، جمعیت آنان در ایران قریب 25 هزار نفر است که در کنار دیگر هموطنان خویش در کمال آرامش و صلح زندگی میکنند.
وی گفت: صابئین مندائی در گذشته به صنایعی همانند زرگری و نقرهکاری و کشاورزی میپرداختند ولی امروزه نسل جوان آنان به تحصیل علوم و طب و مهندسی اقبال بیشتری نشان داده است.
اهتمام با بیان این که در عصر اسلامی تاکنون مندائیان همواره در صلح و صفا زندگی کردهاند، اظهار داشت: حسن سلوک آنان با مسلمانان و همکاری در زندگی شهری، چهرهای کاملاً مثبت از ایشان در افکار عمومی به وجود آورده است.
وی در ادامه گفت و گوی خود آشوریان را عضو دیگر دبیرخانه ایان توحیدی معرفی کرد و تأکید کرد: آشوریان از دیرباز در بینالنهرین و سوریه و لبنان کنونی سکونت داشتند و با ظهور دین مسیحیت، به این آئین گرویدند.
مدیر اجرایی هفتمین همایش بین المللی ادیان توحیدی اظهار داشت: آشوریان با جمعیت حدود 20 هزار نفر و داشتن دهها کلیسای آشوری با آزادی کامل در کنار دیگر ادیان و هموطنان خویش زندگی آرام و مسالمتآمیزی دارند.
وی با بیان این که آشوریان در تهران و ارومیه بیشترین جمعیت را دارند، تصریح کرد: در شهرهای دیگری از جمله اهواز، شیراز و اصفهان نیز خانوادههای آشوری زندگی میکنند و بیشتر آشوریان ایرانی در تجارت و صنعت مشغول به کارند.
اهتمام اظهار داشت: مسیحیان ارمنی در عصر صفوی(قرن هفدهم میلادی) به ایران مهاجرت کردند، این ارامنه مهاجر افرادی هنرمند و صنعتگر بودند و فعالیتهای هنری، صنعتی و تجاری آنان، این جماعت مهاجر را به نیروی قدرتمند اقتصادی بدل ساخت. آنان در قرن نوزدهم میلادی نقش بسزائی در آشنایی جامعه ایرانی با صنایع و هنرهای دنیای جدید داشتند.
وی گفت: ارامنه امروز با جمعیتی نزدیک به 60 هزار نفر با اجرای مراسم دینی و آئینی در کنار اقوام ایرانی زندگی مسالمتآمیزی دارند و به ایرانی بودن خود افتخار میکنند./939/302/ب1