احکام اسلامی به شکل تدریجی اجرایی نشده است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام مجید رضایی در کرسی ترویجی عرضه و نقد دیدگاه علمی با موضوع «امکان اجرای تدریجی شریعت» که روز گذشته در دانشگاه مفید قم برگزار شد، گفت: بنده به ادله آورده شده برای تدریجی بودن شریعت واقف هستم اما کاملا با این موضوع مخالفم.
عضو دانشکده اقتصاد دانشگاه مفید قم اظهار داشت: منظور از تدریجی بودن احکام در دوران پیامبر اکرم(ص) به این گونه درست است که این احکام در طول 23 سال به ایشان ابلاغ شده است؛ اما به این گونه نبوده که ابتدا زکات نیم درصد باشد و به تدریج افزایش پیدا کرده باشد؛ همانطور که مشاهده می کنیم که آیات درباره ارث، یکجا آمده است.
وی ادامه داد: نماز از ابتدا واجب شده بود و زنا از ابتدا حرمت آن بیان شد؛ مسأله ای مطرح شده بود که در صدر اسلام حرمت حرام تدریجی اعلام شده بود در حالی که ما آیات فراوانی از همان ابتدا درباره حرمت شراب داریم؛ چون مردم در صدر اسلام شرب خمر می کردند، در چندین جای قرآن کریم حرمت آن بیان شده است.
استاد حوزه و دانشگاه خاطرنشان کرد: اگر حتی گروه های جدیدی می خواستند به اسلام بپیوندند، رسول خدا(ص) از هیچ یک از احکام اسلام کوتاه نمی آمدند؛ برخی از گروه ها به پیامبر اظهار می داشتند که ما به شرطی اسلام را می پذیریم که شراب و زنا آزاد باشد که پیامبر اکرم(ص) نپذیرفتند.
وی افزود: به نظر می رسد که کاملا این جریان به عکس بوده و در صدر اسلام مردم همه چیزهای اصافی زندگی را انفاق می کردند و خدای متعال تخفیف قائل شدند و زکات را محدود کردند و همچنین درباره جهاد، ابتدا به این گونه بود که اگر حتی در جنگ 10 نفر به یک نفر بودند نباید عقب نشینی می شد و این وجوب در جنگ های بعد تخفیف پیدا کرد و به نسبت دو به یک رسید.
حجت الاسلام رضایی درباره تدریجی بودن اجرای مسأله ربا، گفت: در مستندات و مواردی که به اجرای تدریجی مسأله ربا اشاره می کند، تناقضاتی وجود دارد؛ آیات ربا به هیچ عنوان به تدریج بیان نشده است و به کلی ربا را حرام دانسته است.
وی به انواع ربا اشاره کرد و ابراز داشت: ربای حرام همانیست که جهنم بر آن وعده داده شده و ربای دیگر این است که پولی را به کسی قرض بدهی و این امید را داشته باشی که به تو مبلغ بیشتری را هدیه دهد و این پول هیچ برکتی ندارد، اگر چه خوردن و استفاده کردن آن حلال است.
عضو هیأت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه مفید قم خاطرنشان کرد: در سوره مبارک آل عمران یک آیه درباره ربا آمده که برخی می گویند این آیه قید است در حالی که این آیه وصف است و به گونه ای است که به نظر می رسد وجود یک آیه درباره ربا در وسط یک ماجرای جنگی به این دلیل است که این جنگ به خاطر ربا به وجود آمده است.
وی تصریح کرد: این که می گویند صلح امام حسن(ع) با معاویه به خاطر تقیه بوده، کاملا غلط است و در واقع امام حسن(ع) و امام حسین(ع) بر عهدی که با معاویه بسته بودند کاملا پایبند بودند تا زمانی که این قرارداد نقض شد و بعد از معاویه، یزید را به عنوان جانشین انتخاب کردند.
استاد حوزه و دانشگاه تصریح کرد: اگر اوایل انقلاب که همه خواهان اسلام و انقلاب بودند، نمی شد بانکداری اسلامی تشکیل و احکام اسلامی اجرا شود، در این زمان که دیگر بدتر است؛ شرایط ایجاد بانکداری اسلامی و اجرای احکام اسلامی در ابتدای انقلاب کاملا فراهم بود است و فقط کم کاری باعث انجام نشدن احکام بود.
وی با بیان این که اگر جلوی اشتباهات گرفته نشود ممکن است هر نسل مدعی رفتار خود شود، گفت: عدم تذکر و کوتاهی در امر به معروف و نهی از منکر باعث می شود که نسل بعدی بدتر از نسل قبل شود؛ به نفوذ فرهنگی دشمن اهمیت ندادیم و همین باعث شد که امروز به این جا برسیم.
حجت الاسلام رضایی در پایان به علت محقق نشدن بانکداری اسلامی در ایران اشاره کرد و بیان داشت: بانکداری به این دلیل که دولتی بود اسلامی نشد و چون دولت باید این حکم را انجام می داد، در انجام آن کوتاهی کرد./840/پ202/ب1