ضرورت ایجاد علوم فقه و اخلاق دیجیتال از سوی حوزویان
حجت الاسلام اکبر خادم القرآنی، کارشناس مسائل مذهبی، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا در اصفهان، در رابطه با ماهیت فضای مجازی و لزوم ورود روحانیت به عرصه دیجیتال، گفت: در جوامع گذشته انسانها در یک محیط زندگی می کردند که همه ابزار و وسایل فیزیکی و محسوس بود و تشخیص آثار آنها کار مشکلی به نظر نمی رسید، ولی امروزه نوع دیگری از زندگی پدید آمده و آن زندگی دیجیتال است.
وی ادامه داد: امروزه فضای زندگی دیجیتال را دنیای مجازی می نامند و بعضی انسانها از مجازی بودن آن بسیار هراس دارند و دیگران را با همین دید از ورود به آن منع می کنند و آنها را توصیه به توجه به عالم حقیقت می کنند، باید ببینیم این دیدگاه تا چه اندازه درست است.
مدرس برتر حوزه علمیه اصفهان افزود: البته تعبیر فضای مجازی و قرار دادن آن در برابر فضای حقیقی تنها یک نوع نگرش به دنیای دیجیتال است، قرار دادن دنیای دیجیتال مقابل دنیای فیزیکال چندان صحیح نیست، چرا که همین دنیا نیز دنیای واقعی و دارای آثار است، اما دنیای دیجیتال از نوع کدهای صفر و یک و ظهور دنیای فیزیکال از نوع عناصر است.
حجت الاسلام خادم القرآنی تصریح کرد: در حال حاضر مشاهده می کنیم که درصد بالایی از زمان زندگی بشر در دنیای دیجیتال در حال گذر است، بنابراین ضرورت دارد تا همانگونه که برای زندگی فیزیکی بشر علم الاخلاق و فقه مورد بحث و اجتهاد قرار می گیرد برای این نوع از زندگی هم شاخه هایی از همین علوم وضع شود و مباحث مربوط به آن را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد و برنامه ریزیهای لازم در این زمینه صورت گیرد.
وی بیان داشت: علومی که شاید به نام فقه دیجیتال، اخلاق دیجیتال و سایر علوم مشابه می توان سرفصلهای زیادی در آن تعریف کرد و به آنها پرداخت، آسیبهای زندگی دیجیتالی، فرصتهای زندگی دیجیتالی، تهدیدات آن و پدافند دنیای دیجیتال از جمله این سرفصلها است.
کارشناس مسائل مذهبی افزود: برنامه ریزی و تلاش برای این موضوع به عهده حوزه علمیه و نخبگان آن است، این مهم بدون همت اساتید و طلاب آشنای با این فضا به سرانجام نمی رسد، البته در کنار این تلاش حوزویان نیازمند همفکری با اساتید دانشگاه و متخصصان فضای مجازی هستند./302/869/ب1