برگزاری باشکوه مراسم عید قربان در مسکو و مناطق مسلمان نشین روسیه
به گزارش خبرگزاری رسا، عید قربان همراه با پایان آیین حج نشانهای از سنتهای ارزشمند اسلامی کهن است که با ریشه در باورهای پایدار، ارتباط بین نسلها را تداعی میکند.
عید قربان در میان مسلمانان روسیه با نام «کوربان بایرام» شناخته میشود که از مهمترین اعیاد جمعیت بیست و پنج میلیونی مسلمان روسیه به شمار میرود. روسیه حدود هفت هزار مسجد دارد و در سراسر نقاط این کشور، نماز عید قربان برگزار و میلیونها نفر در آن شرکت میکنند.
در سال 2017 به دلیل مصادف شدن عید قربان با روز دانش و جشن روز اول مدارس در روسیه، انجمنهای اسلامی هر شهر برای رفع هرگونه مشکل تدابیر خاصی اندیشیدند.
در بعضی مناطق روز دانش به روز بعد موکول شد و در برخی مناطق نیز چند ساعت بعد از جشن عید قربان برگزار شد. در شهر مسکو مدارس نزدیک مسجد جامع روز دانش به تاریخ چهارم ماه یعنی سه روز بعد از عید قربان موکول شد. برخی محافل پراواسلاو با جابجایی روز دانش در سال 2017 مخالفت نداشتند و برای مسلمانان این حق را قائل شدند که به برگزاری مراسم خود بپردازند و برخی از مسؤولان مدارس خود برای این مهم پیش قدم شدند.
در جمهوری تاتارستان یکی دیگر از مناطق مسلمان نشین روسیه یکم سپتامبر روز عید تعطیل شد و از 28 آگوست تا سوم ماه سپتامبر چهار روز غیر کاری، که البته در این فاصله، روزهای 29 و 31 آگوست روز کاری با یک ساعت کمتر از روزهای دیگر اعلام شد.
در جمهوری باشقیرستان و اوفا پایتخت آن روز 31 آگوست یک ساعت کاری کاهش یافت و روز 1، 2 و 3 سپتامبر نیز تعطیل اعلام شد.
امسال مسلمانان اهل سنت این کشور 21 آگوست مراسم عید قربان را جشن گرفتند و در بسیاری از مناطق مسلمان نشین روسیه همانند تاتارستان و باشقیرستان 20 آگوست یک ساعت کاری کاهش یافت.
در استان مسکو 40 محوطه و نمازخانه برای برگزاری نماز عید قربان و مکانهایی به صورت جداگانه برای ذبح و قربانی در نظر گرفته شد. در سطح شهر مسکو ذبح کردن و قربانی ممنوع میباشد، به همین دلیل مکانهای مجزایی را برای قربانی کردن در حومه شهر مسکو در نظر گرفته میشود.
حکومت مرکزی و نیروهای پلیس این کشور، امنیت کامل برگزاری این مراسم و جشن را در سرتاسر کشور برقرار کردند و هیچگونه مشکل و حادثه ناگواری رخ نداد. طبق اخبار رسمی اداره دینی مسلمانان روسیه، بیش از 247 هزار نفر در مراسم عید قربان امسال در سن پترزبورگ شرکت کردند. در مسکو نیز بیش از 226 هزار نفر برای برگزاری هر چه باشکوهتر این مراسم گردهم آمدند.
در مسکو پلیس روسیه تمامی خیابانهای منتهی به مسجد جامع مسکو را مسدود کرده بود و با برقراری محدودیتهای ترافیکی تلاش کرد تا با آرامش کامل این مراسم مهم مذهبی مسلمانان برگزار شود. نماز عید قربان معمولاً در چهار مسجد و سه محوطه جدا در مسکو برگزار میشود که بیشترین تجمع مسلمانان برای اقامه نماز به مسجد جامع مسکو مربوط میشود. بر اساس اخبار شورای مفتیان روسیه 120 هزار نفر در مسجد جامع مسکو، اصلیترین مسجد شهر برای اقامه نماز عید قربان حضور داشتند.
در مسجد جامع مسکو نماز عید قربان به امامت شیخ راویل عین الدین رییس شورای مفتیهای روسیه با حضور مسلمانان مقیم مسکو، شهرهای مختلف، نمایندگان و سفرا کشورهای مختلف اسلامی ادا شد.
همانطوری که اشاره شد، طبق اخبار رسمی خبرگزاری ریانووستی امسال بیش از 226 هزارنمازگزار در پایتخت روسیه برای اقامه نماز عید قربان گردهم آمدند.
ولادیمیر پوتین نیز در پیامی عید قربان را به مسلمانان این کشور تبریک گفت. رییسجمهور روسیه در پیام خود بر اهمیت این مسأله تأکید کرده که «امروز، ارزشهای واقعی اسلام همچنان به عنوان مبنای زندگی معنوی جامعه مسلمان روسیه مطرح است و به اتحاد مردم کمک میکند و از سنتهای همنشینی مسالمت آمیز میان نمایندگان اقلیتها، مذاهب و فرهنگهای مختلف پیروی میکند»، که ریشههای تاریخی عمیقی در روسیه دارد.
شرکت کنندگان در مراسم عید قربان پس از اقامه نماز به دید و بازدید خانوادههای یکدیگر میروند و با تبریک عید، ناهار را با دوستان و اقوام خود و با خوردن غذایی با گوشتهای قربانی ویژه این مراسم جشن میگیرند. در پارکهای مسکو برنامههای مختلفی در رابطه با تاریخچه عید قربان و آداب و رسوم مسلمانان برگزار میشود که امسال نیز همانند پارسال اکثر این برنامهها در پارک ساکولنیکی برگزار شد.
تحقق وحدت اسلامی و زندگی مسالمت آمیز با پیروان ادیان دیگر میتواند یکی از اهداف اصلی مناسک حج و عید سعید قربان باشد، عرصههای مهمی برای همکاری بین ایران و روسیه و بویژه مسلمانان این کشور وجود دارد و در واقع جوامع اسلامی این کشور میتوانند در گسترش همکاریهای ایران و فدراسیون روسیه در موضوعاتی همچون فرهنگ و هنر، مواد غذایی حلال و صنعت توریسم و گردشگری سهم بسزایی داشته باشند./۸۴۷/ب۱۰۳/ع
جبرئیل نجفی/تسنیم