۲۷ مهر ۱۳۹۵ - ۲۲:۰۹
کد خبر: ۴۵۶۱۲۰
حجت الاسلام دهنوی مطرح کرد؛

جایگاه رفتارشناسی در روابط زناشویی

کارشناس مسائل خانواده گفت: زن و مرد در زندگی مشترک وظیفه دارند رفتار اشتباه همسرشان را اصلاح کنند و در این مسأله باید توجه داشته باشند که اقتضائات روحی زن و مرد جزء اشکالات روحی آنها محسوب نمی شود و نباید به فکر اصلاح آنها بود.
حسین دهنوی

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در اصفهان، حجت الاسلام حسین دهنوی شامگاه سه شنبه در حسینیه جواد الائمه(ع) اصفهان، واقع در چهار راه شکرشکن، در خصوص روابط زن و مرد، گفت: نصیحتی کارگر واقع می شود که با لسان نرم و لیّن باشد.

وی با اشاره به مطالب شبهای گذشته افزود: اصلاح و تربیت همسر توسط همسر خودش یکی از مسائلی است که در زندگی حتماً باید وجود داشته باشد، چرا که یکی از دلایل اصلی قیام امام حسین(ع) اصلاح کردن مردم تحت شعار امر به معروف و نهی از منکر بوده است.

حجت الاسلام دهنوی با بیان اینکه منظور از اصلاح، عیب زدایی است و عیب جویی نیست، بیان داشت: هدف باید دست گیری باشد و نباید مچ گیری باشد، زن و مرد اقتضائات روحی متفاوتی دارند که قصد اصلاح کردن آنها را نداریم چرا که این اقتضائات مربوط به نوع شخصیت زن و مرد است و قابل اصلاح نیست.

کارشناس مسائل خانواده اظهار کرد: کُندتر بودن زنان در قیاس با مردان یکی از تفاوتهای ریشه ای زنان با مردان است، مثلاً زنان برای رفتن به یک مهمانی زمان بسیار طولانی را برای آماده کردن خودشان سپری می کنند در صورتی که مردان بسیار سریع آماده می شوند، در این جا مرد نباید از دست همسرش ناراحت شود و از این رفتارش انتقاد کند.

وی تنوع طلب بودن زنان در پوشش را دومین تفاوت ساختاری زن و مرد دانست و اذعان کرد: زنان نسبت به مردان در نوع پوشش تنوع طلب هستند و دوست دارند در هر جایی با یک لباس متفاوت حضور داشته باشند، البته خطاب به خواهران عزیز عرض کنم نباید با این تنوع طلبی همسر خود را اذیت کنید و به چشم و هم چشمی با دیگران دچار شوید.

حجت الاسلام دهنوی ادامه داد: تُن صدای مردان نسبت به تُن صدای زنان بالاتر است که این مربوط به ضخامت بیشتر تارهای صوتی مردان نسبت به زنان است و خانمها فکر نکنند مردان در هنگام صحبت کردن داد و بیداد می کنند.

کارشناس مسائل خانواده کلی نگر بودن مردان نسبت به جزئی نگر بودن زنان را از دیگر تفاوت ساختاری بین زن و مرد توصیف کرد و گفت: زیباییهای زنان به صورت کلی توسط مردان دیده می شود ولی مردان به صورت جزئی به تک تک زیباییها توجه ندارند، این مسأله نیز از اقتضائات ساختاری مردان است و خانمها نباید به فکر اصلاح چنین ویژگی باشند.

وی برای اصلاح کردن همسر چند راهکار ارائه کرد و افزود: استفاده ار روش الگویی، تربیت خاموش و نصحیت کردن لسانی، سه مرحله ای است که زنان و مردان عزیز سعی کنند به ترتیب آنها را اجرا کنند تا انشاء الله نتیجه حاصل شود.

حجت الاسلام دهنوی ابراز کرد: روش الگویی یعنی عکس العمل مثبت یکی از طرفین در مقابل رفتار اشتباه طرف مقابل، چنین رفتاری هر چند اجرایش بسیار دشوار است ولی بسیار راهگشا است، تربیت خاموش یعنی استفاده از نگاه متفاوت در مواجهه با عمل اشتباه یکی از طرفین و سکوت کردن در مقابل اشتباه طرف مقابل، امیرالمؤمنین(ع) در رابطه با سکوت کردن می فرمایند، چه بسیار سکوتهایی که از کلام رساتر است و مرحله سوم نصیحت کلامی است که در این مرحله رعایت چندین نکته لازم است.

کارشناس مسائل خانواده ادامه داد: در خفا نصیحت کردن، نصیحت در فضای عاطفانه، نصیحت با کلام نرم و لیّن، نصیحت کردن با زبانی غیر از زبان تهدید، بیان خوبیها قبل از ابراز انتقاد، استفاده کردن از ضمیر "تو" به جای استفاده کردن ضمیر "من" و استفاده کردن از عنصر محبت به جای عمل مقابل به مثل، اعمالی است که رعایت آنها به استحکام ارتباط زن و شوهر کمک می کند.

وی در ادامه اظهار کرد: استفاده کردن از ضمیر "تو" به جای ضمیر "من" یعنی هنگامی که همسرتان اشتباهی را مرتکب شد طوری با او صحبت کنید که خودش را از این رفتار متضرر ببنید نه این که مثلاً بگویید فلان رفتارت شخصیت من را زیر سؤال بُرد.

حجت الاسلام دهنوی در پایان با اشاره به استفاده از عنصر محبت در زندگی گفت: استفاده از عنصر محبت یعنی زمانی که همسر شما مرتکب رفتار غلطی شد و شما آن رفتار را ملاحظه کردید برخوردی با او نداشته باشید و آن قدر به او لطف کنید که از رفتار اشتباهش احساس عذاب وجدان کند، وقتی چنین احساسی به سراغ او آمد، حتماً رفتارش را اصلاح می کند./201/867/ب1

ارسال نظرات