شیخ احمد یاسین؛ پدر معنوی و سیاسی جنبشهای جهادی فلسطین
به گزارش خبرگزاری رسا، احمد اسماعیل یاسین معروف به شیخ احمد یاسین بنیانگذار جنبش حماس و رییس مجمع اسلامی غزه در سحرگاه 22 مارس 2004م پس از اقامه نماز صبح در مسجد غزه در هنگام عزیمت به منزل مورد حمله سه موشک هلفایر بالگردهای ارتش اسرائیل قرار گرفت و در سن 67 سالگی به شهادت رسید.
به مناسبت سالروز شهادت رهبر جنبش حماس به اختصار نگاهی به زندگی و فعالیتهای وی در طول دوران حیات میاندازیم:
1. شیخ احمد یاسین در 28 ژانویه 1936در روستای الجوره استان المجدل واقع در جنوب غزه به دنیا آمد.
2. وی در سن ۱۲ سالگی و هنگامی که مشغول به بازی فوتبال بود با وارد آمدن ضربه به ستون فقراتش از ناحیه پا فلج شد اما این عارضه جسمی مانع از ادامه تحصیل و انجام فعالیتهای سیاسی و اجتماعی نشد.
3. شیخ یاسین پس از فارغ التحصیل شدن از دانشگاه عین الشمس به عنوان استاد زبان عربی و تربیت اسلامی مشغول به فعالیت شد. سپس به عنوان خطیب و مدرّس در مساجد غزّه فعالیتهای اجتماعی خود را ادامه داد.
4. شیخ یاسین به دلیل اتقان در کلام، حقطلبی و در زمانی که رژیم صهیونیستی به شدت رفتار فعالان فرهنگی و سیاسی را تحت نظر داشت، مشهورترین سخنور و خطیب در نواز غزه شناخته شد.
5. وی از مجاهدان، رهبران الدعوة الاسلامیة فلسطین، رییس بزرگترین دانشگاه اسلامی در غزه و موسسه جنبش حماس بود.
6. در تظاهرات مردم غزه علیه تجاوزگری سه گانه فرانسه، انگلیس و اسرائیل به مصر موسوم به «بحران سوئز» در 1956 مشارکت داشت.
7. در سال 1983م به اتهام نگهداری سلاح و تلاش برای نابودی یهودیت و اسرائیل به 13 سال حبس محکوم شد اما در عملیات تبادل اسیران میان اسرائیل و جبهه مردمی آزادی فلسطین در سال 1985م از زندان آزاد شد.
8. شیخ یاسین پس از آزادی از زندان به تاسیس جنبش حماس روی آورد. با آغاز انتفاضه فلسطین در 1987م رژیم صهیونیستی برای توقف فعالیتهای شیخ یاسین با هجوم به منزل رییس جنبش حماس، وی را به تبعید به لبنان تهدید کرد.
9. در سال 1989م اسرائیل با هدف متوقف ساختن مقاومت مسلحانه در فلسطین، شیخ یاسین به همراه دهها فرد تاثیرگذار انقلابی را بازداشت و در سال 1991م دادگاه جنایی اسرائیل به اتهام تاسیس جنبش حماس و تلاش برای ربودن و ترور سربازان اسرائیلی حکم حبس ابد وی را صادر کرد.
10. شیخ یاسین در اکتبر۱۹۹۷م و با وساطت شاه حسین پادشاه سابق اردن به این کشور تبعید و در ازای آزادی دو مزدور اسرائیلی که به اتهام سوءقصد به جان خالد مشعل رییس دفتر سیاسی حماس در بازداشت بسر می بردند وی نیز آزاد شد.
شیخ یاسین به عنوان یک رهبر سیاسی، معنوی و ممتاز در میان گروههای جهادی فلسطینی شناخته شده بود. وی هیچگاه حاضر به مذاکره و توافق با اسرائیل نبوده و تنها راه آزادی فلسطین را سلاح مقاومت میدانست چون عقیده داشت که «ما أُخذ بالقوة لا يسترد إلا بالقوة»/981/ب920/ر